Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ (The Shawshank Redemption)..Θεωρείται η πιο "δημοφιλής" ταινία των 90s .βασίζεται στη νουβέλα του Steven King με τίτλο “Rita Hayworth and Shawshank Redemption” και προτάθηκε για 7 βραβεία Οscar, από τα οποία δεν κέρδισε κανένα.

Δώδεκα χρόνια μετά την εκδοσή του,ο άγνωστος τότες σκηνοθέτης Frank Darabont θέλησε να το μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη.Το έγραψε μέσα σε 8 εβδομάδες.

Δέχθηκε μείωση στα χρήματά του για να του επιτρέψει το στούντιο να γράψει ο ίδιος το σενάριο.Ο Steven King  δίνει τη συγκατάθεσή του, και η ταινία γυρίζεται με πρωταγωνιστές τους Tim Robbins και Morgan Freeman.

Όπως παραδέχεται ο ίδιος ο King, ο Darabont έκανε άθλο μετατρέποντας την ενενηντασέλιδη νουβέλα σε ένα- κατά κοινή ομολογία- θαυμάσιο σενάριο. Ο Tim Robbins διατηρεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο, παραδίδοντας μια ερμηνεία με βάθος και έντονη συναισθηματική φόρτιση που όμως, καταφέρνει να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στην απελπισία και την επιθυμία.

 Μπορεί να μην κατάφερε να κερδίσει κάποια μεγάλη διάκριση όμως, είναι χωρίς αμφισβήτηση μια απ`τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του. Εξίσου όμως σημαντική είναι και η ερμηνεία του Morgan Freeman, που αν και δευτερεύον, τελικά ο ρόλος του είναι μεγάλης και ζωτικής σημασίας. Στην πρώτη, βλέπουμε τον χαρακτήρα του Φρίμαν, τον «Red», να προσπαθεί να εγκλιματιστεί στον κόσμο έξω από την φυλακή.

Στη δεύτερη, βρισκόμαστε στο σημείο της πλοκής που ο «Andy» του Ρόμπινς έχει μόλις δραπετεύσει και ανατίθεται σε έναν νεαρό φύλακα να μπει μέσα στην τρύπα που έχει σκάψει ο φυγάς. Η ταινία, που προτάθηκε το 1995 για 7 Οσκαρ, διαρκεί 2 ώρες και 22 λεπτά, διάρκεια που το maistream θα θεωρούσε απαγορευτική, αν δεν είχε γοητευθεί τόσο τους χαρακτήρες, τη δραματουργία και το γλυκόπικρο θρίαμβο του τέλους.

Παρά την απογοητευτική πορεία της ταινίας στο box office, έλαβε εξαιρετικές κριτικές . Στο IMDb η ταινία βρίσκεται στην πρώτη θέση του Top 250 και θεωρείται μία από τις κορυφαίες όλων των εποχών.

Θυμάμαι αυτή την ταινία για πολλούς και διαφορετικούς λόγους αλλά θα σταθώ σε τρεις:
Ανήκει στις καλύτερες ταινίες που έχω δει EVER
Έχει μια από τις πιο αποτυχημένες μεταφράσεις πρωτότυπου τίτλου EVER
Έχει ένα από τα πιο απλά μηνύματα για τη δύναμη της συνήθειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...