Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Αυτό το τραγούδι είναι ένα τεράστιο κομμάτι της μουσικής ιστορίας, καθώς είναι το πρώτο Hit Hot 100 που ηχογραφήθηκε στο Muscle Shoals της Αλαμπάμα, όπου η Aretha Franklin, ο Paul Simon, οι Rolling Stones και πολλοί άλλοι διάσημοι μουσικοί κηχογράφησαν αργότερα μερικά από τα κλασικά τραγούδια τους . Είναι ένα θρυλικό τραγούδι αγάπης και μια τεράστια επιτυχία, αλλά η ιστορία της γραφής και της ηχογράφησης είναι αρκετά σκοτεινή.

O Percy Sledge ήταν νοσοκόμος και έγραψε το τραγούδι για το τότε κορίτσι του που τον εγκατέλειψε για να γίνει μοντέλο. Την εποχή εκείνη, όταν έγραψε τη μουσική και τους στίχους του ο Sledge, είχε χάσει τη δουλειά του στον κατασκευαστικό τομέα αλλά και την αγαπημένη του που είχε φύγει για το Λος Άντζελες.

Ο Sledge είχε δηλώσει σε μια παλιά συνεντευξή του  ότι μια νύχτα ήταν αναστατωμένος  από μια διαλυμένη σχέση και ζήτησε από δύο μουσικούς ,τον Calvin Lewis και τον Andrew Wright,μέλοι του συγκροτήματος«Esquires Combo»  να παίξουν ένα αργό μπλουζ πάνω από το οποίο να αυτοσχεδιάσει τους στίχους που περιγράφουν τα συναισθήματά του.Ο μουσικός παραγωγός Quin Ivy που ήταν παρών εντυπωσιάστηκε από το κομμάτι, ζήτησε από την μπάντα να τροποποιήσει κάπως τους στίχους ώστε να ακούγονται λίγο πιο αισιόδοξοι και να μπορέσει αυτό να ηχογραφηθεί.

 Ο αρχικός τίτλος του τραγουδιού ήταν “Why Did You Leave Me Baby” .

Το τραγούδι βρίσκεται στην  54η θέση της λίστας  του περιοδικού Rolling Stone 's στα 500 καλύτερα  τραγούδια όλων των εποχών.
Πολύ αργότερα το τραγούδησε ο  Michael Bolton το 1991, του οποίου η έκδοση  έφθασε στο νούμερο  στα chat  στις ΗΠΑ και ο Μπόλτον πήρε ένα βραβείο Grammy για το τραγούδι.

Οι περισσότεροι, ίσως το θυμούνται στην ομώνυμη ταινία...
"When a man loves a woman”, στην οποία παρουσιάζεται η προσπάθεια που κάνει μία τετραμελής οικογένεια για να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει το πρόβλημα αλκοολισμού της μητέρας. Η αγάπη του ζευγαριού δοκιμάζεται σκληρά από τη δυσκολία της απεξάρτησης από το αλκοόλ. Οι συντελεστές της ταινίας πέτυχαν να βγει στο κοινό μια ταινία δυνατή που παρουσιάζει τη δύσκολη πλευρά της ζωής αλλά και τη δύναμη της αγάπης. Αλλά για την ταινία θα μιλήσουμε κάποια άλλη στιγμή.


Ο Percy Sledge μας χάρισε   ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια όλων των εποχών που ακόμα κάπου σε κάποιο ραδιόφωνο θα το ακούσουμε ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...