Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Ο Στρατηγός, η καλύτερη ταινία του Μπάστερ Κίτον, για πολλούς μία από τις δέκα καλύτερες στην ιστορία του σινεμά, έχει ως θέμα της ένα ιστορικά καταγεγραμμένο περιστατικό που έλαβε χώρα το 1862 κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου Εμφυλίου Πολέμου, όταν μια ομάδα Βόρειων στρατιωτών κατέλαβε ένα τρένο, το «Στρατηγό», προκειμένου να πραγματοποιήσει δολιοφθορά σε γραμμή ανεφοδιασμού των Νοτίων. Στα χέρια του Κίτον(πρωταγωνιστή, σκηνοθέτη, σεναριογράφου και μοντέρ της ταινίας), αυτό το επεισόδιο μεταμορφώνεται σε μια συναρπαστική καταδίωξη, που αποφεύγει να παρουσιάσει τους Νότιους ως «κακούς»

Πλοκή:Ο Τζόνι Γκρέι, μηχανικός τρένων στον αμερικανικό Νότο, αναγκάζεται να καταδιώξει σε εχθρικό έδαφος έναν κατάσκοπο των Γιάνκηδων, όταν ο τελευταίος κλέβει το τρένο στο οποίο επιβαίνει και η αγαπημένη του πρώτου Άναμπελ.

«Ο Στρατηγός» γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1926 στο Κότατζ Γκρόουβ του Όρεγκον (Cottage Grove Oregon).  Σύμφωνα με τον  Τζόν Μπένγκτσον (John Bengtson), ερευνητή του βωβού Κινηματογράφου, το καλοκαίρι αυτό ήταν υπέροχο για τον Κίτον. Ο ερχομός μιας μεγάλης χολιγουντιανής παραγωγής  αποτέλεσε μεγάλο γεγονός για τη μικρή πόλη. Ο κόσμος μαζεύονταν και παρακολουθούσε τα γυρίσματα αλλά και  τους χορούς και τα τραγούδια των ηθοποιών.

Τι είναι αυτό που έχει τοποθετήσει τον «Στρατηγό» (The General) του Buster Keaton σε μια από τις πιο κορυφαίες θέσεις της κινηματογραφικής μυθολογίας; Τι είναι αυτό που έκανε το κοινό να αγαπήσει μια ταινία με τρένα, αμερικανικό εμφύλιο και το αγέλαστο πρόσωπο ενός από τους πιο επιδραστικούς κωμικούς;

Tο κωμικό στοιχείο, αρχικά εμφανίζεται δειλά, αλλά στην πορεία κορυφώνεται σε σημείο παροξυσμικής ιλαρότητας. Ενας απο τους μεγαλύτερους κωμικούς στην ιστορία του κινηματογράφου, ο «αγέλαστος» και «θλιμμένος» Μπάστερ Κίτον, φθάνει με αυτήν την ταινία στο απόγειο της δόξας του.

Η πιο δύσκολη σκηνή της ταινίας ήταν η κατάρρευση της γέφυρας με την φλεγόμενη ατμομηχανή. Η συγκεκριμένη ήταν επίσης και η πιο δαπανηρή στην ιστορία του βωβού κινηματογράφου. Ο Κίτον είχε αγοράσει μια μηχανή ειδικά για να καταστραφεί, ενώ χρησιμοποίησε κούκλες αντί για ηθοποιούς, καθώς ήταν ριψοκίνδυνο.

O «Στρατηγός» υπήρξε μια από τις πιο ακριβές παραγωγές στην εποχή του, ακριβώς στο σημείο όπου το βωβό σινεμά θα έδινε τη θέση του στον ομιλούντα κινηματογράφο, σβήνοντας από το χάρτη τα τελευταία απομεινάρια αθώοτητας των απαρχών μιας τέχνης που χωρίς τον Μπάστερ Κίτον θα ήταν σίγουρα φτωχότερη.

Κλασικό, αρχετυπικό και σφόδρα επιδραστικό φιλμ του βωβού, ατύχησε στην εποχή του εμπορικά και καλλιτεχνικά, αλλά δικαιώθηκε από την Ιστορία, αφού πλέον, κατατάσσεται σε όλες τις λίστες με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...