Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Όμηρος Ευστρατιάδης: Από βοηθός στα γυρίσματα των ταινιών του Τζαβέλα και του Αλέκου Σακελλάριου, τα ερωτικά φιλμ των ʼ70, τις βιντεοκασέτες του '80 μέχρι το Χρυσό Κουφέτο και το Ζετέμ.

Γεννήθηκε το 1938.Μεγάλωσε στο Μεταξουργείο. Η περιοχή ήταν γεμάτη κινηματογράφους . Τότες που όλα τα παιδιά της εποχής αυτής σκαρφαλώνανε τη μάντρα του κινηματογράφου και παρακολουθούσανε ταινίες, από καουμπόικα μέχρι ελληνικές ταινίες.

Έμενε σε ένα σπίτι  κοντά στη Φίνος Φιλμ που ήταν στο Σταθμό Λαρίσης, στην οδό Χίου, και πήγαινε κάπου-κάπου και χάζευε τα γυρίσματα. Ο πατέρας του είχε ένα ψαράδικο στην οδό Λέκκα. Η πολυκατοικία ήταν του Γιώργου Τζαβέλα του σκηνοθέτη και στον τελευταίο όροφο ήταν τα γραφεία του. Έτσι  μια μέρα του είπε «κ. Τζαβέλα θέλω να έρθω να δω πώς γίνεται ένα γύρισμα», έτσι και τον πήρε μαζί του στο «Μεθύστακα». 

Πήγαινε νυκτερινό γυμνάσιο στον Κολωνό και παράλληλα στη σχολή του Λυκούργου Σταυράκου για να γίνει σκηνοθέτης. Κατόρθωσε και μπήκε στον Φίνο, δούλεψε στα εμφανιστήρια, τύπωνε φωτογραφίες και έγινε τρίτος βοηθός μεγάλων σκηνοθετών, όπως ήταν ο Σακελλάριος και ο Τζαβέλας.

Η πρώτη του ταινία, βασικά δύο ήταν
οι πρώτες του ταινίες τις οποίες γύρισε την ίδια χρονιά, το Αθήνα ώρα 12, μαζί με τον Μίμη Φραγκιουδάκη και  το Κάθε λιμάνι και καημός.

Τη δεκαετία του 70 η κάμερα «απελευθερώνεται» και αγκαλιάζει τολμηρά πλάνα με γυμνές σκηνές με φόντο δολοπλοκίες, δολοφονίες, αντιζηλίες και απιστίες.

Ο ελληνικός κινηματογράφος τη δεκαετία του 70 γίνεται πιο τολμηρός, σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Η κάμερα απελευθερώνεται, επικεντρώνεται σε θέματα ερωτικού περιεχομένου, ώστε να μπορεί να δείχνει και πλάνα με γυμνές σκηνές. , ο Όμηρος Ευστρατιάδης ηγείται του χώρου, ενώ γνωστοί ηθοποιοί της εποχής όπως η Άννα Φόνσου, η Ελένη Ανουσάκη, η Γκιζέλα Ντάλι, η Έλενα Ναθαναήλ, η Τίνα Σπάθη, ο Κώστας Πρέκας, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ο Ανδρέας Μπάρκουλης, συμμετέχουν σε ταινίες με τολμηρό περιεχόμενο. Στις περισσότερες από αυτές έχουμε δολοπλοκίες και δολοφονίες που προκύπτουν από τις ερωτικές αντιζηλίες και απιστίες.


Αδελφός του είναι ο Γιάννης Σκλάβος, γνωστός σεναριογράφος, με τον οποίο έχει συνεργαστεί σε αρκετές ταινίες. Πολλές ταινίες γύρισαν μαζί με τον αδελφό του ,σκηνοθέτης και σεναριογράφος αντίστοιχα όπως το Ρόδα, τσάντα και κοπάνα, Τροχονόμος Βαρβάρα, Και ο πρώτος ματάκιας, Ο καβαλάρης των F.M. Stereo, Ο γλυκοψεύτης, Οι Πόντιοι κ.λπ, σκηνοθετώντας μεγάλα ονόματα της δεκαετίας του 1980 όπως Στάθης Ψάλτης, Σωτήρης Μουστάκας κ.ά.

Στην τηλεόραση έκανε πολλές δουλειές. Μια απ αυτές ήταν το Χρυσό Κουφέτο, έκανε 52% τηλεθέαση.Όπως είχε δηλώσει ο Όμηρος Ευστρατιάδης σε δήλωση του: Παντρέψαμε 40 ζευγάρια από το ʼ95 μέχρι το ʼ98.

Η διαδρομή του Όμηρου Ευστρατιάδη είναι γεμάτη από αξιομνημόνευτες στιγμές. Ο έρωτας στη δουλειά του τον ακολουθεί με οποιονδήποτε τρόπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...