Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

O Δημήτρης Ταμπόσης είναι ένας από τους καλλιτέχνες που αδικαιολόγητα αγνοήθηκαν και αγνοούνται από την ελληνική κοινή γνώμη. Η αγγελική ροκ φωνή του, με το απαραίτητο γρέζι που ομορφαίνει και ξεχωρίζει την ροκ, μπορούσε να κάνει την διαφορά και να σε καθηλώσει, κάνοντας σε να ψάχνεις ποιος τραγουδάει.

Ίσως οι περισσότεροι με το δίκιο σας θα ρωτήσετε «ποιος είναι αυτός;»



Το πιο εύκολο θα ήταν να σας έλεγα πως και να μην ξέρετε αυτό το όνομα, σίγουρα οι περισσότεροι τον έχετε ακούσει  σε ορισμένα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου στα οποία στα τέλη των ‘60ς δάνεισε τη φωνή του, όπως τα ‘Sunshine for Your Dreams’, ‘Search For Love’, ‘Come On Baby’.



Αυτό όμως δεν είναι ούτε το 1/100 από αυτά που έκανε στη μουσική του σταδιοδρομία ο λαμπρός αυτός καλλιτέχνης, ο λευκός τραγουδιστής με τη ‘μαύρη’ φωνή όπως τον αποκαλούσαν εκείνα τα χρόνια.



Μια σταδιοδρομία στην οποία η θεά Τύχη έπαιξε παιχνίδια, άλλοτε καλά και άλλοτε άσχημα.

Ο χαρισματικός αυτός μουσικοσυνθέτης - τραγουδιστής είναι γνωστός στο εξωτερικό και ως Dimitri. Εξακολουθεί να γράφει και να τραγουδάει.Τώρα ζει στην Αθήνα με την σύζυγό του Έλλη και την γάτα τους Μuffin.

Γεννήθηκε το 1949 στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 9 ετών. Το ξεκίνημα γίνεται γύρω στο 1963 όταν βρίσκει τον πρώτο του έρωτα… μια κιθάρα. Αυτό ήταν. Το πάθος σε συνδυασμό με το ταλέντο του τον οδηγούν στον κόσμο της μουσικής.

Το ξεκίνημα του γίνεται με το συγκρότημα των "SHARKS", ενα γκρουπάκι της εποχής τότες και εν συνεχεία και σε άλλα γκρουπάκια ,τους "CINQUETTI", τους "STORKS" του Ρήγα Σαριτζιώτη και τους "ARTOMICS".Οι επιρροές ήταν από τα τότε ακούσματα: The Beatles, Otis Redding, James Brown.

Στον ελληνικό κινηματογράφο η φωνή του ακούστηκε σε δύο απ τα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη , την Παριζιάνα και η θεία μου η χίπισσα που με την βοήθεια και τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα εμφανίστηκε τραγουδώντας τα "Search for love", και "Sunshine for your dreams".

Απο τότες ,μετά και την συνεργασία αυτή ,ο Ταμπόσης έφυγε κι΄έζησε στο Σικάγο περίπου 20 χρόνια για να επιστρέψει στήν ελλάδα  το 1998 και Από τις αρχές του 1999 έως το 2010, ζει και εργάζεται ως μουσικός στην Ρόδο στο Sofitel Capsis Hotel.

Τώρα, ζει στην Αθήνα, συνεχίζει να γράφει μουσική και να τραγουδάει .

Χρήμα, δόξα, εμπειρίες και… απογοητεύσεις. Αυτή είναι η ζωή του. Ποτέ δεν τον φόβισε το άγνωστο. Εξάλλου, από μικρό παιδί - 10 ετών - έμπαινε στο λεωφορείο και έφευγε…



Ο Δημήτρης Ταμπόσης βρίσκεται στο Πάνθεον των Ελλήνων καλλιτεχνών οι οποίοι διέπρεψαν στο εξωτερικό και  ελπίζουμε οι νεότεροι να γνωρίσουν αυτόν και τα τραγούδια του, και οι παλαιότεροι οι ίσως πιο ψαγμένοι με τον καλλιτέχνη Ταμπόση να λύσουν πολλές από τις απορίες που είχαν και έχουν όλα αυτά τα χρόνια αφού οι πληροφορίες για αυτόν, τη ζωή του και τη καριέρα του ήταν μέχρι τώρα λιγοστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...