Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Την ίδια χρονιά με τον Δράκο ,το 1956 ,ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει την τρίτη του ταινία με τον τίτλο ΄΄Το κορίτσι με τα Μάυρα΄΄ που καταπιάνεται με τον έρωτα ενός σε διακοπές πρωτευουσιάνου με μία νησιωτοπούλα.Μέσα απο τν έρωτα αυτό ο κακογιάννης μας δίνει μια ν εικόνα της ζωής στήν ελληνική επαρχία(η ταινία γυρίστηκε στο νησί της Ύδρας)με τα διάφορα σεξουαλικά και άλλα ταμπού ,αλλά και την κοινωνική καταπίεση ,ιδιαίτερα της γυναίκας (η χήρα που κάνει το γιό της να αισθάνεται ΄΄άτιμασμένος΄΄ επειδή αυτή έχει εραστή,η κόρη που φοβάται να να ερωτευτεί το νεαρό Αθηναίο τουρίστα γιατί θα την κουτσομπολέψουν οι ΄΄κακές γλώσσες΄΄.κ.α.)

Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι η ταινία αυτή γυρίστηκε με μία μόνο κάμερα, για να καταλάβει το μέγεθος της επιτυχίας, αλλά και το βαθμό που οι κινηματογραφιστές, οι ηθοποιοί και οι παραγωγοί της εποχής ξεπερνούσαν πολλές φορές τους εαυτούς τους, αλλά και τη λογική. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο της ταινίας ήταν η Έλλη Λαμπέτη και ο Δημήτρης Χορν, δύο ηθοποιοί-μύθοι, που είναι σαφές ότι είχαν μεγάλο ρόλο στη μεγάλη, διεθνή επιτυχία της ταινίας, αλλά και στην υστεροφημία της.

Η Υδρα του Μιχάλη Κακογιάννη είναι ασπρόμαυρη, μελαγχολική, φτιαγμένη από ανομολόγητα μυστικά και μικρές ανθρώπινες ιστορίες, ένα «κορίτσι με τα μαύρα» από μόνη της, πανέμορφο, αγέρωχο, βαθιά πληγωμένο, παγιδευμένο μέσα σε ένα χωροχρόνο που ορίζεται από το ελληνικό φως για να «φωτίσει» τις σκιές μέσα από τις οποίες αναδύεται κάθε φορά πιο τραυματισμένη η επιθυμία για φυγή.

Η ταινία προσεγγίζει την ελληνική κοινωνία μετά τον Εμφύλιο, όταν οι ταξικές διαφορές επαναπροσδιορίζονταν.Η ταινία απέσπασε βραβείο Χρυσής Σφαίρας Καλύτερης Ξένης Ταινίας από την Επιτροπή Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Hollywood
Ασημένιο Βραβείο στο Φεστιβάλ της Μόσχας 1958.

Η πρώτη προβολή έγινε στής 19/3/1956 .Στο εξωτερικό προβλήθηκε με τούς τίτλους :΄΄A girl in Black΄΄ και ΄΄La fille en noir΄΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...