Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Πολύ  Μεγάλος (για εμένα ο μεγαλύτερος) Μουσικός που πέρασε απο την Ελλάδα και οχι μόνο ! Ένας έφηβος γεμάτος ρομαντισμό, ταλέντο, μεράκι αλλά και με ένα απίστευτα στοχαστικό πνεύμα Ασχολήθηκε με όλα τα είδη μουσικής, οργανική, συμφωνική, λαϊκή, πειραματική μοντέρνα μουσική. Κι όμως αμφισβητήθηκε όσο κανένας άλλος, και η καταξίωσή άργησε για εκείνον   Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1924 στην Αθήνα.

Με το κουαρτέτο και τις ορχήστρες του συνεργάστηκε με όλους τουε τότε διάσημους τραγουδιστές (Δανάη, Μαρούδας, Μόλυ, Παναγόπουλος, Νινή Ζαχά, Τζίμυ Μακούλη κλπ).

Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση σπουδών.Επίσης έχει και διδακτορικό  στη Χημεία στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ.

Ο Μίμης Πλέσσας, ο ζωντανός θρύλος της μουσικής, έχει γράψει χιλιάδες τραγούδια. Όπως είπε ο ίδιος, έχει γράψει 3220 τραγούδια που έχουν γίνει μεγάλες επιτυχίες.

Τραγούδια όπως Άνοιξε Πέτρα, Άναψε καινούριο μου φεγγάρι, Όλα δικά σου μάτια μου, Τι σου ΄κανα και πίνεις, Καμαρούλα, Οι χάντρες, Το φεγγάρι πανωθέ μου, Το άγαλμα, Έχω στενάχωρη καρδία, Θα πιω απόψε το φεγγάρι, Έπεφτε βαθιά σιωπή, Σταμάτησε του ρολογιού τους δείχτες, Πρώτη φορά και άλλες αγαπημένες μελωδίες είναι μερικές απο της ωραιότερες στιγμές του ελληνικού πενταγράμμου που γραφτήκανε απ τον θρυλικό έλληνα συνθέτη.

Όπως επίσης μεγάλες στιγμές ήταν σαφώς και οι συνεργασίες με τον αξέχαστο Γιάννη Δαλιανίδη  στα θρυλικά μιούζικαλ που αφήσανε ιστορία.

Αγαπημένο του τραγούδι από τα δικά του όπως είχε δηλώσει σε συνεντευξή του  είναι το “ποιός το ξέρει” που είχε τραγουδήσει ο Χορν κι έχει αποσπάσει δύο εθνικές διακρίσεις.

Στο ραδιόφωνο υπήρξε ο παραγωγός της  ιστορικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Σε 30 δευτερόλεπτα». Βράβευσης γνώσεων με διάφορα δώρα, (ραδιόφωνα και βιβλία), στη δεκαετία του 1960 – 1970.

Το  πλούσιο ενεργητικό του είναι 104 ταινίες και 70 παραστάσεις.Οι βραβέυσεις του πάρα πολλές.

Το μεγάλο  παράπονο του συνθέτη ήταν για τα τραγούδια του, στα οποία υπήρξε μεγάλη εκμετάλλευση.Όπως επίσης και το μεγάλο παραπονό του για πολλούς καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε.

Δεν θέλει να παινεύεται για όσα έχει κάνει γιατί, στα 93 του, δεν στέκεται στο παρελθόν, αλλά δηλώνει ότι μπορεί να κάνει πολύ σημαντικότερα πράγματα από όσα έκανε μέχρι τώρα, κάτι που θεωρεί ύψιστη υποχρέωση στα παιδιά και στα εγγόνια του.

Η Μουσική  του φουσκοθαλασσιά  έμπνευσης και συναισθήματος.Θα ομορφαίνουν τις ζωές μας και θα υψηλώνουν τον πολιτισμό μας .Σας ευχαριστουμε κύριε Πλέσσα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...