Σάββατο 16 Απριλίου 2022

 Η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του Σταύρου Ξαρχάκου στο θέατρο «Παλλάς» στις 4 Μαΐου 1988, με ερμηνευτές τον Γιώργο Νταλάρα και τη Δήμητρα Γαλάνη, που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά σε διπλό δίσκο από τη Minos.

Η συναυλία, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, για τους σκοπούς του «Χατζηπατέρειου» Κέντρου Αποκατάστασης και Στήριξης Παιδιού, ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη. Το πρώτο περιλάμβανε μια επιλογή τραγουδιών του Σταύρου Ξαρχάκου της περιόδου 1962 – 1980 και το δεύτερο τραγούδια από την ταινία του Κώστα Φέρρη «Ρεμπέτικο». Στον δίσκο βέβαια μπήκαν ανάποδα. Ο πρώτος δίσκος περιλάμβανε τα τραγούδια του «Ρεμπέτικου» και ο δεύτερος τα υπόλοιπα. Δεύτερες φωνές έκανε η Ελένη Τσαλιγοπούλου, στα πρώτα της βήματα, τότε, στο ελληνικό τραγούδι.

Η συναυλία,  μεταδόθηκε ζωντανά από τον «Αθήνα 9,84» και σε μαγνητοσκόπηση από την ΕΤ1.

Τα τραγούδια των δίσκων

1ος δίσκος

Τραγούδια από την ταινία «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη

1) Μάνα μου Ελλάς (στίχοι: Νίκος Γκάτσος) Γιώργος Νταλάρας*

2) Το δίχτυ (Νίκος Γκάτσος) Δήμητρα Γαλάνη / β’ φωνή: Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου

3) Στου Θωμά (Κώστας Φέρρης) Γιώργος Νταλάρας*

4) Μπουρνοβαλιά (Νίκος Γκάτσος) Δήμητρα Γαλάνη

5) Το πρακτορείο (Νίκος Γκάτσος) Δήμητρα Γαλάνη

6) Τα παιδιά της άμυνας (Παραδοσιακό / Διασκευή Σταύρου Ξαρχάκου) Γιώργος Νταλάρας *

7) Ιμιτλερίμ (Παραδοσιακό / Διασκευή Σταύρου Ξαρχάκου) Γιώργος Νταλάρας

8) Στου Θωμά (Κώστας Φέρρης) Γιώργος Νταλάρας*
*Β’ φωνή: Ελένη Τσαλιγοπούλου

2ος δίσκος

1) Σαββατόβραδο στην Καισαριανή (Λευτέρης Παπαδόπουλος) Γιώργος Νταλάρας

2) Να με θυμάσαι (Βαγγέλης Γκούφας) Δήμητρα Γαλάνη

3) Ειν’ αρρώστια τα τραγούδια (Μάνος Ελευθερίου) Γιώργος Νταλάρας

4) Βαρκαρόλα (Βαγγέλης Γκούφας) Δήμητρα Γαλάνη

5) Ήτανε μια φορά (Κώστας Φέρρης) Γιώργος Νταλάρας

6) Χάθηκε το φεγγάρι (Βαγγέλης Γκούφας) Δήμητρα Γαλάνη

7) Η νύχτα (Νίκος Γκάτσος) Γιώργος Νταλάρας

8) Ένα πρωινό (Ανναμπέλ) (Γιώργος Παπαστεφάνου) Δήμητρα Γαλάνη

9) Αγάπη – αγάπη (Από το θεατρικό έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Περλιμπίν και Μπελίσσα» / Απόδοση στα ελληνικά: Νίκος Γκάτσος) Δήμητρα Γαλάνη

10) Ο μαύρος ήλιος (Νίκος Γκάτσος) Γιώργος Νταλάρας

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας έγιναν από τον Σταύρο Ξαρχάκο. Έπαιξαν οι μουσικοί: Μάκης Μαυρόπουλος (μπουζούκι), Χρήστος Κωνσταντίνου (μπουζούκι, ντόμπρα), Χρήστος Ζέρβας, Νίκος Σαμπαζιώτης, Γιώργος Κόκκινος (κιθάρα), Νίκος Τσεσμελής (κλασικό μπάσο), Γιώργος Ζηκογιάννης (ηλεκτρικό μπάσο), Πλούταρχος Ρεμπούτσικας (τσέλο), Στέφανος Στεφανόπουλος (πνευστά), Νίκος Ζέρβας (keyboards), Γιάννης Ζερβίδης (πιάνο), Στέφανος Ζάρλας (ντραμς, κρουστά), Αριστείδης Μόσχος, Ελένη Φίλιππα, Γιάννης Κοροβέσης (σαντούρι), Λάζαρος Κουλαξίζης (ακορντεόν), Γιώργος Μαγκλάρας (βιολί), Νίκος Σαραγούδας, Μανώλης Μπουρνιάς (ούτι), Μανώλης Καραντίνης (μπαγλαμά), Κλεάνθης Τσακνάκης (τζουρά), Σπύρος Γλένης (ταραμπούκα) και ο Γιώργος Νταλάρας (κιθάρα).

Η ηχογράφηση έγινε από τον Γιάννη Σμυρναίο με το κινητό συνεργείο Master Sound και το remix στο studio Polysound, οι φωτογραφίες ήταν του Αλέξη Σοφιανόπουλου, του Δημήτρη Πανουλή και του Ντίμη Αργυρόπουλου, το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Χάρης Σπυρόπουλος και η οργάνωση παραγωγής ήταν της Κικής Καραβασίλη. Το album κυκλοφόρησε παράλληλα και στο Ισραήλ.

Πηγή: ogdoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...