Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

 Αn Bancroft: "Mrs. Robinson, you're trying to seduce me. Aren't you?"  Αυτές οι διάσημες γραμμές από το The Graduate (1967) θα συνέδεαν για πάντα την Anne Bancroft (1931–2005) με την πρωτοποριακή ταινία και θα επιβεβαίωναν την ιδιότητά της ως κινηματογραφική εικόνα. Μαζί με την ερμηνεία της ως Annie Sullivan στο θεατρικό και κινηματογραφικό δράμα The Miracle Worker, αυτός ο ρόλος ήταν το αποκορύφωμα μιας καριέρας που διήρκεσε μισό αιώνα και έφερε στην Bancroft ένα Όσκαρ, δύο Tony και δύο βραβεία Emmy.


Eίχε πρωταγωνιστήσει σε πάρα πολλές ταινίες, αλλά ξεχώρισε ως «κυρία Ρόμπινσον», η γυναίκα που σαγήνεψε τον Ντάστιν Χόφμαν στον Πρωτάρη (1968).Βραβεύτηκε με ένα Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, με δυο Χρυσές Σφαίρες, με τρία Βραβεία BAFTA, με δυο Βραβεία Τόνυ και με δυο Βραβεία Έμμυ. Έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία του 1952 Το έκτο κλειδί της γκαρσονιέρας (Don't Bother To Knock), πλάι στη Marylin Monroe, το οποίο ακολουθήθηκε από μια σειρά δευτερευόντων ρόλων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '50.Σύζυγος του σκηνοθέτη - ηθοποιού Μel Brooks. Επίσης θα την θυμούνται πολλοί και από τον ρόλο της στην τηλεταινία του Ιταλού σκηνοθέτη Franco Jeffirelli τον Ιησού τον Ναζωραίο στο ρόλο της Μαγδαληνής.

Επιλεκτική για μεγάλο μέρος της διαλείπουσας καριέρας της, εμφανιζόταν πιο συχνά στην οθόνη τη δεκαετία του '90 και στις αρχές του '00, παίζοντας μια σειρά από χαρακτήρες σε ταινίες όπως Ερωτική Φόρμουλα Νο 9 (1992), Κωδικό όνομα: Νίνα (1993), Πίσω στο σπίτι για τις διακοπές (1995), Η επίλεκτη (1997), Μεγάλες προσδοκίες (1998), Πιστά ερωτευμένοι (2000) και Up at the Villa (2000). Η τελευταία της ταινία, το μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων Delgo (2008), κυκλοφόρησε μεταθανάτια το 2008 και αφιερώθηκε στη μνήμη της.


Έφυγε στις 6 Ιουνίου 2005,  σε ηλικία 73 ετών. Μια αποφασιστική ηθοποιός που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στον κινηματογράφο, παραμένοντας πιστή στην τέχνη της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...