Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

 


Waterloo(1970) :Ο Rod Steiger κάνει έναν χαρισματικό (αν και κάπως ψηλό) Ναπολέοντα σε αυτό το πλούσιο ιταλικό/ρωσικό έπος σε σκηνοθεσία Sergei Bondarchuk ("Πόλεμος και Ειρήνη"). Φημισμένο για τις υπερβολικά τοποθετημένες σκηνές μάχης, αυτό το ιστορικό δράμα απεικονίζει την προσπάθεια του Γάλλου στρατιωτικού ηγέτη να ανακαταλάβει τον γαλλικό θρόνο μετά την απόδρασή του από την εξορία του στην Έλβα στην τελευταία του μάχη ενάντια στις συμμαχικές δυνάμεις της Αγγλίας και της Πρωσίας στο Βατερλώ.  Ο  παραγωγός Dino De Laurentis ανακοίνωσε την ταινία τον Οκτώβριο του 1965, λέγοντας ότι θα την  γύριζε την επόμενη χρονιά. Ο John Huston επρόκειτο στην αρχή να τη σκηνοθετήσει.

Με πάνω από 12 εκατομμύρια , ήταν μια από τις πιο ακριβές ταινίες που έγιναν ποτέ εκείνη την εποχή. Ο Dino De Laurentis ήθελε να την  κάνει εδώ και 10 χρόνια, αλλά η εταιρεία παραγωγής του δεν μπορούσε να το αντέξει οικονομικά. Στη συνέχεια, η Mosfilm παρενέβη, συνεισφέροντας πάνω από 4 εκατομμύρια λίρες, 20.000 στρατιώτες, μια πλήρη ταξιαρχία σοβιετικού ιππικού και τεράστιο αριθμό μηχανικών και εργατών για να προετοιμάσει τοποθεσίες και εγκαταστάσεις για 48 ημέρες γυρισμάτων  στην Ουκρανία. Αν είχε κατασκευαστεί στη Δύση χωρίς τη βοήθεια του Κόκκινου Στρατού, θα κόστιζε 3 φορές περισσότερο. Για να αναδημιουργήσουν το πεδίο της μάχης, οι Σοβιετικοί κατέστρεψαν 2 λόφους, βάθυναν μια κοιλάδα, έφτιαξαν μίλια δρόμους, μεταφύτευσαν 5.000 δέντρα, έσπειραν χωράφια με σίκαλη, κριθάρι και αγριολούλουδα και ανακατασκεύασαν 4 ιστορικά κτίρια. Η παραγωγή περιλάμβανε Ιταλούς και Ρώσους τεχνικούς, Άγγλους και Γάλλους συμβούλους, Γιουγκοσλάβους κασκαντέρ και ηθοποιούς από την Αμερική, τον Καναδά, την Αγγλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία.

Το Waterloo είναι μια ταινία επικής κλίμακας με ένα καστ που ταιριάζει. Ο Rod Steiger, Christopher Plummer, Orson Welles και ο  Jack Hawkins συμβάλλουν με ωραία πορτρέτα σπουδαίων ανδρών σε ένα υπέροχο σκηνικό μάχης και αιματοχυσίας. Η εξαιρετική ποιότητα της παραγωγής είναι ο λόγος που συνεχίζει να παραμένει ασυναγώνιστο οπτικά 50 χρόνια μετά τη δημιουργία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...