Σάββατο 16 Απριλίου 2022

 Ο Audie  Murphy ήταν ένας θρύλος στην εποχή του - ήρωας πολέμου, ηθοποιός , συνθέτης  τραγουδιών country  και ποιητής.



Ο Murphy κατατάχθηκε στον στρατό το 1942, έχοντας παραποιήσει το πιστοποιητικό γέννησής του για να καταταγεί προτού πληροί τις προϋποθέσεις. (Έτσι, ορισμένες πηγές λανθασμένα αναφέρουν το 1924 ως έτος γέννησής του.) Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σκότωσε εκατοντάδες Γερμανούς σε μάχη και μια φορά πήδηξε πάνω σε ένα φλεγόμενο καταστροφέα τανκ για να στρέψει το πολυβόλο του στα εχθρικά στρατεύματα. Το 1945 έλαβε το Μετάλλιο Τιμής του Κογκρέσου. Με τη δύναμη της ηρωικής του ιδιότητας, έγινε ηθοποιός μετά τον πόλεμο, πρωταγωνιστώντας σε ταινίες όπως το The Red Badge of Courage (1951), To Hell and Back (1955) και The Quiet American (1958). 

Ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος ήρθε σε μια ταινία που κυκλοφόρησε το 1949 από την Allied Artists με τίτλο, Bad Boy. Το 1950 ο Murphy πήρε τελικά συμβόλαιο με την Universal-International (που αργότερα ονομάστηκε Universal) όπου πρωταγωνίστησε σε 26 ταινίες, 23 από τις οποίες γουέστερν .  Ο Murphy πρωταγωνίστησε ως ο ίδιος σε μια κινηματογραφική βιογραφία που κυκλοφόρησε από την Universal-International το 1955 με τον  τίτλο To Hell and Back . Η ταινία, To Hell and Back, κατείχε το ρεκόρ ως η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις της Universal μέχρι το 1975, όταν τελικά ξεπεράστηκε από την ταινία Jaws. Στα μέσα της δεκαετίας του '60, τα στούντιο μεταπήδησαν από συμβασιούχους παίκτες στην πρόσληψη ηθοποιών ανά εικόνα. Κατά συνέπεια, όταν έληξε το συμβόλαιό του το 1965, η Universal δεν ανανέωσε. Αυτό του έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστεί με άλλα στούντιο και ανεξάρτητους παραγωγούς ταινιών. Στα 25 χρόνια που πέρασε ο Audie στο Χόλιγουντ, γύρισε συνολικά 44 μεγάλου μήκους ταινίες.

Ο Audie γύρισε επίσης μια τηλεοπτική σειρά γουέστερν 26 επεισοδίων, γνωστή ως Whispering Smith που προβλήθηκε στο NBC το 1961. Αν και η σειρά κέρδισε καλές κριτικές, χαρακτηρίστηκε επίσης ως ασυνήθιστα βίαιη. Μόλις 20 επεισόδια προβλήθηκαν πριν ακυρωθεί η σειρά.

Παρά την επιτυχία του στο Χόλιγουντ, ο Audie δεν ξέχασε ποτέ τις αγροτικές ρίζες του από το Τέξας. Επέστρεφε συχνά στην περιοχή του Ντάλας όπου είχε ένα μικρό ράντσο για λίγο. Είχε επίσης ράντζα στο Perris της Καλιφόρνια και κοντά στο Tucson της Αριζόνα. Ήταν ένας επιτυχημένος ιδιοκτήτης και εκτροφέας αλόγων ιπποδρομιών.  

Πέθανε όταν το ιδιωτικό του αεροπλάνο συνετρίβη. Τάφηκε στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον με πλήρεις στρατιωτικές τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...