Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

 Το «Firefox» του Clint Eastwood είναι ένα εξαιρετικό θρίλερ που συνδυάζει την κατασκοπεία με την επιστημονική φαντασία. Η ταινία λειτουργεί σαν μια  καλοφτιαγμένη μηχανή και μιλάει για μια  καλοφτιαγμένη μηχανή. Ο Clint Eastwood σκηνοθετεί, είναι παραγωγός και πρωταγωνιστεί σε αυτή τη μεταφορά του κατασκοπευτικού μυθιστορήματος του Craig Thomas.

Η ταινία βασίστηκε στη δημιουργία ενός «μυθικού» σούπερ μαχητικού: του MiG-31 Firefox. Ο αρχικός Firefox από το μυθιστόρημα ήταν, αισθητικά, σχεδόν πανομοιότυπος με το MiG-25 (το οποίο στην πραγματικότητα είναι πραγματικά ακριβές). Η πιο τρομακτική εκδοχή που εμφανίζεται στην ταινία δημιουργήθηκε ειδικά για την ταινία και παίρνει πολλά από τα σχεδιαστικά της στοιχεία από το SR-71 Blackbird.  Για τα γυρίσματα, δημιουργήθηκαν τέσσερα αντίγραφα μεγάλης κλίμακας, μαζί με ένα μοντέλο πλήρους μεγέθους που είχε διαστάσεις 66 πόδια μήκος, 44 πόδια πλάτος και 20 πόδια ύψος. Το μοντέλο πλήρους μεγέθους κατασκευάστηκε από σκελετό κεραίας εκπομπής ραδιοφωνικού σταθμού και ήταν ικανό να κινείται με ταχύτητα 30–40 mph.

Επειδή ο ρόλος του στην ταινία του απαιτούσε να μιλάει λίγο ρωσικά, ο Clint Eastwood  προετοιμάστηκε μελετώντας τη γλώσσα με πόρους που παρέχονται από το Ινστιτούτο Γλωσσών Άμυνας του Στρατού των ΗΠΑ. Τα γυρίσματα έγιναν το 1981 σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Βιέννης, στην Αυστρία. Μοντάνα; Καλιφόρνια. Ο εναέριος κινηματογραφιστής του Χόλιγουντ Clay Lacy πέταξε εναέριες ακολουθίες δεύτερης μονάδας σε μια εναέρια πλατφόρμα υψηλής ταχύτητας Learjet 23, για σκηνές που αργότερα ενσωματώθηκαν στην ταινία.

Υπερβολικά - πριν περάσει περισσότερο από μια ώρα της ταινίας  και πρίν ακόμη ξεκινήσει ο χαρακτήρας του Eastwood στην αποστολή του -  δύσκολο να το πάρεις στα σοβαρά, το FIREFOX παρόλα αυτά χτύπησε το νεύρο στους Αμερικανούς που ήθελαν να δουν τους Ρώσους να ξυλοκοπούνται από έναν πραγματικό Αμερικανό ήρωα. Αυτό το ίδιο κοινό θα έκανε τα  RED DAWN (1984),  INVASION USA (1985) και τη σειρά "Rambo" μεγάλες επιτυχίες αργότερα μέσα στη δεκαετία. Για τον πιο έξυπνο θαυμαστή του Eastwood, η ταινία προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εξερεύνηση της περσόνας της οθόνης του ηθοποιού-σκηνοθέτη. Καθ' όλη τη διάρκεια, πειραματίζεται με μια σειρά από διαφορετικές μεταμφιέσεις,  όταν μπαίνει στον Firefox, φοράει το ειδικό κράνος ανάγνωσης μυαλού και γίνεται ένα με την κομψή, αστραφτερή, υψηλής τεχνολογίας μηχανής.






Πλοκή: Το «Firefox» του τίτλου είναι ένα άκρως απόρρητο ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο ικανό να πετάει έξι φορές την ταχύτητα του ήχου, ενώ παραμένει αόρατο στα ραντάρ. Η αποστολή του Eastwood , αν επιλέξει να την αποδεχτεί: Να διεισδύσει στη Σοβιετική Ένωση μεταμφιεσμένος ως λαθρέμπορος ναρκωτικών του Λας Βέγκας και μετά να κλέψει τον Firefox πετώντας τον στη Δύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...