Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

 Three days of Condor(1976).Το πολιτικό θρίλερ συνωμοσίας του Σίντνεϊ Πόλακ με πρωταγωνιστές τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τη Φέι Ντάναγουεϊ.Μαξ φον Σίντοφ  πλασιώνει το καστ. Από τις καλύτερες ταινίες που κυκλοφόρησαν την δεκαετία του ’70.


Μόλις 4 λεπτά ταινίας, κι έχουν ήδη απλωθεί μπροστά σου οι βάσεις της πλοκής!

Εκτός από τα πολλαπλά στρώματα κατασκοπείας και παράνοιας, που ενισχύονται με εξαιρετικές σεκάνς παρακολούθησης και αναμονής (οι σκηνές δράσης δεν ήταν το φόρτε το Αμερικανού σκηνοθέτη, που αργότερα βελτίωσε τους ρυθμούς του στο Firm) το ενδιαφέρον εστιάζεται στον χαρακτήρα του Τέρνερ, ο οποίος αξιοποιεί την περιέργεια, το διάβασμα και τη φιλομάθεια του: ως ερευνητικός υπάλληλος, αναρωτιέται συνεχώς τι μπορεί να έχει κάνει για να προξενήσει τέτοιο δολοφονικό χτύπημα, και οι εγκυκλοπαιδικές του γνώσεις αποδεικνύονται χρήσιμες και δραματουργικά πρακτικές στην πλοκή και το πνεύμα του φιλμ.

Στα 70ς το σινεμά (και η τέχνη γενικότερα) σήκωσε το τσιρότο της πολιτικής σήψης, κοίταξε με θάρρος την πληγή, κι αποφάσισε να γίνει το ψέμμα που λέει τις μεγαλύτερες αλήθειες. Σκηνοθέτες όπως ο Κόπολα, ο Ντε Πάλμα, ο Πόλακ, o Πάκουλα, ο Πολάνσκι σκιαγράφησαν μια σειρά από πολιτικά θρίλερ και ταινίες είδους που λειτουργούσαν μεταφορικά (ακόμα και τα «Σαγόνια του Καρχαρία» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, όχι δεν είναι μόνο μία ταινία για καρχαρίες) ξεσκεπάζοντας μία τρομαχτική πραγματικότητα, δίνοντας λόγο στον προδωμένο, αποπροσανατολισμένο Αμερικανό κι εκφράζοντας έναν νέο διάχυτο πεσιμισμό.

Συνωμοσίες, πράκτορες, πληρωμένοι δολοφόνοι και αδίστακτοι γραφειοκράτες συνθέτουν το πάνθεον της δυναμικής αυτης ταινίας του Sydney Pollack, με σπουδαία κινηματογραφία και εξαιρετικές ερμηνείες από όλους τους πρωταγωνιστές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...