Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Όταν η  ήχοι των Pink Floyd φέραν  ξανά ζωή στην Αρχαία Πομπηία.Ήταν 1971 όταν το συγκρότημα της ροκ έδωσε συναυλία μέσα στον ίδιο χώρο μετά την απόρριψη του δικτατορικού καθεστώς να δώσουν την συναυλία στην Αρχαία Επίδαυρο.

Αρχές δεκαετίας του 70 στην Ελλάδα. Πληροφόρηση μηδενική,  κυκλοφορίες δίσκων σχετικές και γινόντουσαν με καθυστέρηση σε σχέση με την κυκλοφορία τους στο εξωτερικό. Μουσικά περιοδικά και εφημερίδες, ανύπαρκτα, το ίδιο και τα ξένα αντίστοιχα. Απορώ πως μαθαίναμε τι συνέβαινε στο μουσικό κόσμο.

Το Pink Floyd: Live at Pompeii  είναι ένα μουσικό ντοκιμαντέρ  σε σκηνοθεσία του Adrian Maben που παρουσιάζει το έργο του βρετανικού συγκροτήματος Pink Floyd με σκηνικό το αμφιθέατρο της Πομπηίας.

Πριν από 49 χρόνια, οι τέσσερις μεγάλοι μουσικοί που απάρτιζαν τους Pink Floyd (David Gilmour, Roger Waters, Richard Wright και Nick Mason), βρέθηκαν στο αρχαίο θεάτρο της Πομπηίας, όπου έπαιξαν τραγούδια από την πρώιμη περίοδο του συγκροτήματος, και κυρίως από τους δίσκους «Meddle» του 1971 και «A Sauceful of Secrets» του 1968.

Στη συναυλία του θρυλικού συγκροτήματος στην Πομπηία που ηχογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε, δεν υπήρχε κοινό.Η ιδέα ανήκε στον Άγγλο σκηνοθέτη Adrian Maben που είχε επισκεφθεί την Ιταλία και την Πομπηία και αμέσως του ήλθε η ιδέα για να συναυλία στο αρχαίο αμφιθέατρο.

Να υπενθυμίσω βεβαίως οτι Ο Adrian Maben η πρώτη του επιλογή ήταν η Αρχαία Επίδαυρο και έτσι μετά απο ενα ταξίδι στην Ελλάδα και μετά απο πολλές επαφές με της κρατικές τότες αρχές δέν έγινε δεκτό το αίτημα του για να γίνει η συναυλία εκεί.Έτσι  πλησίασε τον manager των Pink Floyd, Steve O’Rourke και τού πρότεινε την ιδέα του, να παίξουν στο αρχαίο θέατρο της Πομπηίας.

Τελικά ,μετά απο συνάντηση μαζί και με την παρουσία του Gilmour δέχονται και ξεκινούν οι διαδικασίες για την άδεια από το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Το συγκρότημα επισκέφθηκε την Πομπηία μετά το τέλος μια μικρής ευρωπαϊκής  περιοδείας τους κι αφού ηχογράφησαν για το BBC το Sounds Of The Seventies.  Από την αρχή ο Maben είχε ξεκαθαρίσει ότι τα γυρίσματα θα διαρκούσαν 6 ημέρες. Το πρώτο και βασικό πρόβλημα παρουσιάστηκε αμέσως κι αφορούσε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος! Πώς να παίξεις και πώς να κινηματογραφήσεις χωρίς ρεύμα! Τα φορτηγά με τον εξοπλισμό είχαν έλθει και δεν υπήρχε ρεύμα για να γίνουν οι απαραίτητες συνδέσεις. Αφού πέρασαν δύο ημέρες άκαρπες, πήραν ρεύμα από τη σύγχρονη πόλη της Πομπηίας και το πρόβλημα λύθηκε αλλά ήδη είχαν χαθεί  δύο ημέρες.

Το κύριο υλικό μέσα και γύρω από το αμφιθέατρο γυρίστηκε σε τέσσερις μέρες τον Οκτώβριο του 1971, χρησιμοποιώντας τον τακτικό τουριστικό εξοπλισμό της μπάντας, συμπεριλαμβανομένου ενός κινητού 8-track recorder από το Παρίσι  .  Πρόσθετα βίντεο που γυρίστηκαν σε τηλεοπτικό στούντιο στο Παρίσι τον επόμενο μήνα, Δεκέμβριο προστέθηκε για την αρχική κυκλοφορία του 1972. Η ταινία επανεκδόθηκε στη συνέχεια το 1974 με επιπλέον στούντιο υλικό του συγκροτήματος που είχε εργαστεί για  το The Dark Side of the Moon και συνεντεύξεις στο Abbey Road Studios.

Η ταινία κυκλοφόρησε αργότερα πολλές φορές στο βίντεο, και το 2002 εμφανίστηκε σε  DVD το οποίο συνδύασε το πρωτότυπο υλικό από το 1971 με πιο σύγχρονα πλάνα και την περιοχή γύρω από την Πομπηία, γυρισμένη  από τον Maben. Ορισμένα συγκροτήματα έχουν εμπνευστεί από την ταινία αυτή για να δημιουργήσουν τα δικά τους βίντεο ή να γυρίσουν συναυλίες χωρίς κοινό.

 Ο David Gilmour  χάρισε στους θεατές αυτό που περίμεναν χρόνια τώρα. Χιλιάδες θεατές ένιωσαν το αναμενόμενο δέος καθώς οι ήχοι από το "Dark Side Of The Moon" αντήχησαν στο μυσταγωγικό αρχαίο θέατρο.

Tο καλοκαίρι 7 και 8 Ιουλίου ΤΟΥ 2016 ο σπουδαίος Βρετανός κιθαρίστας έδωσε μια μοναδική παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Πομπηίας η οποία ηχογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε.

Αυτές ήταν οι πρώτες συναυλίες με κοινό στο συγκεκριμένο θέατρο έπειτα από 2.000 χρόνια.

Τα γυρίσματα έγιναν σε φιλμ 35mm για να παιχτεί στην τηλεόραση. Από τις πλέον χαρακτηριστικές σκηνές των γυρισμάτων ήταν όταν ο Roger Waters χτύπαγε το το gong του οποίου η παρουσία και μόνο ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...