Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Ο αυθεντικός Δράκουλας του κινηματογράφου, ο εμβληματικός ηθοποιός Μπέλα Λουγκόζι.Ο Μπέλα Λουγκόζι γεννιέται ως Μπέλα Φέρεντζ Μπλάσκο στις 20 Οκτωβρίου 1882 στο Λουγκός της Ουγγαρίας, τμήμα τότε της Αυστροουγγαρίας. 12 ετών εγκατέλειψε το σχολείο και γύρω στο 1900 ξεκίνησε να εμφανίζεται στο θέατρο. Ξεκίνησε από μικρούς ρόλους σε επαρχιακά θέατρα και οπερέτες για να φτάσει λίγο αργότερα να ερμηνεύει σαιξπηρικούς ρόλους. Κατά τη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου υπηρετεί ως λοχαγός στον αυστοουγγρικό στρατό. Άρχισε να παίζει το ρόλο του Δράκουλα στο θέατρο από το 1927, του χαρακτήρα του μυθιστορήματος του Μπραμ Στόκερ, χωρίς να γνωρίζει αγγλικά.
Μετά το θάνατο του ηθοποιού βουβών ταινιών Λον Τσάνεϊ το 1930, ο σκηνοθέτης Τοντ Μπράουνινγκ του δίνει το ρόλο του αιμοσταγούς βαμπίρ στην κλασική ταινία «Dracula» (1931).Η ταινία απέφερε «χρυσάφι» στη Universal.  Μέχρι και σήμερα ακόμα, θεωρείται αξεπέραστος σε αυτό το ρόλο.Σε όλη τη δεκαετία του 1930 ο Λουγκόζι τυποποιήθηκε ως πρωταγωνιστής ταινιών τρόμου, παίζοντας βαμπίρ, τέρατα και τρελούς επιστήμονες σε δεκάδες φιλμ δεύτερης διαλογής. Οι γνωστότερες ταινίες του ήταν οι «Murderers in the Rue Morgue» (1932), «White Zombie» (1932), «International House» (1933), «The Raven» (1934), «Dracula’s Daughter» (1936) και «Son of Frankenstein» (1939).Δεκάδες ταινίες με τον Κόμη Δράκουλα έχουν γυριστεί και παρ’ όλο που η εκδοχή του Λουγκόζι θεωρείται από τις πλέον κλασικές, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει και τη συμβολή του Κρίστοφερ Λι στον μύθο, καθώς ερμήνευσε τον ρόλο έντεκα φορές.Ο Μπέλα Λουγκόζιθα πεθάνει από καρδιακή προσβολή στο σπίτι του στο Λος Άντζελες στις 6-8-1956. Θα κηδευτεί φορώντας την στολή του Δράκουλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...