Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

 Kiss of the Spider Woman(Το φιλί της γυναίκας αράχνης), μυθιστόρημα του Manuel Puig, που εκδόθηκε το 1976 ως El beso de la mujer araña. Αποτελούμενο κυρίως από τον διάλογο μεταξύ δύο ανδρών σε ένα κελί φυλακής της Αργεντινής, το μυθιστόρημα παρακολουθεί την εξέλιξη της απίθανης φιλίας τους. 

Ο William Hurt  κέρδισε το Όσκαρ και το Βραβείο BAFTA Α' Ανδρικού Ρόλου και η ταινία έλαβε άλλες τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Ταινίας.

Tο 1981, ο γεννημένος στην Αργεντινή σκηνοθέτης Hector Babenco βρισκόταν στο Λος Άντζελες για να λάβει ένα βραβείο από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου του Λος Άντζελες για την πρωτοποριακή ταινία του, Pixote. Στη δεξίωση, ο κριτικός των Los Angeles Times Kevin Thomas ρώτησε τον Babenco για τα μελλοντικά του έργα και ο σκηνοθέτης ανέφερε την επιθυμία του να διασκευάσει το μυθιστόρημα του Puig, με πρωταγωνιστή τον Burt Lancaster. H προχωρημένη ηλικία του Lancaster και μια εγχείρηση bypass καρδιάς τον Απρίλιο του 1983, προκάλεσε την καθυστέρηση της παραγωγής και οι σκηνοθέτες στράφηκαν στον William Hurt  ως αντικαταστάτη.

Ο Richard Gere επρόκειτο να παίξει τον Βαλεντίν, δίνοντας στην παραγωγή περαιτέρω αξιοπιστία στο box office.  Ωστόσο, ο Babenco παρέμεινε επιφυλακτικός όσον αφορά την αγγλοποίηση του αρχικού υλικού και ανακουφίστηκε από το casting του Πορτορικανού ηθοποιού Raul Julia, ο οποίος αντικατέστησε τον Richard Gere.



Υπόθεση: Ο Μολίνα είναι ένας μεσήλικας ομοφυλόφιλος άνδρας της κατώτερης μεσαίας τάξης που περνάει τις πολλές ώρες στη φυλακή παίζοντας σκηνές από τις αγαπημένες του ταινίες. Ο Βαλεντίν είναι ένας νεαρός σοσιαλιστής επαναστάτης της ανώτερης μεσαίας τάξης που αρχικά επικρίνει τον Μολίνα για τη θηλυκότητα του και την έλλειψη πολιτικής πεποίθησής του. Μοιράζοντας τις δυσκολίες μιας εξάμηνης φυλάκισης, οι δυο τους τελικά σφυρηλατούν μια δυνατή σχέση που γίνεται σεξουαλική. Σε μια ειρωνική αντιστροφή ρόλων στο τέλος του μυθιστορήματος, ο Μολίνα πεθαίνει ως αποτέλεσμα της εμπλοκής του στην πολιτική, ενώ ο Βαλεντίν δραπετεύει από τον πόνο των βασανιστηρίων υποχωρώντας σε έναν ονειρικό κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...