Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

 Το Back to the Future είναι ένα αμερικανικό franchise κωμωδίας επιστημονικής φαντασίας που δημιουργήθηκε από τους Robert Zemeckis και Bob Gale.  Η πρώτη ταινία Back to the Future ήταν η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις του 1985 και έγινε διεθνές φαινόμενο, οδηγώντας στη δεύτερη και την τρίτη ταινία, οι οποίες κυκλοφόρησαν το 1989 και το 1990, αντίστοιχα. Αν και οι συνέχειες δεν απέδωσαν τόσο καλά στο box office όσο η πρώτη ταινία, η τριλογία παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής και έχει αποφέρει spin-offs όπως μια τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων και μια βόλτα με προσομοίωση κίνησης στα θεματικά πάρκα των Universal Studios στην Universal City, καθώς και ένα βιντεοπαιχνίδι και ένα θεατρικό μιούζικαλ. Τα οπτικά εφέ της ταινίας έγιναν από την Industrial Light and Magic. Η πρώτη ταινία κέρδισε Όσκαρ Μοντάζ Ήχου. Ας κάνουμε λοιπόν ένα ταξίδι στο χρόνο και ας θυμηθούμε την διάσημη τριλογία μιας από της καλύτερες sci fi ταινίες των 80s :

Back to the Future (1985): Διαδραματίζεται το 1985, η ιστορία ακολουθεί τον Marty McFly (Fox), έναν έφηβο που στάλθηκε κατά λάθος πίσω στο 1955 σε ένα αυτοκίνητο DeLorean που ταξιδεύει στον χρόνο που κατασκεύασε ο εκκεντρικός επιστήμονας φίλος του Emmett "Doc" Brown (Lloyd). Ενώ στο παρελθόν, ο Marty εμποδίζει ακούσια τους μελλοντικούς γονείς του να ερωτευτούν - απειλώντας την ύπαρξή του - και αναγκάζεται να συμφιλιώσει το ζευγάρι και με κάποιο τρόπο να επιστρέψει στο μέλλον.

Ο Bob Gale και ο Robert Zemeckis συνέλαβαν την ιδέα για το Back to the Future το 1980. Ήταν απελπισμένοι για μια επιτυχημένη ταινία μετά από πολλές αποτυχίες συνεργασίας, αλλά το έργο απορρίφθηκε πάνω από 40 φορές από διάφορα στούντιο επειδή δεν θεωρήθηκε αρκετά άτακτο για να ανταγωνιστεί τις επιτυχημένες κωμωδίες της εποχής. Εξασφαλίστηκε συμφωνία με την Universal Pictures μετά την επιτυχία του Zemeckis να σκηνοθετήσει το Romancing the Stone (1984).

Αυτή η πνευματώδης ταινία περιπέτειας επιστημονικής φαντασίας κωμωδίας/φαντασίας θεωρείται συχνά μια από τις καλύτερες εφηβικές ταινίες της δεκαετίας του 1980 - αξιοσημείωτη για τα ειδικά εφέ της και για το soundtrack του Huey Lewis και των News. Ήταν γεμάτο με σκηνικά της δεκαετίας του '50, όπως οι Four Aces να τραγουδούν το "Mr. Sandman" και οι αφίσες του Davy Crockett και το τραγούδι του "Johnny B. Goode" από τον Marty σε ένα έκπληκτο κοινό.

Από τις τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ (συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού "The Power of Love"), κέρδισε μόνο για το καλύτερο μοντάζ ήχου εφέ. Οι υπόλοιπες χαμένες υποψηφιότητές του ήταν για το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο και τον καλύτερο ήχο.

Ήταν η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις του 1985 (με 210 εκατομμύρια δολάρια στην εγχώρια αγορά) και το παγκόσμιο box office της ήταν 381 εκατομμύρια δολάρια. Ο Michael Fox ήταν η πρώτη επιλογή για να υποδυθεί τον Marty αλλά δεν ήταν διαθέσιμος. Αντ' αυτού, ο Eric Stoltz πήρε το καστ. Τον Νοέμβριο του 1984, ο Zemeckis διαπίστωσε ότι ο Stoltz δεν ήταν κατάλληλος για τον ρόλο και έκανε τις απαραίτητες παραχωρήσεις για να προσλάβει τον Fox, συμπεριλαμβανομένης της επανάληψης  σκηνών που είχαν ήδη γυριστεί με τον Stoltz και προσθέτοντας 4 εκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό. Όταν ο Marty καταδιώκεται από τρομοκράτες, ο Eric Stoltz υποδύεται τον Marty. Ο Michael J. Fox επιλέχθηκε αργότερα από αυτόν, αλλά κράτησαν τις σκηνές οδήγησης στο εμπορικό κέντρο με τον Stoltz μέσα, καθώς τα πλάνα ήταν αρκετά μακρινά και το πρόσωπο του οδηγού δεν ήταν ιδιαίτερα ορατό. Το Back to the Future γυρίστηκε μέσα και γύρω από την Καλιφόρνια και στα πλατό στα Universal Studios. Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν τον επόμενο Απρίλιο.



Back to the Future ΙΙ(1989): Είναι η συνέχεια της ταινίας Back to the Future του 1985 και η δεύτερη δόση του franchise Back to the Future. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Thomas F. Wilson, Elisabeth Shue (αντικαθιστώντας την Claudia Wells) και Jeffrey Weissman (αντικαθιστώντας τον Crispin Glover) και ακολουθεί ο Marty McFly (Fox) και ο φίλος του Dr. Emmett». Doc" Brown (Lloyd) καθώς ταξιδεύουν από το 1985 έως το 2015 για να εμποδίσουν τον γιο του Marty να σαμποτάρει το μέλλον της οικογένειας McFly. Όταν ο αρχαιότερος εχθρός τους Biff Tannen (Wilson) κλέβει τη μηχανή του χρόνου DeLorean του Doc και τη χρησιμοποιεί για να αλλάξει την ιστορία προς όφελός του, το δίδυμο πρέπει να επιστρέψει στο 1955 για να αποκαταστήσει το timeline.

Σύμφωνα με τον Michael J. Fox, ανακάλυψε ότι επρόκειτο να υπάρξει συνέχεια του Επιστροφή στο μέλλον (1985) όταν παρακολούθησε την έκδοση VHS και στο τέλος προστέθηκαν οι λέξεις "To be continued". Κάλεσε αμέσως τον ατζέντη του για να βεβαιωθεί ότι επρόκειτο να είναι στη συνέχεια.Η παραγωγή αυτής της ταινίας  καθυστέρησε για τρία χρόνια επειδή ο Robert Zemeckis ήταν απασχολημένος με την παραγωγή του Who Framed Roger Rabbit (1988).


Back to the Future III(1990): Η ταινία συνεχίζεται αμέσως μετά το Back to the Future Part II (1989). ενώ εγκλωβίστηκε το 1955 κατά τη διάρκεια των περιπέτειών του στο ταξίδι στο χρόνο, ο Marty McFly (Fox) ανακαλύπτει ότι ο φίλος του Dr. Emmett "Doc" Brown (Lloyd), παγιδευμένος το 1885, σκοτώθηκε από τον Buford "Mad Dog" Tannen (Wilson), τον μεγάλο του Biff. παππούς. Ο Marty ταξιδεύει στο 1885 για να σώσει τον Doc και να επιστρέψει για άλλη μια φορά στο 1985, αλλά τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο Ντοκ ερωτεύεται τηνClara Clayton (Steenburgen).

Το Back to the Future Part III γυρίστηκε στην Καλιφόρνια και την Αριζόνα και παρήχθη με προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων δολαρίων back-to-back με το Part II. Το Μέρος ΙΙΙ κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 25 Μαΐου 1990, έξι μήνες μετά το προηγούμενο επεισόδιο, και απέφερε 246 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως κατά την αρχική του προβολή, καθιστώντας την την έκτη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις του 1990.[4] Η ταινία έλαβε θετική ανταπόκριση από τους κριτικούς, οι οποίοι τη σημείωσαν ως βελτίωση σε σχέση με τον προκάτοχό της.

1 σχόλιο:

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...