Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

 Από τον James Cameron  έρχεται αυτή η συναρπαστική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας The Abyss(1989). Ο σκηνοθέτης James Cameron  περιστρέφει μια υποβρύχια ιστορία επιστημονικής φαντασίας για μια κατεδαφισμένη θαλάσσια  πλατφόρμα πετρελαίου , τη μυστική αναζήτηση μιας εξαφανισμένης ατομικής κεφαλής και μια συνάντηση με έναν εξωγήινο πολιτισμό. 

Το The Abyss κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 9 Αυγούστου 1989. Ακριβώς τρεις μήνες αργότερα, το Τείχος του Βερολίνου κατεδαφίστηκε, θέτοντας ένα συμβολικό τέλος στο σοβιετικό μπλοκ και στις δεκαετίες εντάσεις που συνοδευόταν από αυτό. Είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο πολύ συνέπεσαν αυτά τα δύο γεγονότα, ίσως επειδή οι ταινίες του Cameron  έμοιαζαν πάντα στραμμένες προς το μέλλον, αναπτύσσοντας τεχνολογίες που δεν θα έμπαιναν στη βιομηχανία για χρόνια αργότερα. Αλλά το The Abyss είναι τόσο παλιό για εμάς τώρα όσο το North By Northwest του Alfred Hitchcock ή το Some Like It Hot του Billy Wilder ήταν στο κοινό το 1989, και είναι το προϊόν μιας γενιάς που μεγάλωσε φοβούμενος τον πυρηνικό αφανισμό. Το αναμενόταν, έστω.

Είναι ένα μοτίβο που θα επαναληφθεί αργότερα στην καριέρα του Cameron με τον Τιτανικό και το Avatar: αναφορές για υπέρβαση κόστους και σκηνοθετική ύβρις, ακολουθούμενη από μια ταινία που έπληξε τον πολιτισμό όπως το τσουνάμι που δεν πρόλαβε να δει το 89. Η Άβυσσος δεν ήταν». Ήταν σχεδόν εξίσου επιτυχημένη με τις άλλες δύο, αλλά ώθησε την τέχνη της υπερπαραγωγής προς τα εμπρός, αναμένοντας το άλμα στα ψηφιακά εφέ που θα καταλάμβαναν το Χόλιγουντ την επόμενη δεκαετία, ξεκινώντας με το Terminator 2: Judgment Day του Cameron δύο χρόνια αργότερα.

Η ιδέα για το The Abyss ήρθε στον James Cameron όταν, σε ηλικία 17 ετών και στο γυμνάσιο, παρακολούθησε μια επιστημονική διάλεξη για τις καταδύσεις σε βαθιά θάλασσα από έναν άνδρα, τον Francis J. Falejczyk, ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ανέπνεε υγρό από τους πνεύμονές του σε πειράματα. διεξήχθη από τον Johannes A. Kylstra στο Πανεπιστήμιο Duke. Στη συνέχεια έγραψε ένα διήγημα που επικεντρώθηκε σε μια ομάδα επιστημόνων σε ένα εργαστήριο στον βυθό του ωκεανού. Η βασική ιδέα δεν άλλαξε, αλλά πολλές από τις λεπτομέρειες τροποποιήθηκαν με τα χρόνια. Μόλις ο  Cameron έφτασε στο Χόλιγουντ, συνειδητοποίησε γρήγορα ότι μια ομάδα επιστημόνων δεν ήταν τόσο εμπορική και την άλλαξε σε μια ομάδα εργαζομένων. Ενώ έφτιαχνε τους Εξωγήινους, ο  Cameron είδε μια ταινία του National Geographic σχετικά με οχήματα που λειτουργούσαν εξ αποστάσεως που λειτουργούσαν βαθιά στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Αυτές οι εικόνες του θύμισαν το διήγημά του. Αυτός και η παραγωγός Gale Anne Hurd αποφάσισαν ότι το The Abyss θα ήταν η επόμενη ταινία τους.

Από πολλές απόψεις, το The Abyss είναι το τέλειο παράδειγμα του τι σημαίνει να είναι  ταινία James Cameron: Είναι ένα τεχνικό θαύμα που βραβεύει την καινοτομία σε σχέση με την αφήγηση ή τον χαρακτήρα.  Η ταινία έκανε το ντεμπούτο της στο νούμερο δύο στο εγχώριο box office, ακριβώς πίσω από την κωμωδία Parenthood, και συνέχισε με εισπράξεις 90 εκατομμυρίων δολαρίων από προϋπολογισμό περίπου 45 εκατομμυρίων δολαρίων - όχι καταστροφικά νούμερα, αλλά εξακολουθεί να είναι μια ήπια επιτυχία σε σύγκριση με το Aliens και το The Terminator. Νικητής του Όσκαρ Καλύτερων Οπτικών Εφέ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...