Σάββατο 16 Απριλίου 2022

 Η ταινία του σκηνοθέτη William Wyler ήταν μια επανάληψη της θεαματικής βωβής ταινίας με τον ίδιο τίτλο .


 Το Ben-Hur: A Tale of the Christ (1925) της MGM, με 125.000 καστ, κόστισε περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια μετά την έναρξη των γυρισμάτων στην Ιταλία, το 1923, και πρωταγωνιστούσαν τα είδωλα της βωβής οθόνης Ramon Novarro και Francis X. Bushman. Αυτό το ποσό ισοδυναμεί με 33 εκατομμύρια δολάρια σήμερα - ήταν η πιο ακριβή βωβή ταινία που γυρίστηκε ποτέ.

Αυτό το ριμέικ του μυθιστορήματος εμπνεύστηκε από το γεγονός ότι τρία χρόνια νωρίτερα, ο Cecil B. DeMille και η Paramount είχαν ξαναφτιάξει την έκδοση του 1925 της ταινίας του ως μια επιτυχημένη βιβλική ιστορία της εποχής του '50 με τίτλο The Ten Commandments (1956). Η ηρωική φιγούρα του Charlton Heston (μια εμβληματική και δίκαιη φιγούρα του Μωυσή) θα ανατεθεί και πάλι να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την ταινία ενός Εβραίου ευγενή (ο Πρίγκιπας της Ιουδαίας) - αφού ο ρόλος απορρίφθηκε από τουςBurt Lancaster, Rock Hudson και Paul Newman. 

Η Metro-Goldwyn-Mayer έπαιξε στοίχημα 15 εκατομμύρια δολάρια —ένας προϋπολογισμός μεγαλύτερος από κάθε προηγούμενη ταινία— και την οικονομική σταθερότητα του στούντιο σε αυτό το τεράστιο ριμέικ του κλασικού βωβού κινηματογράφου (1925). Και οι δύο ταινίες βασίστηκαν στο μυθιστόρημα του Lewis Wallace του 1880. Η ανταμοιβή ήταν αυτό που έγινε, εκείνη την εποχή, η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις που κυκλοφόρησε ποτέ, κερδίζοντας περίπου 74 εκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Ο Μπεν-Χουρ έλαβε 12 υποψηφιότητες για Όσκαρ και κέρδισε 11 αγαλματίδια, αριθμός που τα επόμενα 50 χρόνια θα ισοδυναμούσε μόνο με τον Τιτανικό (1997) και τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά (2003),οι μόνες ταινίες που σημείωσαν αυτό το εκπληκτικό ρεκόρ, αν και σε αντίθεση με αυτήν την ταινία, βγήκαν χωρίς Όσκαρ Α ανδρικού ρόλου..

Όσκαρ, Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Ηθοποιού (Charlton Heston - το μοναδικό Όσκαρ της  καριέρας του), Β' Ανδρικού Ρόλου (Hugh Griffith), Σκηνοθεσίας (William Wyler), Καλύτερης Έγχρωμης Φωτογραφίας, Καλύτερης Έγχρωμης Καλλιτεχνικής Σκηνοθεσίας/Διακόσμησης Σκηνικού, Καλύτερος Ήχος, Καλύτερη Μουσική, Καλύτερο Μοντάζ , Καλύτερα  Κοστούμια, Καλύτερα Ειδικά Εφέ και Καλύτερο Σενάριο .  Πολλοί θεώρησαν ότι η ερμηνεία του Heston ήταν κατώτερη από άλλους υποψηφίους στην κατηγορία Καλύτερου Ηθοποιού: Jack Lemmon στο Some Like It Hot ή Laurence Harvey στο Room at the Top και James Stewart στο Anatomy of a Murder.

Η ακολουθία αρματοδρομιών στο Circus Maximus (ένα εκπληκτικό αντίγραφο αυτού στη Ρώμη) είναι μια από τις πιο συναρπαστικές και διάσημες στην ιστορία του κινηματογράφου. (Αποτίθηκε φόρος τιμής σε αυτό με το pod-race του George Lucas στο Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999).) Ο χώρος του αγώνα, το Circus Maximus στην Ιερουσαλήμ (Ιουδαία), κατασκευάστηκε σε πάνω από 18 στρέμματα χώρο στο πίσω μέρος του στούντιο Cinecitta έξω από τη Ρώμη και τα γυρίσματα της σεκάνς διήρκεσαν περίπου πέντε εβδομάδες. Εκτός από δύο από τα πιο θεαματικά ακροβατικά, τόσο ο Charlton Heston όσο και ο Stephen Boyd  έκαναν μόνοι τους την οδήγηση με άρμα στην προσεκτικά χορογραφημένη σειρά. Υπάρχουν αντιφατικές αναφορές για το θάνατο ενός κασκαντέρ κατά τη διάρκεια της επικίνδυνης σκηνής της ταινίας, ωστόσο καμία δημοσιευμένη συζήτηση της ταινίας δεν αναφέρει το ατύχημα και η αυτοβιογραφία του Charlton Heston του 1995 In the Arena ανέφερε συγκεκριμένα ότι κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά  κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σκηνής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...