Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Θεωρείται ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του.Το βέβαιο είναι ότι ο Χοακίν Φίνιξ θα αγκαλιάσει το Οσκαρ με τον εξαιρετικό ρόλο του στο Joker.


Γεννημένος στις 28 Οκτωβρίου 1974 στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο.

Οι νεώτεροι δεν θυμούνται τον Ρίβερ, τον αδελφό του Χοακίν. Αλλά, πάλι, οι νεώτεροι δεν θυμούνται ούτε τον Χοακίν, όταν έπαιζε στις πρώτες του ταινίες και πολλοί αναρωτιόντουσαν αν έχει κάποια συγγένεια με το Ρίβερ, τον «Τζέιμς Ντιν των 80s». το

Σε αντίθεση με τον αδερφό του, Ρίβερ, που θεωρούνταν ένας από τους ανερχόμενους και εξαιρετικά ταλαντούχους ηθοποιούς,  ο Χοακίν απείχε από τα φώτα της δημοσιότητας. Μέχρι το 1993, όταν ο Ρίβερ πέθανε από υπερβολική δόση έξω από το κλαμπ του Τζόνι Ντεπ «Viper Room». ...

Λίγες μέρες πριν πεθάνει ο αδελφός του, ο Χοακίν είχε γίνει 19 ετών. Ο Χοακίν αποσύρθηκε εντελώς για ένα χρόνο, προσπαθώντας να ξεχάσει. Και να ξεχαστεί.

Αυτός που τον έπεισε να επιστρέψει ήταν ο Γκας βαν Σαντ, που πριν το θάνατο του Ρίβερ είχε πολλά σχέδια για να κάνει ταινίες μαζί του. Στο πρόσωπο του Χοακίν βρήκε τον ιδανικό ηθοποιό για να ερμηνεύσει το διαταρραγμένο δολοφόνο στην ταινία To Die For, η οποία πήγε στις Κάννες και έγινε επιτυχία τόσο καλλιτεχνικά, όσο και στο Box Office. Για ένα διάστημα ο Χοακίν θα έπαιζε τέτοιους χαρακτήρες, οι οποίοι για κάποιο λόγο φαίνεται ότι ταίριαζαν τόσο στη φυσιογνωμία του όσο και στον ψυχισμό του.

Γιος μίας πολύ φτωχής, αμερικανικής οικογένειας με πέντε παιδιά (οι γονείς του ήταν μέλη αίρεσης), ο Χοακίν θυμάται μέχρι και σήμερα την εποχή που εκείνος και τα άλλα 6 μέλη της οικογένειας έμεναν σε ένα διαμέρισμα με μόλις ένα υπνοδωμάτιο. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο διαμέρισμα δεν επιτρέποταν τα παιδιά και κάθε φορά που ο ιδιοκτήτης έκανε την εμφάνιση του ο ίδιος και τα αδέλφια του έπρεπε να κρύβονται πίσω από το πληντύριο ρούχων για ολόκληρες ώρες. «Όσο ζω δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω εκείνες τις στιγμές. Είμαι πολύ τυχερός άνθρωπος. Τύχη, να πώς λέγεται αυτό που έχω». Ο ίδιος το χαρακτηρίζει τύχη και φυσικά σε πολλά σημεία έχει απόλυτο δίκιο.

Έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη με την ταινία Space Camp το 1986 και ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος έγινε στην ταινία Russkies το 1987. Το 1989 συμπρωταγωνίστησε στην ταινία Δεσμοί Στοργής (Parenthood) σε σκηνοθεσία Ρον Χάουαρντ. Άλλες ταινίες στις οποίες έχει εμφανιστεί είναι οι Έτοιμη για Όλα (To Die For, 1995) μαζί με τη Νικόλ Κίντμαν σε σκηνοθεσία Γκας Βαν Σαντ, Τυφλή Στροφή (U Turn, 1996)) του Όλιβερ Στόουν, Μονομάχος (Gladiator, 2000) σε σκηνοθεσία Ρίντλεϊ Σκοτ όπου και έλαβε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου, Quills, η Πένα της Αμαρτίας (Quills, 2000) όπου πρωταγωνίστησε μαζί με τους Τζέφρεϊ Ρας και Κέιτ Γουίνσλετ, Οιωνός (Signs, 2002) με τον Μελ Γκίμπσον σε σκηνοθεσία Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, Όλα για την Αγάπη (It's All About Love, 2003), Σκοτεινό Χωριό (The Village, 2004), Hotel Rwanda (2004) και Πυροσβεστικός Σταθμός 49 (Ladder 49).


Ο ρόλος, του «Τζόκερ», του χάρισε διθυραμβικές κριτικές και στο τέλος το πολυπόθητο ΟΣΚΑΡ. Λίγο πριν προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες, ο Φοίνιξ έχει ήδη αποσπάσει θετικά σχόλια για την εξαιρετική του ερμηνεία και πολλοί μάλιστα συγκρίνουν την ερμηνεία του με εκείνη του Χιθ Λέτζερ, που ενσάρκωσε το ίδιο ρόλο στη ταινία «The Dark Knight»....

Μόνο τα στοιχεία εξάλλου των πρώτων τεσσάρων ημερών προβολής με 135.000 εισιτήρια στην Ελλάδα δείχνουν τον αντίκτυπο που έχει προκαλέσει η νέα απεικόνιση του μεγάλου εχθρού του Μπάτμαν. Πολύ περισσότερο, δε, σε όλο τον κόσμο όπου τις πρώτες ημέρες προβολής η αξία των εισιτηρίων που έκοψε ο Joker σε όλο τον κόσμο υπολογίστηκε σε 234 εκατομμύρια δολάρια.

Φυσικά, η οξύμωρη αυτή λατρεία μας προς τον Τζόκερ δεν είναι αδικαιολόγητη, αλλά έχει βασική πηγή προέλευσης τους ανθρώπους που τον ενσάρκωσαν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι, όταν ακούμε το όνομά του, δεν σκεφτόμαστε κάποια comic ή animation εκδοχή του, αλλά κατευθείαν στο μυαλό μας έρχεται, ανάλογα τα γούστα και την ηλικία μας, είτε ο Τζακ Νίκολσον είτε ο Χιθ Λέτζερ είτε ο Τζάρεντ Λέτο.

Επίσης ακόμα ποιο παλιός στο ρόλο του Τζόκερ ήταν ο Σέζαρ Ρομέρο στην δημοφιλής σειρά των 60s που είχαμε και εμείς την τύχη να την απολαύσουμε στο ξεκίνημα της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα.


Ο Χοακίν Φίνιξ έπαιξε εξαιρετικά στην ταινία, την «κουβάλησε επάνω του». Και ήταν μια ταινία δύσκολη. Πολύ πιο δύσκολη από το Μονομάχο του αριστοτέχνη Ρίντλεϊ Σκοτ, ο οποίος μπορεί να αναδείξει σε υπερ-ηθοποιό ακόμα και το σκουπόξυλο στη γωνία.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...