Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

 Οι θεατές του κινηματογράφου δεν είχαν δει ποτέ κάτι σαν το "Top Gun" όταν βγήκε στις οθόνες το καλοκαίρι του 1986. Η  ιστορία μιας ομάδας πιλότων με υπέροχα πλάνα και εκθαμβωτικές εναέριες σεκάνς , έδωσαν στο κοινό μια θέα στο πιλοτήριο της δράσης, καθώς και ένα καινούριο αστέρι του Hollywood σε άνοδο στον Tom Cruise, μετά ​​από τον ρόλο του στο "Risky Business". 

Το «Top Gun» θα συνέχιζε να κερδίζει τότε τα τεράστια 356,8 εκατομμύρια δολάρια, έχοντας η ταινία με τα περισσότερα έσοδα της χρονιάς και ωθώντας τον Κρουζ στην Α-λίστα, όπου παρέμεινε για δεκαετίες. Έλαβε 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας εκείνο του Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού με το «Take My Breath Away», σε μουσική των Giorgio Moroder και Tom Whitlock με το μουσικό συγκρότημα Berlin.

Καθοδηγώντας ένα εκπληκτικό καστ συμπεριλαμβανομένων των Val Kilmer, Kelly McGillis, Anthony Edwards, Meg Ryan και Tim Robbins, ο Tom Cruise ανεβαίνει ως Maverick, ο νεαρός πιλότος μαχητικού των ΗΠΑ που χρειάζεται ταχύτητα, πολλά για να αποδείξει, ακόμη και περισσότερα για να μάθετε. Πάντα στην κατάταξη με τις καλύτερες ταινίες δράσης όλων των εποχών, το Top Gun παραμένει μια έκρηξη αδρεναλίνης υψηλού οκτανίου που σίγουρα θα σας κόψει την ανάσα.

Ο σκηνοθέτης Tony Scott έφερε μερικά απίστευτα πλάνα στην ταινία, τοποθετώντας κάμερες παντού στα μαχητικά αεροσκάφη για να πετύχει εκπληκτικά πλάνα δίνοντας στο κοινό την αίσθηση ότι πετούσε δίπλα στον Maverick. Το Πολεμικό Ναυτικό έκανε αρκετά αεροσκάφη από τη μοίρα μαχητικών F-14 VF-51 "Screaming Eagles" (που αναφέρει ο Tom Skerritt στη σκηνή στο σπίτι του) διαθέσιμα για την ταινία. Η Paramount πλήρωνε έως και 7.800 δολάρια ΗΠΑ ανά ώρα (που ισοδυναμεί με 18.800 δολάρια σήμερα) για καύσιμα και άλλα λειτουργικά έξοδα όποτε τα αεροσκάφη πετούσαν εκτός των κανονικών τους καθηκόντων.  Οι περισσότερες από τις σεκάνς των ελιγμών του αεροσκάφους πάνω από τη στεριά γυρίστηκαν στο Naval Air Station Fallon, στη Νεβάδα, χρησιμοποιώντας κάμερες τοποθετημένες στο έδαφος.


Ο ηθοποιός Matthew Modine απέρριψε τον ρόλο του Pete Mitchell (που πήγε στον Tom Cruise) επειδή ένιωσε ότι η φιλοστρατιωτική στάση της ταινίας ήταν αντίθετη με την πολιτική του. Η Julianne Phillips  επιλέχθηκε πρώτα για  τον ρόλο της  Charlie και είχε προγραμματιστεί να κάνει δοκιμαστικό καστ δίπλα στον Tom Cruise. Τελικά απορρίφθηκε και ο ρόλος πήγε στην Kelly McGillis.

 Η ταινία γυρίστηκε σε μορφή Super 35, καθώς οι αναμορφικοί φακοί ήταν πολύ μεγάλοι για να χωρέσουν στο Cockpit των μαχητικών αεροσκαφών και επίσης οι κάμερες έπεφταν από τις βάσεις τους όταν τα μαχητικά αεροσκάφη έκαναν ελιγμούς στα πλάγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...