Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

 Μετά το εξαιρετικό «Dressed To Kill» o μεγάλος Brian De Palma παραδίδει άλλο ένα σπουδαίο θρίλερ με giallo προσανατολισμό, τολμηρές σκηνές και έντονη χιτσκοκική επιρροή. Ένας ερωτικά προδομένος και πάσχων από κλειστοφοβία ηθοποιός ονόματι Jake (Craig Wasson) γίνεται μάρτυρας του φόνου μιας αισθησιακής γυναίκας στο απέναντι σπίτι απ’ αυτό που φιλοξενείται. Στη συνέχεια προσπαθεί να βρει τη λύση του μυστηριώδους εγκλήματος και κλειδί για να το πετύχει είναι μια ελκυστική πορνοστάρ (Melanie Griffith).

Με δυνατό σασπένς και έντονες αναφορές στις ταινίες του Χίτσκοκ (“Δεσμώτης του ιλίγγου” και “Σιωπηλός μάρτυς”), ο ταλαντούχος σκηνοθέτης καταφέρνει να φτιάξει ένα αξέχαστο θρίλερ, με μοναδική ατμόσφαιρα, υποβλητική μουσική, εναλλαγές φωτισμού-χρωμάτων και έντονα γκρο-πλάν. Εξαιρετικές και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών και ιδιαίτερα της Μέλανι Γκρίφιθ, που βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στο ρόλο της σέξυ γειτόνισσας.

Το σενάριο είναι έξυπνο και καλογραμμένο με ελάχιστα προβληματικά σημεία και η σκηνοθεσία έντονη και τολμηρή. Ο Craig Wasson ενσαρκώνει ιδανικά τον ρόλο του loser ηθοποιού, του απατημένου άνδρα καθώς και του λάγνου ματάκια. Η Melanie Griffith έχει μια άκρως αισθησιακή παρουσία ως η πορνοστάρ Holly βγάζοντας προστυχιά και ερωτισμό με ειλικρινές στιλ και δεν είναι τυχαίες οι εκθαμβωτικές κριτικές που έλαβε από τον τύπο ούτε η υποψηφιότητα της για το βραβείο ΄Β Γυναικείου Ρόλου στις Χρυσές Σφαίρες. Το cast συμπληρώνεται από τον επίσης σπουδαίο Gregg Henry (Payback, Slither κλπ) και την πανέμορφη Deborah Shelton της οποίας όμως η ερμηνεία είναι ελαφρώς ξύλινη. Το φιλμ πλαισιώνεται από την υπέροχη, ατμοσφαιρική μουσική του Ιταλού συνθέτη Pino Donaggio με το συνολικό αποτέλεσμα να είναι χορταστικό ακόμα και για τον απαιτητικό θεατή. Το τέλος βέβαια θα θέλαμε να ήταν λίγο πιο προσεγμένο χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχει σασπένς και έτσι όπως είναι.

Πολλές διάσημες ηθοποιοί δοκιμάστηκαν για τον καυτό ρόλο της Holly. Μεταξύ αυτών ήταν οι Jamie Lee Curtis, Brooke Shields και Linda Hamilton. Η τελευταία βλέπετε έπρεπε να προετοιμαστεί για τον ρόλο της στο θρυλικό «The Terminator».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του φιλμ μπορούμε να πάρουμε μια γεύση από διάσημα σημεία του Los Angeles όπου γυρίστηκε το «Body Double» ενώ αξέχαστο θα σας μείνει το βίντεο του super hit «Relax» από το πάλαι ποτέ διάσημο βρετανικό γκρουπ «Frankie Goes to Hollywood» στη σεκάνς όπου ο Craig Wasson συμμετέχει στο γύρισμα μιας πορνοταινίας. Έχουμε δηλαδή «ταινία μέσα στην ταινία» κατά κάποιο τρόπο. Μολονότι το «Body Double» απαξιώθηκε αρχικά από τους κριτικούς, σήμερα έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του cult με πολλούς οπαδούς να παραμένουν ακόμα πιστοί σ’ αυτή την διαχρονική ταινία του De Palma.


Η υπόθεση της ταινίας αφορά ένα νεαρό ηθοποιό, που χάνει το ρόλο του σε μια ταινία τρόμου εξαιτίας της κλειστοφοβίας του. Στη συνέχεια, χωρίζει και με τη φίλη του, με συνέπεια να μείνει άστεγος. Προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρει δουλειά και σπίτι, δέχεται την πρόταση φιλοξενίας ενός φίλου του, με αντάλλαγμα να φροντίζει το σπίτι του όσο εκείνος λείπει. Στη διάρκεια παραμονής του εκεί, τον περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη: διαπιστώνει ότι στο απέναντι σπίτι μια πολύ γοητευτική γειτόνισσα συνηθίζει πολλά βράδια να κάνει στριπτίζ. Παρακολουθώντας την κρυφά όμως, θα γίνει μάρτυρας δραματικών γεγονότων, αλλά και θα έρθει αντιμέτωπος με μία από τις μεγαλύτερες φοβίες του…


Πηγή:Horrormovies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...