Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

 Είναι εικονικός, είναι εξωγήινος, είναι ένας Αμερικανός που αντιπροσωπεύει τα ιδανικά της ανθρωπότητας μέσα από τις πράξεις και τον χαρακτήρα του.  Ο Σούπερμαν παραμένει ο πιο ισχυρός, πιο εμβληματικός, ο πιο παρεξηγημένος υπερήρωας εν μέρει χάρη στην αντιληπτή τελειότητά του. Οι ταινίες του Σούπερμαν που χρονολογούνται από την εμβληματική ταινία του 1978 έχουν εισπράξει περισσότερα από δυόμισι δισεκατομμύρια δολάρια μαζί σε σχεδόν πέντε δεκαετίες.  O Christopher Reeve, άγνωστος στο ευρύ κοινό, το 1978 επελέγη μεταξύ 200 υποψηφίων από τον σκηνοθέτη Richard Donner για το ρόλο του Superman στην ομότιτλη ταινία, η οποία των καθιέρωσε στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία είχε τρεις συνέχειες (1981, 1983, 1987) και απέφερε στον πρωταγωνιστή της 300 εκατομμύρια δολάρια. Ας θυμηθούμε της πρώτες τέσσερις ταινίες του θρυλικού ήρωα με τον αξέχαστο Christopher Reeve στον ρόλο:

Superman (1978)

Με μια ιστορία του Mario Puzo, συγγραφέα τόσο του βιβλίου όσο και της ταινίας The Godfather, μουσική του John Williams (Star Wars) και ME εκπληκτικά ειδικά εφέ, ο Superman έθεσε τα πρότυπα για τον κινηματογράφο υπερήρωων για τις επόμενες δεκαετίες. Ο σκηνοθέτης Richard Donner συνεργάστηκε με την ομάδα κινουμένων σχεδίων και τον κινηματογραφιστή, Geoffrey Unsworth, πίσω από το 2001: A Space Odyssey, για να επαναλάβει ορισμένες τεχνικές οπτικών εφέ για το άνοιγμα της ταινίας. Ο Christopher Reeve  ενσάρκωσε τον  Clark Kent και τον γεμάτο αυτοπεποίθηση, γοητευτικό Σούπερμαν . Στην ταινία συμμετέχουν οι ηθοποιοί Marlon Brando, Gene Hackman,  Jeff East, Margot Kidder, Glenn Ford, Phyllis Thaxter, Jackie Cooper, Trevor Howard, Marc McClure, Terence Stamp, Valerie Perrine, Ned Beatty, Jack O'Halloran. , Maria Schell,και Sarah Douglas. Απεικονίζει την καταγωγή του Superman (Reeve), συμπεριλαμβανομένης της βρεφικής του ηλικίας ως Kal-El του Κρύπτον, γιου του Jor-El (Brando) και τα νεανικά του χρόνια στην επαρχιακή πόλη Smallville. Μεταμφιεσμένος ως ρεπόρτερ Clark Kent, υιοθετεί μια ήπια διάθεση στο Metropolis και αναπτύσσει ένα ειδύλλιο με τη Lois Lane (Kidder)  ενώ παλεύει με τον κακόβουλο Lex Luthor (Hackman). Η πιο ακριβή ταινία που έγινε μέχρι εκείνο το σημείο, με προϋπολογισμό 55 εκατομμυρίων δολαρίων,  Ο Σούπερμαν κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1978 και ήταν μια μεγάλη οικονομική επιτυχία. Τα κέρδη του σε παγκόσμιο εισιτήριο 300 εκατομμυρίων δολαρίων το έκαναν τη δεύτερη με τις περισσότερες εισπράξεις κυκλοφορία της χρονιάς. Έλαβε έπαινο για την ερμηνεία του Reeve και τη μουσική του Τζον Γουίλιαμς, και προτάθηκε για τρία Βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένης καλύτερου Μοντάζ , Καλύτερης Μουσικής (Πρωτότυπη Μουσική) και Καλύτερου Ήχου, και έλαβε Βραβείο Όσκαρ  για τα Visual Effects- Οπτικά Εφέ. . 

Superman II (1980) 

O Richard Donner αποχώρησε  από τη θέση του σκηνοθέτη κατά τη διάρκεια του τελευταίου σκέλους των γυρισμάτων και αντικαταστάθηκε από τον Richard lester (Tthe Three Musceteers). Η παραγωγή περιπλέχθηκε περαιτέρω με τον θάνατο του θρυλικού κινηματογραφιστή Geoffrey Unsworth το 1978. Ωστόσο, η ταινία είναι μια άμεση συνέχεια του Superman και περιλαμβάνει τους κρυπτονικούς κακούς που εισήχθησαν στο Superman, καθώς και την επιστροφή του Gene Hackman. Η συνέχεια έλαβε μια επανέκδοση το 2006, με τίτλο Superman II: The Donner Cut, που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια το αρχικό όραμα του Richard Donner για την ταινία. To Superman II παραμένει μια από τις καλύτερες ταινίες με υπερήρωες που έγιναν ποτέ.

Superman III (1983)

Είναι η τρίτη της σειράς ταινιών Superman και η συνέχεια του Superman II (1980). Στην ταινία συμμετέχουν οι Christopher Reeve, Richard Pryor, Jackie Cooper, Marc McClure, Annette O'Toole, Annie Ross, Pamela Stephenson, Robert Vaughn και Margot Kidder.Ο Superman III προσπαθεί να μοιράσει τον χρόνο της οθόνης μεταξύ του Christopher Reeve, του Richard Pryor (The Toy) και ενός κακού Christopher Reeve. Η ταινία ήταν λιγότερο επιτυχημένη από τις δύο πρώτες ταινίες του Superman, τόσο οικονομικά όσο και κριτικά. Πολλοί θαυμαστές της σειράς παραπονέθηκαν ότι δόθηκε υπερβολική έμφαση στην κωμωδία, οι κακοί ήταν πολύ αδύναμοι και ότι ο Christopher Reeve ουσιαστικά έπαιζε δεύτερο βιολί στον Richard Pryor.

Superman IV: The Quest for Peace (1987)

Είναι η πέμπτη ταινία της σειράς ταινιών Superman και η συνέχεια του Superman III (1983). Είναι η πρώτη ταινία της σειράς που δεν έχει τη συμμετοχή των παραγωγών Alexander και Ilya Salkind. Η ταινία σηματοδοτεί επίσης την τελική εμφάνιση του Reeve ως Superman. Λίγο πριν από την παραγωγή της ταινίας, η εταιρεία παραγωγής, The Cannon Group, υπέστη μεγάλη οικονομική κρίση που ανάγκασε μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό και 40 λεπτά πλάνα διαγράφηκαν μετά από αρνητικές δοκιμαστικές προβολές.  Μετά την κυκλοφορία του, επικρίθηκε ευρέως από τους κριτικούς και τους θαυμαστές, με πολλούς κριτικούς να αναφέρουν κακά ειδικά εφέ, ασυνέπειες και αδιάφορη πλοκή. Το Superman IV έχει συχνά χαρακτηριστεί ως μια από τις χειρότερες ταινίες που έχουν γίνει ποτέ. Δεν κυκλοφόρησαν άλλες ταινίες Superman μέχρι το Superman Returns το 2006.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...