Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Από τους «Τερμίτες» στη σόλο καριέρα, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας με τη μουσική του πέρασε στο πάνθεον των Ελλήνων τραγουδιστών.

Γεννήθηκε στο Βόλο και στα έξι του χρόνια κάνει μαθήματα πιάνου. Για έναν χρόνο. Αρκούσε για να καταλάβει ότι αγαπούσε τη μουσική. Αρκούσε το πιάνο και -όπως συνέβη σε πολλούς ανθρώπους της γενιάς του και όχι μόνο- οι Beatles. Και μάλλον αποφάσισε ότι θέλει να γράφει τραγούδια όταν άκουσε το Revolver.

Σε νεαρή ηλικία πηγαίνει να εργαστεί την αποθήκη μιας δισκογραφικής εταιρείας και λίγα χρόνια αργότερα σε αυτή την εταιρεία θα βγάλει και τον πρώτο του δίσκο.

Το 1978 θα κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ με αγγλικό στίχο με τους “P.L.J. Band” με τίτλο ‘Gaspar’, ένας δίσκος extended play 45’ στροφών.

Οι P.L.J. Band φεύγουν στο Παρίσι, ελπίζοντας να έχουν την τύχη του Βαγγέλη Παπαθανασίου, ή του Ντέμη Ρούσου. Τους«Aphrodite's Child .


Επιστρέφουν πάμφτωχοι, πεινασμένοι κυριολεκτικά και αποφασίζουν να το πάρουν αλλιώς: Ελληνικός στίχος και ελληνικό όνομα. Και γεννιούνται οι Τερμίτες, ένα όνομα-φόρος τιμής στους Beatles.

«Οι Τερμίτες ως όνομα ήταν ένας φόρος τιμής στους Beatles. Όταν διαλυθήκανε για κανά δυο χρόνια Ο Λαυρέντης πέρασε πολύ δύσκολα.Έκανα έναν δίσκο «Ο μαγαπάς και η σαγαπώ», ο οποίος ήταν καλός, αλλά δεν έκανε τίποτα και ξαφνικά μου προκύπτει το «Διδυμότειχο Μπλουζ». Και λέω θα το τραγουδήσω με τον Παπακωνσταντίνου σκεφτόμουν. Είχε δηλώσει κάποτε σε μια συνέντευξη του.

Το «Διδυμότειχο Βlues» είναι όχι μόνο ένα από τα πιο εμβληματικά και διαχρονικά τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα αλλά και εκείνο που απογείωσε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του ’90, σε μια μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη εποχή για εκείνον.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1991 και βρίσκεται στο ομώνυμο δίσκο του Λαυρέντη.

Ειχε συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες, όπως οι Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Μητροπάνος, Γιάννης Κότσιρας, Χαρούλα Αλεξίου, Κατερίνα Στανίση, Μαρία Φαραντούρη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Νότη Μαυρουδή, Γιώργο Μαργαρίτη, Μίλτο Πασχαλίδη,Γιάννη Ζουγανέλη και πολλούς άλλους ακόμα.



Ηταν τεράστιο μέγεθος για την  ελληνική
μουσική ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, που έφυγε  από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών από καρδιακή ανακοπή. Συνθέτης και τραγουδιστής σπάνιας ποιότητας και, ταυτόχρονα, άνθρωπος σπάνιας στόφας και ήθους. Δύσκολα αυτά τα δύο τα βρίσκεις μαζί, σε ένα «πακέτο».

Θα μας λείψεις Λαυρέντη.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...