Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Πάντα όταν αρχίζουμε να σκαλίζουμε την ιστορία της ροκ μουσικής μένουμε με ένα αίσθημα δέους. Πώς γίνεται άνθρωποι τόσο νέοι, τόσο άπειροι στην πλειοψηφία τους από τη ζωή να είπαν τόσο μεγάλα πράγματα και με μία μελωδία ή έναν στίχο τους να επηρέασαν όχι μόνο τη δική τους γενιά αλλά και όσες ακολούθησαν; Η απάντηση βρίσκεται στη δύναμη της ροκ, που από την εμφάνισή της ως μουσικό είδος σε αυτόν τον κόσμο άλλαξε μια για πάντα το ηχητικό μας τοπίο.


Ο Έλβις δίνει τον ρυθμό. Τον ακολουθούν οι Rolling Stones, οι Beatles, ο Χέντριξ, ο Κομπέιν και άλλοι θρύλοι της μουσικής....


Είναι δύσκολο να εκτιμήσεις την ιστορία πίσω από ένα τραγούδι, όταν εδώ και αρκετά χρόνια η πλειοψηφία των συνθέσεων ελληνικών και ξένων, εκφράζει με κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια τον καημό του συνθέτη/τραγουδιστή για την κοπέλα που τον (ή την) παράτησε η εκφράζουν κάποια πραγματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν γενικώς .

Σήμερα θα μιλήσω για το γνωστό τραγούδι του μεγάλου Bob Dylan, το Hurricane.O Dylan έγραψε τους στίχους του τραγουδιού μαζί με τον σκηνοθέτη και στιχουργό Jacques Levy, με τον οποίο θα συνεργαζόταν για την επερχόμενη δισκογραφική δουλειά του.


O νομπελίστας Bob Dylan έγραψε το γνωστό κομμάτι για να διαμαρτυρηθεί για την φυλάκιση του θρύλου Rubin ”Hurricane” Carter. O μποξέρ κατηγορήθηκε άδικα το 1966  για την δολοφονία τριών ανθρώπων σ’ένα μπαρ του Νιου Τζέρσυ. Οι κατηγορίες στηρίχτηκαν στην καταγγελία δύο λευκών που προσπάθησαν να κάνουν μια ληστεία και ενοχοποίησαν τον Τυφώνα για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε.

Η Dylan ηχογράφησε  για πρώτη φορά το τραγούδι στα τέλη Ιουλίου του 1975.  Ο Dylan αναγκάστηκε να ξαναγράψει το τραγούδι με τροποποιημένους στίχους τον Οκτώβριο του 1975 μετά από ανησυχίες που έθεσαν οι δικηγόροι της Columbia ότι οι αναφορές στον Alfred Bello και τον Arthur Dexter Bradley (οι δύο αστέρες μάρτυρες της υπόθεσης) ότι «έκλεψαν τα σώματα» να οδηγήσει σε αγωγή.

Ο Bob Dylan άρχισε εκστρατεία για την αθωότητά τους μετά την έκδοση βιβλίου από τον Carter στο οποίο περιέγραφε την ιστορία του. Το Hurricane από το άλμπουμ Desire έγινε μεγάλη επιτυχία και οι κατήγοροι άλλαξαν τις καταθέσεις τους λέγοντας ότι πιέσθηκαν να δώσουν ψεύτικα στοιχεία και ο Carter απελευθερώθηκε.

 To ίδιο τραγούδι, αρκετά χρόνια μετά, κόσμησε το soundtrack της ομώνυμης ταινίας με τον Denzel Washington. «That's the story of the Hurricane. But it won't be over till they clear his name. And give him back the time he's done».

Αν και ο Carter δεν κατείχε ποτέ έναν τίτλο παγκόσμιου πρωταθλήματος, το ρεκόρ του ήταν εντυπωσιακο στον κόσμο του μποξ.Μτακόμισε στο Τορόντο αμέσως μετά την απελευθέρωσή του.Απεβίωσε  στο Τορόντο σε ηλικία  76 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...