Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

 Ο David Bowie γεννήθηκε στο Μπρίξτον στις 8 Ιανουαρίου 1947. Σε ηλικία 13 ετών, εμπνευσμένος από την τζαζ του West End του Λονδίνου, πήρε το σαξόφωνο και κάλεσε τονRonnie Ross  για μαθήματα. Τα πρώτα συγκροτήματα με τα οποία έπαιξε – The Kon-Rads, The King Bees, Mannish Boys and the Lower Third – του έδωσαν μια εισαγωγή στον εντυπωσιακό κόσμο της ποπ και του mod, και μέχρι το 1966 ήταν ο David Bowie, με μακριά μαλλιά και φιλοδοξίες. του αστρικού θρόισμα γύρω από το κεφάλι του. 

Ηγετική φυσιογνωμία στη μουσική βιομηχανία, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς του 20ου αιώνα. Ο Bowie καταξιώθηκε από κριτικούς και μουσικούς, ιδιαίτερα για την καινοτόμο δουλειά του τη δεκαετία του 1970. Η καριέρα του σημαδεύτηκε από την επανεφεύρεση και την οπτική παρουσίαση, και η μουσική και τα σκηνικά του είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη δημοφιλή μουσική.

Το "Space Oddity", το single επιστημονικής φαντασίας που σηματοδοτεί την πραγματική αρχή της καριέρας του, έφτασε στο top 10 στη Βρετανία το 1969. Το πρώτο του αξιοσημείωτο άλμπουμ, The Man Who Sold the World (1970), ένα προφητικό υβρίδιο φολκ, έντεχνης ροκ και χέβι μέταλ, δεν τον έκανε επίσης γνωστό. To Hunky Dory δημιουργήθηκε από ένα demo έξι τραγουδιών που είχε δελεάσει τη δισκογραφική να τον υπογράψει και περιλαμβάνει το Changes and Life on Mars?..

Aπεικόνισε  την εμβληματική φιγούρα του Ziggy Stardust στο  The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972). Tα Diamond Dogs (1974) και  Young Americans (1975)  κυκλοφόρησαν λιγότερο από ένα χρόνο διαφορά. 

Ο Bowie έγινε επίσητο ς ο πρώτος ροκ σταρ που μετέτρεψε την ομολογία της αμφιφυλοφιλίας σε μια οξυδερκή κίνηση καριέρας (και επίσης ο πρώτος, μερικά χρόνια αργότερα, που υποψιάστηκε ότι οι καιροί είχαν αλλάξει αρκετά για να αποκηρύξει την αμφιφυλοφιλία ακόμα πιο έξυπνη). Ωστόσο, όλα αυτά είχαν έναν ιδιωτικό φόρο.

Λίγο μετά την κυκλοφορία του Young Americans, ο Bowie μετακόμισε στο Λος Άντζελες και πρωταγωνίστησε στην καλτ κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας του σκηνοθέτη Nicholas Roeg The Man Who Fell To Earth. Σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, επέστρεψε στο στούντιο για την ηχογράφηση του Station to Station. 

Ακολούθησε η περιοδεία White Light, με τον Bowie να ζωντανεύει την περσόνα του Thin White Duke από τους στίχους του άλμπουμ και να αποφεύγει την τεχνοχρωματική θεατρικότητα των προηγούμενων περιοδειών του υπέρ μιας έντονης γερμανικής εξπρεσιονιστικής ασπρόμαυρης κινηματογραφικής ατμόσφαιρας . 

Το 1977  κυκλοφόρησε το Station to Station. , άλλαξε ξανά κατεύθυνση με το άλμπουμ Low, το οποίο ήταν η πρώτη από τις τρεις συνεργασίες με τον Brian Eno που έγινε γνωστή ως "Berlin Trilogy". Ακολούθησαν τα "Heroes" (1977) και Lodger (1979). κάθε άλμπουμ έφτασε στην πρώτη πεντάδα του Ηνωμένου Βασιλείου και έλαβε διαρκή επαίνους από τους κριτικούς.

Το Scary Monsters… and Super Creeps κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1980. Σε παραγωγή των Bowie και Visconti, το πρώτο άλμπουμ του David για τη νέα δεκαετία είχε προηγηθεί το πρώτο του single Νο 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ashes to Ashes, το οποίο αναστήθηκε και αφορούσε τη μοίρα του χαρακτήρα Major Tom από το Space Oddity. To 1981 συνεργάστηκε με το συγκρότημα των  Queen στο  «Under Pressure» .

Το Let's Dance κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1983. Η πρώτη κυκλοφορία του Bowie για την EMI, Let's Dance θα γινόταν εν συντομία το πιο επιτυχημένο εμπορικά άλμπουμ της καριέρας του—πουλώντας περίπου 7 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως καθώς το ομώνυμο τραγούδι του έφτασε στο #1 σε περισσότερο από μισό Δωδεκάδες χώρες, ακολουθούμενες από δύο ακόμη παγκόσμιες κορυφαίες 10 επιτυχίες με το Modern Love και την Bowie έκδοση του China Girl, που συνέθεσαν μαζί με τον Iggy Pop, του οποίου η έκδοση κυκλοφόρησε αρχικά στο The Idiot του 1977. Σε παραγωγή του Nile Rodgers και με τον αείμνηστο Stevie Ray Vaughan στην κιθάρα σε κορυφαίους ρυθμούς όπως ο Bernard Edwards, ο Omar Hakim και ο Tony Thompson, το Let's Dance ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μια παγκόσμια επιτυχία.

Μεταξύ 1988 και 1992, έπαιξε στο συγκρότημα Tin Machine πριν συνεχίσει τη σόλο καριέρα του το 1993. Συνέχισε επίσης την υποκριτική. Οι ρόλοι του περιλάμβαναν τον Ταγματάρχη Jack Celliers στο Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983), Jareth the Goblin King in Labyrinth (1986), Pontius Pilate στο The Last Temptation of Christ (1988) και Nikola Tesla στο The Prestige (2006), μεταξύ και άλλες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις και καμέο. 


Σταμάτησε τις περιοδείες μετά το 2004 και η τελευταία του ζωντανή εμφάνιση ήταν σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση το 2006. Το 2013, ο Bowie επέστρεψε από μια δεκαετή παύση ηχογράφησης με το The Next Day. Παρέμεινε μουσικά ενεργός μέχρι το θάνατό του από καρκίνο του ήπατος στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη. Πέθανε δύο μέρες μετά τα 69α γενέθλιά του και την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, Blackstar (2016).

Εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 1996. Το περιοδικό Rolling Stone τον χαρακτήρισε ανάμεσα στους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στην ιστορία και —μετά τον θάνατό του— τον «μεγαλύτερο ροκ σταρ όλων των εποχών».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...