Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

 Η ταινία, βασισμένη σε πραγματικό γεγονός καθώς και στο μυθιστόρημα των Τσαρλς Νόρντχοφ και Τζειμς Νόρμαν Χολ που εξιστορεί την Ανταρσία του Μπάουντι, αποτέλεσε ίσως την πρώτη κολοσσιαία χολιγουντιανή παραγωγή που κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο στην ταινία του 1935 με πρωταγωνιστές τους  Σερ Τσαρλς Λότον και Κλαρκ Γκέιμπλ (ο οποίος θεωρούνταν ο βασιλιάς του Χόλιγουντ την περίοδο εκείνη).

Το μυθιστόρημα των Τσαρλς Νόρντχοφ και Τζειμς Νόρμαν Χολ μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη άλλες δυο φορές το 1962 και το 1984. Η εκτέλεση του 1962 είχε ως πρωταγωνιστές τους Μάρλον Μπράντο και Τρέβορ Χάουαρντ και τίτλο Η Ανταρσία του Μπάουντι (Mutiny on the Bounty), ενώ η εκτέλεση του 1984 είχε ως πρωταγωνιστές τους Μελ Γκίμπσον και Άντονυ Χόπκινς και τίτλο The Bounty.

Το ιστιοφόρο "Μπάουντι", με έναν αυταρχικό πλοίαρχο για κυβερνήτη, κατευθύνεται προς την Ωκεανία για να φορτώσει αρτόδεντρα. Ο υποπλοίαρχος του καραβιού καταλαβαίνει αμέσως ότι με τη συμπεριφορά του κυβερνήτη το πλήρωμα θα αντιδράσει, πράγμα που θα συμβεί όταν μετά από μια δυνατή τρικυμία η στάση του κυβερνήτη θα γίνει εντελώς απάνθρωπη.

Η τελευταία ταινία σχετικά με το θέμα , η ταινία του 1984 "  του Ρότζερ Ντόναλντσον, με τους Μελ Γκίμπσον σαν Κρίστιαν και Άντονυ Χόπκινς σαν Μπλάι.  (μουσική από τον "δικό" μας Vangelis).Η ταινία γενικά έλαβε καλές κριτικές, με το φιλμ να εντυπωσιάζει πολλούς για τον ρεαλισμό του και την ιστορική του ακρίβεια ενώ ταυτόχρονα το βρήκαν και διασκεδαστικό. Υπήρχαν όμως και αυτοί που θεωρούσαν ότι οι δυο πρωταγωνιστές δεν ήταν ικανοποιητικοί ως προς την απόδοση των χαρακτήρων τους.

   Η ταινία πήρε μέρος στο Φεστιβάλ των Καννών του 1984.

Ο Μελ Γκίμπσον, με ελάχιστες ατάκες διαθέσιμες (ηθελημένα, φαντάζομαι, από τον σεναριογράφο), δεν έχει έτοιμες απαντήσεις ή έστω απόψεις, δρα ενστικτωδώς και μόνο στην αγκαλιά της ιθαγενής Μαουτούα βρίσκει τελικά ένα νόημα ζωής. Από την άλλη, ο Άντονι Χόπκινς μας δίνει τον αυστηρό πλοίαρχο όχι με υστερικό τρόπο (όπως παλιά ο Τρέβορ Χάουαρντ), αλλά ως έναν άνθρωπο του καθήκοντος που τρέφει εκτίμηση για τον Κρίστιαν. Από τον γνωστό αυστραλό Ρότζερ Ντόναλντσον.


Nα πώ οτι ο διάσημος σκηνοθέτης  Σέρ Ντέηβιντ Λίν επιχείρησε να γυρίσει την ταινία αλλά  τελικά εγκατέλειψε το πρότζεκτ.


Πηγή:Cine.gr-Athinorama-Kinimato-grafo.Blogspot.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...