Δευτέρα 18 Απριλίου 2022


Ο σκηνοθέτης Henry Koster μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το διάσημο μυθιστόρημα του Lloyd C. Douglas με τον Richard Burton, τη Jean Simmons και τον Victor Mature.

Το «The Robe»  είναι ένα ιστορικό έπος με ξίφη, σανδάλια και θρησκευτικό στιλ, «η πρώτη κινηματογραφική ταινία στο Cinemascope». Είναι μια στιβαρή και, φυσικά, όμορφη ταινία, αλλά είναι επίσης βαριά και ουρλιαχτά αδίστακτη. Ανεξάρτητα από αυτό, το "The Robe" είναι ένα συναρπαστικό έπος του οποίου η ιστορία, η εμφάνιση και οι πρωταγωνιστές είναι πλήρως ελκυστικοί. Είναι ένα αντίστοιχο ρωμαϊκού θέματος της ιστορίας του Ben-Hur με εβραϊκό θέμα, ένα επικό μελόδραμα που προσεγγίζει το πάθος και την ανάσταση του Χριστού εφαπτομενικά, από την οπτική γωνία ενός εξωτερικού παρατηρητή — και, όπως ο Ben-Hur, βασίστηκε σε ένα ευσεβές ιστορικό μυθιστόρημα, αυτό του Λουθηρανού πάστορα Lloyd C. Douglas.

Ο Frank Ross απέκτησε τα δικαιώματα για το μυθιστόρημα το 1942, πριν ολοκληρωθεί για $100.000. Το The Robe αρχικά ανακοινώθηκε για γυρίσματα από την RKO στη δεκαετία του 1940 και επρόκειτο να σκηνοθετηθεί από τον Mervyn LeRoy, αλλά τα δικαιώματα τελικά πωλήθηκαν στην Twentieth Century Fox.

Ο Jeff Chandler  ανακοινώθηκε αρχικά για τον ρόλο του Δημήτριου. Ο Victor Mature υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 1952 για να κάνει και το The Robe και ένα sequel για τον Demetrius. Ο John Buckmaster δοκίμασε τον ρόλο του Καλιγούλα.



Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στις 30 Απριλίου 1953, δύο εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Η ταινία διαφημίστηκε ως «το σύγχρονο θαύμα που βλέπεις χωρίς γυαλιά», μια ανασκαφή στις τρισδιάστατες ταινίες της εποχής.

Το «The Robe» επικεντρώνεται σε έναν Ρωμαίο εκατόνταρχο που, αφού προήδρευσε στη σταύρωση του Ιησού Χριστού, βιώνει κρίση και αλλαγή πίστης. Ο Richard Burton  παίζει τον  Ρωμαίο εκατόνταρχο . Ενώ στο «The Robe» λείπει η περιπέτεια και οι αυθεντικές, βασισμένες στην πίστη υπερβατικές στιγμές άλλων επών με ομοϊδεάτες, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως ένα καλά υλοποιημένο έργο. Αν και το οπτικό του μεγαλείο δεν θα ακυρώσει ποτέ την επιμονή του να είναι υπερβολικά εμφανές στο μήνυμά του, το «The Robe» είναι ένα σταθερό παράδειγμα κινηματογραφικής δημιουργίας μεγάλου προϋπολογισμού στα μέσα του αιώνα.

Πλοκή: Ο Μαρκέλλος είναι  επικεφαλής της ομάδας που έχει ανατεθεί να σταυρώσει τον Ιησού. Μεθυσμένος, κερδίζει το χιτώνα του Ιησού μετά τη σταύρωση. Βασανίζεται από εφιάλτες και αυταπάτες μετά το συμβάν. Ελπίζοντας να βρει έναν τρόπο να ζήσει με ό,τι έχει κάνει, και συνεχίζοντας να μην πιστεύει στον Ιησού, επιστρέφει στην Παλαιστίνη για να προσπαθήσει να μάθει ότι μπορεί για  τον άνθρωπο που σκότωσε.


ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

2 Βραβεία Όσκαρ (1954):

Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης (Lyle R. Wheeler, George W. Davis, Walter M. Scott, Paul S. Fox)

Ενδυματολογίας (Charles Le Maire, Emile Santiago)


3 υποψηφιότητες για Όσκαρ (1954):

Καλύτερης Ταινίας (Frank Ross)

Α’ Ανδρικού Ρόλου (Richard Burton)

Φωτογραφίας (Leon Shamroy)

Η ταινία τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...