Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

 Τι να πρωτοπώ για αυτο το αριστουργημα επιστημονικης φαντασιας και ενα απ τα καλυτερα του sci-fi ειδους στην ιστορια του κινηματογραφου. Με την υπογραφη του αειμνηστου  Stanley Kubrick. Με απιστευτα πρωτοποριακα εφε για την εποχη εκεινη τα οποια βεβαιως και βραβευτηκαν με Oscar.Ειναι βασισμενη  στο διηγημα του Arthur Clarke ο οποιος εχει γραψει και το σεναριο της ταινιας. Να υπενθυμισω οτι το Oscar  καλυτερων οπτικων εφε που κερδισε η ταινια ειναι και το μοναδικο Oscar του Stanley Kubrick.



Πριν από πενήντα τέσσερα χρόνια, ο Stanley Kubrick και ο Arthur C. Clarke ξεκίνησαν να κάνουν ένα νέο είδος επιστημονικής φαντασίας. Πώς φαίνεται το μέλλον τους τώρα που είναι παρελθόν; 

Ο Kubrick, γιος γιατρού από το Μπρονξ που ξεκίνησε ως φωτογράφος για το αμερικάνικο περιοδικό Look, έκλεινε τα σαράντα εκείνη τη χρονιά και η άνοδός του στο Χόλιγουντ τον είχε αφήσει πεινασμένο να κάνει εξωφρενικές ταινίες με τους δικούς του όρους. Η ταινία διακρίνεται για την επιστημονικά ακριβή απεικόνιση της πτήσης στο διάστημα, τα πρωτοποριακά ειδικά εφέ και τις διφορούμενες εικόνες. Ο Kubrick απέφυγε τις συμβατικές κινηματογραφικές και αφηγηματικές τεχνικές. Ο διάλογος χρησιμοποιείται με φειδώ, και υπάρχουν μεγάλες σεκάνς που συνοδεύονται μόνο από μουσική. Το soundtrack ενσωματώνει πολλά έργα κλασικής μουσικής, από συνθέτες όπως οι Richard Strauss, Johann Strauss II, Aram Khachaturian και György Ligeti.

Μετά την ολοκλήρωση του Dr. Strangelove (1964), ο σκηνοθέτης Stanley Kubrick είπε σε έναν δημοσιογράφο από την Columbia Pictures ότι το επόμενο έργο του θα ήταν για την εξωγήινη ζωή και αποφάσισε να κάνει "την παροιμιώδη καλή ταινία επιστημονικής φαντασίας". Το πώς ο Kubrick ενδιαφέρθηκε να δημιουργήσει μια ταινία επιστημονικής φαντασίας δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο.

Ο Kubrick έλαβε χρηματοδότηση και διανομή από το αμερικανικό στούντιο Metro-Goldwyn-Mayer με το σημείο πώλησης ότι η ταινία θα μπορούσε να διατεθεί στην αγορά με τη μορφή εξαιρετικά ευρείας οθόνης Cinerama, που έκανε το ντεμπούτο της πρόσφατα με το How the West Was Won. Θα γυρίστηκε και θα μονταριστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στη νότια Αγγλία, όπου ζούσε ο Kubrick, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις των MGM-British Studios και Shepperton Studios. 

Η ταινία έλαβε ποικίλες κριτικές απαντήσεις, που κυμαίνονταν από εκείνους που την είδαν ως σκοτεινά αποκαλυπτική έως αυτούς που την είδαν ως μια αισιόδοξη επανεκτίμηση των ελπίδων της ανθρωπότητας. Οι κριτικοί σημείωσαν την εξερεύνηση θεμάτων όπως η ανθρώπινη εξέλιξη, η τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη και η πιθανότητα εξωγήινης ζωής.  Η ταινία θεωρείται πλέον ευρέως ως μια από τις σπουδαιότερες και πιο σημαντικές ταινίες που έχουν γίνει ποτέ. Το 1991, κρίθηκε «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικό» από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών και επιλέχθηκε για διατήρηση στο Εθνικό Μητρώο Ταινιών.

ΣΥΝΟΨΗ

Ένας μυστηριώδης μαύρος μονόλιθος που συναντά το προϊστορικό παρελθόν μας πηδάει χιλιετίες και συνδέεται με ένα μέλλον αποικισμένου διαστήματος. Όπου ο αστροναύτης Bowman πρόκειται να εξερευνήσει αχαρτογράφητη περιοχή. Ένας ποιητικός διαλογισμός για την τεχνολογία και την ανθρωπότητα, προσαρμοσμένος από μια ιστορία του σεβάσμιου Arthur C. Clarke.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...