Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

 Κάποτε υπήρχε ένα μικρό μαγαζάκι που ίσα ίσα χωρούσανε πέντε άνθρωποι.  Αυτό το μαγαζάκι είχε βιντεοκασέτες. Τι ήταν θα μου πείτε οι βιντεοκασέτες?? Η Βιντεοκασέτα η  βιντεοταινία είναι μια καταγραφή εικόνων και ήχων σε μαγνητική ταινία, σε αντίθεση με το φιλμ που χρησιμοποιείται στην κινηματογράφηση.

Υπήρχανε τρία είδη Βιντεοκασετών, το Video 2000,  το Betamax και το VHS. Το VHS τελικά επικράτησε τον άλλον δύο. Το μαγαζάκι λοιπόν αυτό εξαπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο. Κόσμος έβγαινε με τσάντες από κασέτες, άλλοι πέντε κασέτες  άλλοι δέκα κασέτες, σιγά σιγά είχε πλέον γίνει μια καθημερινότητα ο τομέας του βιντεοκλάμπ.

Στην βιντεοκασέτα να τονίσω ότι είχες την πολυτέλεια να αποθηκεύεις( να γράφεις πατώντας το rec) μια ταινία ,ένα δρώμενο, ένα event ,οτιδήποτε για να μπορεί κάποιος μόνος του να το δεί. 

Ήταν μια εποχή που υπήρχαν μόνο δύο κανάλια(δεν υπήρχε ακόμα η ιδιωτική τηλεόραση, το 1989 ξεκίνησε), τα κρατικά κανάλια η ΕΡΤ και η ΥΕΝΕΔ(μετέπειτα ΕΡΤ2) δεν είχε ταινίες καλές , ήταν κανάλια που ασκούσαν μια συντηρητική πολιτική , έβλεπες κυρίως ταινίες mainstream  και κλασικές και με το τελευταίο δελτίο ειδήσεων έκλειναν τελείως οπότε δεν υπήρχε κάτι να δει ο κόσμος τότες, έτσι το βίντεο ήτανε κάτι το οποίο το βάζανε ότι ώρα θέλανε και το σταματάγανε ότι ώρα θέλανε. Δηλαδή με λίγα λόγια έχουμε τον κινηματογράφο πλέον στο σπίτι μας.

Στα βιντεοκλάμπ το πρώτο πράμα που σου έκανε εντύπωση ήταν η μεγάλη γκάμα από ταινίες και ότι μπορούσες να νοικιάσεις ότι ταινία ήθελες και όποιον αγαπημένο ηθοποιό ήθελες να δεις.

Το ξεκίνημα της ήταν το 1978. Κυρίως οι Ναυτικοί ήταν αυτοί που το φέρνανε από το εξωτερικό σαν καινούρια συσκευή . Στα μέσα της δεκαετίας του 80 λόγω του ότι ο ελληνικός κινηματογράφος είχε πάρει την κατίουσα και πλέον δεν βγαίνανε ελληνικές ταινίες, ο κόσμος ήθελε να δει ελληνική ταινία. Έτσι δημιουργήθηκαν διάφορες εταιρείες διανομής και παραγωγής ελληνικών ταινιών. Μερικές από αυτές είναι : VCI(VIDEO CITY INTERNATIONAL, ΜΆΣΤΕΡ HOME VIDEO , Audio Visual Enterprises, MGM/UA Home Video (1983)

-Standard Video ANTCO Hellas S.A. (1985)

-Videosonic, Columbia Pictures International Video (1987)

-[Sanyo VHS commercial]

-Joy Video ΕΠΕ, Abc Video

-Medusa Video

-Symbol Video Productions

-Home Video Center (1988)

-Audio Visual Enterprises, Warner Home Video (1990)

-Νέα Κίνηση Video (1995)

Φτηνιάρικες και απόλυτα κιτς, σήμερα περιβάλλονται από την αύρα του «καλτ», προκαλώντας αισθήματα, αφόρητης κάποτε, νοσταλγίας, για μια εποχή εντονότερης, υποτίθεται, κοινωνικοποίησης και συλλογικότητας...

 Ενδεικτικοί τίτλοι ελληνικών βιντεοταινιών: Βλαχοδυναστεία,  Για μια χούφτα τούβλα, Εγκέφαλος με βίδα και βαλβίδα, Η γυναικάρα με ατ πράσινα, Κλασική περίπτωση βλάβης, Η μεγάλη απόφραξη, Η σεξουάλα, κ.α.


Αφού ήδη από τα μέσα του 2000 η βιντεοκασέτα είχε ήδη αποσυρθεί από τα βιντεοκλάμπ,  το 2016 στο χρονοντούλαπο της ιστορίας φαίνεται πως περνά πια η συσκευή που συντρόφευσε τα νεανικά χρόνια αρκετών γενεών, η οποία στην περίπτωση της Ελλάδας γνώρισε τη δική της χρυσή δεκαετία κάπου στα 1980 με ταινίες που σήμερα συγκαταλέγονται στις cult επιλογές του χθες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...