Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Ο Falco, ένας μεγάλος αυστριακός καλλιτέχνης της δεκαετίας του 80 πρωτοεμφανίστηκε το 1981 στην πατρίδα του όπου έγινε γνωστός με το «Ντερ Κομισάρ», πριν κάνει το μεγάλο «μπαμ» το 1985 με την παγκόσμια επιτυχία «Ροκ μι Αμαντέους».

Ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους που προσπάθησαν να ενσωματώσουν τη ραπ μουσική στην ευρωπαική ποπ.


Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιόχαν (ή Χανς) Χέλτσελ.

Ο εγωκεντρικός του χαρακτήρας, η άστατη ζωή του και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με τα ναρκωτικά ήταν πολλές φορές η αφορμή για τα σκαμπανεβάσματα της καριέρας του.

Το Der Kommissar (ένα ημι- ραπ κομμάτι, που μιλάει για τα ναρκωτικά) .Η γερμανική λέξη «Kommissar» σημαίνει «επίτροπος» αλλά στο συγκεκριμένο τραγούδι πιθανότατα έχει την έννοια του αστυνόμου. Το τραγούδι μιλάει για ένα ζευγάρι που προσπαθεί να ξεφύγει από το νόμο και κάθε φορά που τυχαίνει να είναι σε δημόσιο χώρο εμφανίζεται ο αστυνόμος. Εξ ου και η φράση «Alles klar Herr Kommissar?», που σημαίνει «Όλα καλά, κύριε αστυνόμε;».κυκλοφόρησε το 1981 και περιλαμβάνεται στο δίσκο του Falco «Einzelhaft».

Τον Ιανουάριο του 1985, ο Falco με τους Bolland and Bolland, γράφουν το τραγούδι που περιγράφει τα επιτεύγματα αλλά και τα πάθη μιας μουσικής ιδιοφυΐας. Το όνομα αυτού, «Rock me Amadeus». Και κάπως έτσι, με τον μαγικό αυλό του Falco, o Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ μετατρέπεται από συνθέτης κλασικής μουσικής στο απόλυτο ροκ είδωλο.

Το «Jeanny» περιλαμβάνεται στο δίσκο του Falco «Falco 3», που κυκλοφόρησε το 1985. Είναι μία ροκ μπαλάντα προσανατολισμένη στο Pop ύφος των ερωτικών τραγουδιών και αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα τραγούδια του Falco αλλά και ένα από τα λίγα γερμανόφωνα τραγούδια που γνώρισαν διεθνή επιτυχία. Οι στίχοι του τραγουδιού εξωτερικεύουν τους στοχασμούς ενός ψυχωτικού άντρα που παρακολουθεί μία κοπέλα, χωρίς να διευκρινίζεται το είδος της σχέσης μεταξύ των δύο.


Το τραγούδι “Out Of The Dark” που ηχογραφήθηκε λίγο πριν τον θάνατό του και κυκλοφόρησε λίγες μέρες μετά την κηδεία του χαρακτηρίστηκε από πολλούς προφητικό. Είναι βέβαιο πως ο Falco θα παραμείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο για την δεκαετία του 80, πόσο μάλλον για την Αυστρία που μουσικά μετά τον Mozart δεν είχε να παρουσιάσει τίποτα αξιόλογο εκτός από τον Falco.

Ο Αυστριακός καλλιτέχνης που κέρδισε περίοπτη θέση στους καταλόγους με τις Ενοχες Απολαύσεις των μουσικόφιλων της δεκαετίας του '80 με το Der Kommissar και το Rock Me Amadeus και φυσικά το Jeanny σκοτώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1998 κοντά στο Πουέρτο Πλάτα της Δομινικανής Δημοκρατίας, όταν το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με λεωφορείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...