Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

 

Είναι σίγουρα μια από τις πλέον αγαπημένες κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου. Περισσότερο γνωστή ως "Ο Μπακαλόγατος", η ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη "Της Κακομοίρας" πήρε μυθικές διαστάσεις στο πέρασμα των δεκαετιών, και για πολλούς θεωρείται, μαζί με τον "Ηλία του 16ου", οι καλύτερες ταινίες  του Κώστα Χατζηχρήστου. Ο κορυφαίος κωμικός λίγο πριν ξεκινήσει τα γυρίσματα είχε απευθυνθεί στα αδέλφια Γιώργο και Χρήστο Γιαννακόπουλο, να του γράψουν μια κωμωδία για να γίνει ταινία. Οι δυο συγγραφείς τον ενημέρωσαν ότι είχαν ένα σενάριο αλλά σε εμβρυακή μορφή, μόλις έξι με επτά σελίδες. Φυσικά ο πρωταγωνιστής διαβάζοντας το κείμενο ξεκίνησε τα γυρίσματα στηριζόμενος στο ταλέντο του αλλά κυρίως στη δυνατότητα που είχε να αυτοσχεδιάζει επεκτείνοντας το ρόλο του. Βέβαια είχε δίπλα του σπουδαίους ηθοποιούς. Τον Κώστα Δούκα, έναν εκπληκτικό θεατρίνο πολύ καλό στην εκφορά του λόγου, εκφραστικό στο πρόσωπο και τις χειρονομίες αλλά και τη Μαρίκα Νέζερ με εκείνο το σπινθηροβόλο βλέμμα που εύκολα άλλαζε έκφραση ανάλογα με τα συναισθήματα. Από το υπόλοιπο καστ ξεχωρίζουν ο Νίκος Ρίζος, η Ντίνα Τριάντη, ο Θανάσης Μυλωνάς, ο Νίκος Φέρμας (ο οποίος για μια ακόμη φορά αποδίδει έξοχα τον τύπο του λαϊκού μάγκα), ο Γιώργος Βελέντζας, ο Κώστας Μεντής και η νεαρή τότε Νέλλη Παπά. Ένα όμορφο μελαχρινό κορίτσι με απίστευτα εκφραστικά μάτια που ερμηνεύει το κορίτσι του Μπακαλόγατου, τη "Φιφίκα". Αρκετά χρόνια αργότερα η ηθοποιός γυρίζοντας το χρόνο πίσω, θυμάται ότι στη σκηνή της καντάδας (όπου και ακουγόταν το "Νυφικό σου Φόρεμα" με τη Μαριάννα Χατζοπούλου) εκείνη απουσίαζε, ήταν δυο ξεχωριστές σκηνές που μονταρίστηκαν.
Κάτι που ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν είναι ότι η ταινία βγήκε αρχικά στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ως ακατάλληλη (ποτέ δε κατάλαβα το λόγο) με τον Κώστα Χατζηχρήστο να αποχωρεί ιδιαίτερα πικραμένος από τη βραδιά των βραβείων, καθώς δεν είχε λάβει κάποια τιμητική διάκριση, την οποία θεωρούσε ότι την άξιζε.



Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Ντίνος Κατσουρίδης, ο οποίος είχε ξεκινήσει την κινηματογραφική του καριέρα στη Φίνος Φιλμ, όπου και εργάστηκε ως μοντέρ και διευθυντής φωτογραφίας. Η σκηνοθετική του δραστηριότητα ξεκίνησε επίσης εντός της Φίνος Φιλμ με την ταινία "Είμαι Αθώος"(1959). Τη μουσική της ταινίας γράφει ο Γιώργος Μουζάκης ενώ ο Χατζηχρήστος ερμηνεύει το τραγούδι των τίτλων!!!


Η ταινία "Της Κακομοίρας" έκανε πρεμιέρα στις 7 Οκτωβρίου 1963 και έκοψε 201.008 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής. Το 2017 ο "Μπακαλόγατος" επιχρωματίστηκε  στη Φλόριντα στα West Wing Studios inc.


Πηγή:Les kai Itan xthes.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...