Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

 Ένα νουάρ θρίλερ που ίσως να ζήλευε κι ο ίδιος ο Χίτσκοκ. Ξεκινώντας με την ιδέα ενός αθώου που κινδυνεύει να ενοχοποιηθεί, η πλοκή ξεδιπλώνει τα πλοκάμια της με τρόπους απολύτως αληθοφανείς και οι χαρακτήρες μάς αιχμαλωτίζουν καθώς αγωνίζονται ο καθένας να ξεφύγει από αδιέξοδες καταστάσεις, ενώ το «δίκιο» γίνεται μια σχετική έννοια. Το "No Way Out" είναι ένα από αυτά τα θρίλερ όπως το "Jagged Edge", όπου η πλοκή μας δίνει πολλές πληροφορίες, αλλά όσο περισσότερα γνωρίζουμε, τόσο λιγότερο κατανοούμε. Είναι σαν ένα τρομακτικό παζλ.

Ο υπουργός είναι «κακός» ως δολοφόνος αλλά «καλός» στην πολιτική του. Σασπένς, διαρκές παιχνίδι πάνω στη φαινομενολογία, συνεχείς εκπλήξεις, απροσδόκητο φινάλε. Από τις καλύτερες δουλειές του Ρότζερ Ντόναλντσον («Η Δοκιμασία », «The Bank Job: Το Μεγάλο Κόλπο»), βασισμένη σε νουβέλα του Κένεθ Φίρινγκ, που είχε μεταφερθεί στην οθόνη και το 1948 με τίτλο «Το Άλλοθι του Δολοφόνου». Θαυμάσιοι στους ρόλους οι Κέβιν Κόστνερ, Τζιν Χάκμαν, Σον Γιάνγκ και Γουίλ Πάτον.

Ο Υποπλοίαρχος Τομ Φάρελ γνωρίζει μια νεαρή κοπέλα, την Σούζαν Άτγουελ, και ξεκινούν μια παθιασμένη σχέση. Τότε ο Φάρελ ανακαλύπτει πως και ο ανώτερός του, ο Υπουργός Αμύνης Ντέιβιντ Πράις, έχει σχέση με την Άτγουελ. Όταν η κοπέλα βρίσκεται νεκρή, ο Φάρελ διορίζεται επικεφαλής της υπόθεσης. Αρχίζει ν΄ανακαλύπτει αδιάσειστα στοιχεία για το φόνο, αλλά όταν αρχίζουν και μαθαίνονται λεπτομέρειες για τη σχέση τους, βρίσκεται και εκείνος στη θέση του υπόπτου.


Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του 1946 The Big Clock του Kenneth Fearing, το οποίο είχε προηγουμένως γυριστεί ως The Big Clock (1948) και Police Python 357 (1976).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...