Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Η ταινία βασίζεται στο θεατρικό έργο του Γρηγόριου Ξενόπουλου "Ο Ποπολάρος".

Πρόκειται για μια αρκετά ακριβή παραγωγή, με εξωτερικά γυρίσματα στο νησί της Ζακύνθου. Παρά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε τη Ζάκυνθο στις αρχές του 1950, ο Δαλιανίδης κατάφερε να αναδείξει τις ομορφιές του νησιού με μοναδικό τρόπο.

Ο πρωταγωνιστής Κώστας Πρέκας είχε παίξει σε αρκετές ταινίες της Finos Film εκείνη την εποχή, ακολουθώντας τα χνάρια του ανδρικού προτύπου που είχε χαράξει στο μεγάλο πανί ο Νίκος Κούρκουλος.

Ο λαός της Επτανήσου είναι διαιρεμένος σε δύο στρατόπεδα: τους άρχοντες, αργόσχολους και κληρονομικά πλούσιους και τους ποπολάρους, νέους επιστήμονες, εμπόρους και τεχνίτες.
Ο έρωτας ενός ποπολάρου με επαναστατικές ιδέες και μιας κοντεσίνας, στην συντηρητική σε σχέση με τις κοινωνικές τάξεις, Ζάκυνθο του περασμένου αιώνα.


Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1971-1972 και έκοψε 212.276 εισιτήρια. Ήρθε στην 18η θέση σε 90 ταινίες.

Οι ποπολάροι πρώτοι σήκωσαν τη σημαία της ταξικής πάλης στην Ελλάδα το 1642 ενάντια στην αριστοκρατία που είχε αναπτυχθεί στα βενετοκρατούμενα νησιά του Ιονίου. Αν και ο Πρέκας με τα γνωστά του πολιτικά πιστεύω δεν είναι ο πλέον αρμόδιος για το ρόλο του ποπολάρου εντούτοις σε αυτή την ταινία τα κατάφερε εξαιρετικά. Για μένα είναι η μακράν η καλύτερη ταινία του Πρέκα.


Πηγη-Finos Film.gr-Retromaniax.gr-Kopanaki News.gr,ΤΑ ΚΑΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ batsi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...