Σάββατο 16 Απριλίου 2022

 Αδυσώπητος, στρατιωτικός ηγέτης, θαυμαστός πολεμιστής, παγκόσμιος κατακτητής. Μια κλασσική ταινία για την πολυτάραχη ζωή του μεγάλου στρατηλάτη του μέγα Αλέξανδρου. Γυρισμένη το 1956 και σε σκηνοθεσία Robert Rossen, με τους εκατομμύρια κομπάρσους που πήραν μέρος, η ταινία είναι ότι καλύτερο έχει κάνει το Χόλυγουντ για την ζωή του μεγάλου Μακεδόνα στρατηγού.

Ο Robert Rossen μνημονεύεται σήμερα κυρίως για δύο ταινίες. Το πολιτικό του παραμύθι All The King’s Men (1949) κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Το The Hustler (1961) έδωσε στον Paul Newman τον πιο εμβληματικό του ρόλο και βοήθησε στον καθορισμό μιας νέας σχολής αστικού ρεαλισμού που ταιριάζει με την ψυχολογία  στην αμερικανική κινηματογραφική παραγωγή που αναμφισβήτητα βοήθησε στη δημιουργία ενός προτύπου για το ανεξάρτητο κινηματογραφικό κίνημα. 


Η ταινία του 
Rossen δεν κέρδισε ποτέ μεγάλη εκτίμηση και η ταινία είχε σχεδόν ξεχαστεί από τη στιγμή που ο Oliver Stone κατάφερε να κάνει τη δική του, οικονομικά καταστροφική και αισθητικά σπασμένη άποψη για τον βασιλιά, με τον Μέγα Αλέξανδρο του 2004. Οι δύο ταινίες τείνουν να αντικατοπτρίζουν η μία τα σφάλματα της άλλης. Το ψύχραιμο, συγκρατημένο οπτικό ύφος του Rossen, που έχει συνεχώς και προσεκτικά επίγνωση της θέσης των ηθοποιών του σε σχέση με το τοπίο, είναι το αντίθετο από το μπαρόκ στυλιζαρισμένο θέαμα και την τρελή ενέργεια του Stone. Παρά τους πολύ μεγαλύτερους πόρους που είχε στη διάθεσή του ο Στόουν και την έλλειψη δεσμών λογοκρισίας και θεμάτων, το έργο του εξακολουθούσε να είναι λιγότερο κατανοητό από αυτό του Rossen

Η ιστορία του Αλέξανδρου και των δυνάμεων που εξαπέλυσε στην παγκόσμια ιστορία μπορεί κάλλιστα να είναι πολύ μεγάλη, πολύ σπασμωδική και πολύπλοκη, για να συμπεριληφθεί στις ωραίες του εμπορικού κινηματογράφου. Τόσο ο Rossen όσο και ο Stone απάντησαν στο πρόβλημα αναδημιουργώντας τον Αλέξανδρο με τη δική τους εικόνα. 

Στον ρόλο του Μέγα Αλέξανδρου ένας εξαίσιος Ρίτσαρντ Μπάρτον ο οποίος έδωσε την στιβαρότητα και σοβαρότητα που χρειαζόταν ο ρόλος αυτός καθώς και οπτικά ήταν καταπληκτικός. Εξίσου καλοί o Fredrich March και η Danielle Darrieux στον ρόλο του Φιλίππου και της Ολυμπιάδας αντίστοιχα.

Για τον ρόλο του Μέγα Αλέξανδρου η πρώτη επιλογή του σκηνοθέτη ήταν ο Charlton Heston. Η απόφαση να προσλάβει τον Richard Burton  επικρίθηκε αργότερα καθώς φαινόταν πολύ ηλικιωμένος για τον ρόλο, παρόλο που ήταν μόλις 29 ετών εκείνη την εποχή. Ο Αλέξανδρος, ο οποίος βασίλεψε από την ηλικία των 20 έως τον θάνατό του στα 32 του, υποτίθεται ότι ήταν έφηβος την πρώτη ώρα της ταινίας. 

Σε σενάριο, παραγωγή και σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ Robert Rossen και με την εξαιρετική Claire Bloom και ένα αξιόλογο καστ χιλιάδων, αυτό το εκπληκτικό πορτρέτο μιας από τις πιο συναρπαστικές φιγούρες της ιστορίας είναι μια κολοσσιαία ψυχαγωγία και ένα εκπληκτικό θέαμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...