Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

 


Από όλες τις ταινίες για ριμέικ, το Bad Lieutenant πρέπει να είναι από τις πιο απίθανες. Δεν ήταν υπερπαραγωγή όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1992, ούτε ήταν γραφτό να γίνει. Έλαβε επαίνους από πολλούς κριτικούς στην αρχική του προβολή και έχει γίνει κάτι σαν καλτ ταινία, αλλά δεν έχει τον διχασμό που δημιουργεί παθιασμένη υποστήριξη ή μίσος, όπως, ας πούμε το Irréversible (το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών 10 χρόνια αργότερα). Είναι μια ξεχωριστή, αξιοσέβαστη ταινία, αλλά δεν μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς σε διαφορετική επανάληψη. Τουλάχιστον, θα έλειπε ένα κρίσιμο στοιχείο: το γυμνό πέος του Harvey Keitel.

Αλλά όταν εμπλέκεται ο Werner Herzog, οι ταινίες δεν έχουν νόημα με τον παραδοσιακό τρόπο. Άλλωστε, το να σέρνουμε ένα ατμόπλοιο πάνω από ένα βουνό της Νότιας Αμερικής για να κάνουμε μια ταινία για το σύρσιμο ενός ατμόπλοιου πάνω από ένα βουνό της Νότιας Αμερικής έχει πολύ νόημα στα χαρτιά. Όταν το βλέπεις αλλιώς, είναι παράνοια. Δεν είναι λοιπόν τρομερά περίεργο το γεγονός ότι ο Herzog θα εμπλακεί στο ριμέικ της ταινίας του Abel Ferrara, ή τουλάχιστον λιγότερο περίεργο από ό,τι αν κυριολεκτικά οποιοσδήποτε άλλος σκηνοθέτης προσπαθούσε να το κάνει.

Το 1992 ήρθε ο σκηνοθέτης  Abel Ferrara με την περίφημη καλτ ταινία bad lieutenant, στην οποία ο Harvey Keitel  παίζει έναν διεφθαρμένο αστυνομικό που γίνεται ακόμα πιο τρελός όσο προχωρά η ταινία. Το 2009, ακολούθησε μια διαφορετική βερσιον του Werner Herzog με τον τίτλο  Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans και στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε  τον Nicolas Cage σαν πιο μπερδεμένο αστυνομικό.

Το "Bad Lieutenant" του Ferrara είναι μια αποτρόπαια και μώλωπα ταινία για έναν Νεοϋορκέζο αστυνόμο (τον οποίο υποδύεται ο Harvey Keitel) του οποίου τα κατορθώματα καταλήγουν σε κάποιες πραγματικά ανησυχητικές καταχρήσεις εξουσίας, καθώς στοιχηματίζει τα χρήματά του , κυνηγάει τους άνδρες που βίασαν μια καλόγρια και συμμετέχει σε ένα σωρό χρήση ναρκωτικών. Είναι μια ταινία που έχει τα πλεονεκτήματά της, αλλά σίγουρα δεν είναι για όλους. Στη συνέχεια, το 2009, ο μεγάλος προβοκάτορας Werner Herzog συμμετείχε στη μάχη με το "Bad Lieutenant: Port Of Call New Orleans", με μια μανιακή και απογοητευτική ερμηνεία του Nicolas Cage. Η ταινία μας δίνει ένα εντελώς νέο καστ χαρακτήρων, ανταλλάσσει τη Νέα Υόρκη με τη Νέα Ορλεάνη και ανακατεύει μερικούς από τους ρυθμούς της πλοκής . Και, με την κλασική μόδα του Herzog , το «Port Of Call» είναι μια έξαλλα ζωντανή εικόνα, που διαδραματίζεται στη Νέα Ορλεάνη μετά την Κατρίνα και κατοικείται από μερικούς πραγματικά διαβολικούς χαρακτήρες.

Η ταινία του Ferrara  είναι μια βάναυση χριστιανική αλληγορία, αν και απέχει πολύ από τη γλυκύτητα και τη σαφή ηθική του C.S. Lewis. Ο χαρακτήρας (Keitel) δεν έχει προσωπικότητα ή παρελθόν. . Δεν είναι άτομο, είναι ένα άθροισμα αμαρτωλής αδυναμίας. Παίζει τζόγο, καπνίζει κρακ, απατά τη γυναίκα του, πυροβολεί ηρωίνη και πυροβολεί το ραδιόφωνο στο αυτοκίνητό του. Βασικά υποχωρεί σε κάθε ιδιοτροπία που του έρχεται.  Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το σύνολο της χριστιανικής συγχώρεσης και πόσο απαίσια και φοβερή είναι αυτή η έννοια.

Η ταινία του Herzog, από την άλλη πλευρά, είναι απολύτως μια αστυνομική ταινία. Αλλά είναι μια αστυνομική ταινία που παραμορφώνεται μέσα από τη μοναδική του παραξενιά και περιφρόνηση για το είδος, και ενισχύεται από την άφατη τρέλα του  Nicolas Cage. Το Port of Call New Orleans έχει μια πλοκή με τρόπο που ο Bad Lieutenant δεν έχει στην πραγματικότητα. Η τελευταία ταινία είναι στην πραγματικότητα απλώς μια δικαιολογία για τον πρωταγωνιστή της να βυθιστεί στον εαυτό του σε απόγνωση για λύτρωση, αλλά ο πρώτος έχει δομή, εμπόδια, νίκες και ακόμη και κορύφωση.

Σύμφωνα με όλες τις αναφορές, ο Ferrara ήταν έξαλλος με τη χρήση του τίτλου Bad Lieutenant και δεν είχε καμία σχέση με την έννοια του Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans. Ο Herzog, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε δει ποτέ την ταινία του Ferrara (ή καμία από τις ταινίες του, ή ακόμη ότι τον γνώριζε) και δεν θεώρησε ότι η δική του ήταν ριμέικ.

Στον Ferrara μπορεί να μην αρέσει και ο Herzog μπορεί να προσποιείται ότι δεν ενδιαφέρεται, αλλά οι δύο ταινίες συνδέονται, όχι από την πλοκή ή τη συνέχεια, αλλά από απλές ιδέες που λαμβάνονται προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...