Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του           Νίκου  Κούνδουρου αποτελεί ένα αυθεντικό δείγμα ελληνικού νεορεαλισμού.

Πρόκειται για ένα νεορεαλιστικό δράμα, στο ύφος των ανάλογων ιταλικών ταινιών του είδους.


Το σενάριο της ταινίας υπογράφει η συγγραφέας Μαργαρίτα Λυμπεράκη και τη μουσική ο Μάνος Χατζιδάκις.

Εκτυλίσσεται σε μία λαϊκή συνοικία της Αθήνας, το Δουργούτι (σημερινός Νέος Κόσμος), με ήρωες καθημερινούς ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν στα δύσκολα μετεμφυλιοπολεμικά χρόνια της δεκαετίας του ‘50.

Η ιστορία ενός νεαρού φορτηγατζή που στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τη φτώχεια θα μπλέξει με μια συμμορία, μέσω της οποίας έναντι αδρής αμοιβής θα αναλάβει να βοηθήσει στη μεταφορά ενός φορτίου ναρκωτικών.

Το ελληνικό κράτος, 30 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, δεν είχε καταφέρει να στεγάσει τους πρόσφυγες, οι οποίοι διέμεναν σε καταλύματα από τσίγκους και χαρτόνια. Ο σκηνοθέτης συγκλονίζεται από τον χώρο και αποφασίζει να γυρίσει την πρώτη ταινία του εκεί. Ετσι δημιουργήθηκε η νεορεαλιστική «Μαγική πόλις».


Ο Κούνδουρος συνεργάζεται με τη σπουδαία ελληνίδα πεζογράφο Μαργαρίτα Λυμπεράκη, και με τον Μάνο Χατζιδάκι , ο οποίος εκείνη την εποχή δούλευε στο εργοστάσιο του Φιξ. Συγκρότησε δε το συνεργείο της ταινίας αλλά και ένα μέρος από τους ηθοποιούς με φίλους του συγκρατούμενους στο Μακρονήσι. Ανάμεσά τους ήταν ο Μάνος Κατράκης και ο Θανάσης Βέγγος.


Κάτω από την επίδραση του νεορεαλισμού, το φιλμ εστιάζει τη δράση του στις αθηναϊκές φτωχογειτονιές με τις παράγκες, τα λιμνάζοντα νερά και τον καημό της προσφυγιάς για μια καλύτερη ζωή.


Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Φούντας, Στέφανος Στρατηγός, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου. Σε χαρακτηριστικούς ρόλους εμφανίζονται ο Μάνος Κατράκης, ο Ανδρέας Ντούζος, ο Ανέστης Βλάχος, o Μίμης Φωτόπουλος και ο Θανάσης Βέγγος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...