Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Ακαδημίας 98… Πάμε Χόλυγουντ;Όταν οι ηθοποιοί και οι απλοί άνθρωποι «έκλειναν» ραντεβού με το όνειρό τους στο Χόλυγουντ, Ακαδημίας 98.Από την αρχή της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου και για πολλές δεκαετίες, η στοά φιλοξενούσε όλες τις ελληνικές εταιρείες κινηματογραφικής παραγωγής. Ακόμα και η Φίνος Φιλμ που αρχικά είχε στεγάσει τα γραφεία της στην οδό Πατησίων, δεν άργησε να τα μεταφέρει στο Χόλυγουντ της εποχής.Μετρά μισό αιώνα (και κάτι) ζωής: σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ι. Λυγίζο το 1950.Φιλοξένησε το διάσημο Bar Hollywood (που της έδωσε το τρίτο από τα ονόματά της) πράγμα που την έκανε αγαπημένο στέκι για ηθοποιούς, παραγωγούς και σκηνοθέτες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Την ένδοξη κινηματογραφική ιστορία της στοάς μαρτυρά σήμερα η ταμπέλα «Μέγαρον Έβδομης Τέχνης» στην είσοδο του κτιρίου που κάποτε στέγαζε όλα εκείνα τα γραφεία.Για παράδειγμα η εταιρία ΚΛΑΚ φιλμ κάποια εποχή έφτασε να καταλαμβάνει 24 γραφεία.Σήμερα, αυτά που έχουν απομείνει να θυμίζουν μνήμες από τις χρυσές δεκαετίες είναι η επιγραφή «Μέγαρο της Έβδομης Τέχνης» που δεσπόζει ακόμα στην είσοδο του πολυώροφου κτιρίου, μια κινηματογραφική μηχανή, ενώ υπάρχει ακόμη στα ταχυδρομικά κουτιά το όνομα του γνώστου σκηνοθέτη και κινηματογραφιστή Απόστολου Τεγόπουλου.«Η χρυσή εποχή ήταν από το 1957 έως το 1972. Οι εταιρείες έφερναν μέχρι και 300 ταινίες το χρόνο και σε καθεμία από αυτές εργάζονταν γύρω στα 100 άτομα. Εκτός από τους καλλιτέχνες που σύχναζαν εκεί για να κλείσουν νέες δουλειές, στη στοά γυρίστηκαν και αρκετά πλάνα για διάφορες ταινίες.Στη Στοά και στο Μέγαρο, υπήρχε κάθε μέρα μεγάλη κοσμοσυρροή.

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, τεχνικοί, κομπάρσοι και κάθε λογής παρατρεχάμενοι που εξυπηρετούσαν την 7η τέχνη. Ενώ στο πίσω μέρος της στοάς στη Κλεισόβης περίμεναν φορτηγάκια, τρίκυκλα, μηχανάκια για να μεταφέρουν τις μπομπίνες με τα φιλμ στα Πρακτορεία για να διοχετευθούν στην επαρχία.Ο τελευταίος των κινηματογραφιστών ήταν η εταιρεία Μιχαηλίδης όπου μέχρι και μερικά χρόνια πριν στεγαζόταν στον 7ο όροφο του κτιρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...