Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

 

Από όλες τις κιθάρες στον κόσμο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο διεθνής θρύλος της ροκ Brian May, έμεινε με την παλιά πιστή του Red Special. Η Red Special κατασκευάστηκε στο υπόστεγο του πατέρα  του!

Η Red Special είναι η ηλεκτρική κιθάρα που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον κιθαρίστα των Queen, Brian May και τον πατέρα του, Harold, όταν ο Brian ήταν έφηβος στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Μια κιθάρα που θα καθόριζε το χαρακτηριστικό στυλ του May, σχεδιάστηκε σκόπιμα για να ανατροφοδοτεί αφού είδε τον Jeff Beck να παίζει ζωντανά και να βγάζει διαφορετικούς ήχους απλώς μετακινώντας την κιθάρα μπροστά από τον ενισχυτή. Ήθελε ένα όργανο που να είναι ζωντανό και να αλληλεπιδρά μαζί του και τον αέρα γύρω του. O May έχει χρησιμοποιήσει την  Red Special σχεδόν αποκλειστικά, μεταξύ άλλων σε άλμπουμ των Queen και σε ζωντανές εμφανίσεις, από την εμφάνιση του συγκροτήματος στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Άρχισαν να δουλεύουν πάνω στην κιθάρα τον Αύγουστο του 1963, με το έργο να ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 1964. Ο λαιμός κατασκευάστηκε από ξύλο από ένα τζάκι . Ο λαιμός είχε σχήμα χειρός στην επιθυμητή μορφή, δουλειά που δυσκόλευε η ηλικία και η ποιότητα του ξύλου. Σύμφωνα με τον May, υπάρχουν τρύπες από σκουλήκια στο λαιμό της κιθάρας που γέμισε με σπιρτόξυλα. Ο λαιμός ολοκληρώθηκε με μια ταστιέρα από ξύλο 24 τάστας. Κάθε ένα από τα ένθετα θέσης ήταν σε σχήμα χειρός από ένα κουμπί από φίλντισι. Ο May αποφάσισε να τις τοποθετήσει με προσωπικό τρόπο: δύο τελείες στην 7η και 19η τάστα και τρεις στην 12η και την 24η.

Το σώμα ήταν κατασκευασμένο από μπλοκ (λωρίδες μαλακού ξύλου τοποθετημένες ανάμεσα σε δύο δέρματα κόντρα πλακέ) με δρύινα ένθετα στο επάνω και στο κάτω στρώμα που προέρχονται από ένα παλιό τραπέζι. Ήταν καλυμμένο με καπλαμά μαρκετερί από μαόνι στο πάνω μέρος, το κάτω μέρος και το πλάι για να του δώσει την όψη μιας κιθάρας με μασίφ σώμα. Αρχικά προοριζόταν ότι η κιθάρα θα είχε τρύπες f, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Στη συνέχεια εφαρμόστηκε λευκή πλαστική μπορντούρα στο επάνω και κάτω άκρο για να τα προστατεύσει από ζημιά.

Είναι τέτοιο το ενδιαφέρον για τη Red Special που ο ίδιος ο May ξεκίνησε τη δική του εταιρεία κατασκευής κιθάρας. Τώρα όλοι μπορούν να έχουν μια αυθεντική αντίγραφο κιθάρας Brian May Red Special.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...