Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

 Η Paramount Pictures: Ένα από τα πρώτα και πιο επιτυχημένα κινηματογραφικά στούντιο του Ηollywood. Ένα εμβληματικό και ιστορικά σημαντικό κινηματογραφικό στούντιο που έχει φιλοξενήσει πολλές σημαντικές ταινίες και franchise όλα αυτά τα χρόνια. Είναι το τρίτο παλαιότερο υπάρχον  στον κόσμο πίσω από τα Universal Studios & Gaumont Pictures και το τελευταίο μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο που εξακολουθεί να εδρεύει στην περιοχή του Hollywood του Los Angeles. Kατατάσσεται σταθερά ως ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο με τις μεγαλύτερες εισπράξεις. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε εν συντομία: πώς δημιουργήθηκε η εταιρεία, και τις αξιόλογες ταινίες στις οποίες είχε το στούντιο.



Η Paramount Pictures χρονολογεί την ύπαρξή της από την ημερομηνία ίδρυσης του 1912 της Famous Players Film Company. Ο Ουγγρικής καταγωγής ιδρυτής Adolph Zukor,  είδε ότι οι ταινίες απευθύνονταν κυρίως στους μετανάστες της εργατικής τάξης. Με τους συνεργάτες Daniel Froman και Charles Froman σχεδίαζε να προσφέρει ταινίες μεγάλου μήκους που θα απευθύνονταν στη μεσαία τάξη με τους κορυφαίους θεατρικούς ηθοποιούς της εποχής . Μέχρι τα μέσα του 1913, η Famous Players Film Company είχε ολοκληρώσει πέντε ταινίες και ο Zukor ήταν καθ' οδόν προς την επιτυχία.   Η πρώτη του ταινία ήταν το Les Amours de la reine Élisabeth, με πρωταγωνίστρια τη Sarah Bernhardt.Το 1914 κυκλοφόρησε η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους, The Squaw Man.

 Η νέα εταιρεία, η οποία συνέχισε να χρησιμοποιεί και το όνομα Paramount, αναδείχθηκε γρήγορα με δημοφιλή αστέρια όπως η Mary Pickford, ο Fatty Arbuckle, η Gloria Swanson, η Clara Bow και ο Rudolph Valentino. Οι πρώτες επιτυχίες της  Paramount περιλάμβαναν το πρώτο «μεγάλο γουέστερν», Το Red Wagon (1923) και The Ten Commadments(1923), ένα βιβλικό έπος σε σκηνοθεσία Cecil De Mile.

 Στα τέλη της δεκαετίας του 20 και του ’30 το στούντιο πρόσθεσε στο ρόστερ του αστέρια όπως οι Humphrey Bogart,  Laureen Bacaull Claudette Colbert, Carole Lombard, Marlene Dietrich, Mae West, Gary Cooper, Maurice Chevalier, W.C. Fields, και Bing Crosby και σκηνοθέτες όπως ο Ernst Lubitsch, ο Josef von Sternberg και ο Rouben Mamoulian. Αν και συνέχισε να παράγει ταινίες που ήταν καλλιτεχνικά και οικονομικά επιτυχημένες, υπέστη απώλειες από την αλυσίδα των θεάτρων της κατά τη μετάβαση στον ήχο και η Paramount κηρύχθηκε σε πτώχευση το 1933. Αναδιοργανώθηκε δύο χρόνια αργότερα ως Paramount Pictures, Inc. σύντομα και πάλι κερδοφόρα. Η Gulf + Western αγόρασε την Paramount το 1966 και αποκατέστησε την επιτυχία του στούντιο με καταξιωμένες επιτυχίες που βασίζονται στα αστέρια και υψηλού concept εικόνες. Με αυτή την εξαγορά, η Paramount κέρδισε τα δικαιώματα παραγωγής τηλεοπτικών επιτυχιών όπως το Star Trek και το Mission: Impossible. 

Το πρώτο λογότυπο της Paramount Pictures, βασίστηκε σε σχέδιο του συνιδρυτή της William Wadsworth Hodkinson, που χρησιμοποιήθηκε από το 1914 έως το 1967. Η  Viacom, Inc. εξαγόρασε την εταιρεία το  1994. 

Το στούντιο έχει παράγει πολλές ταινίες που έχουν αναγνωριστεί από τους κριτικούς, όπως Titanic, Footloose, Breakfast at Tiffany's, Braveheart, Ghost, The Truman Show, Mean Girls, Psycho, Rocketman, Ferris Bueller's Day Off, The Curious Case of Benjamin Button, Days of Thunder, Rosemary's Baby , Νebrasca, Sunset Boulevard, Forrest Gump, Super 8, Coming to America, World War Z, Babel, The Conversation, The Fighter, Interstellar, Team America, Terms of Endearment, The Wolf of Wall Street και A Quiet Place; καθώς και εμπορικά επιτυχημένα franchise όπως: οι ταινίες Godfather, Star Trek, Mission: Impossible, SpongeBob SquarePants, the Grease films, Sonic the Hedgehog, ταινίες Top Gun, The Italian Job, Transformers films, Οι ταινίες Mutant Ninja Turtles, οι ταινίες Tomb Raider, οι ταινίες Friday the 13th, οι ταινίες Cloverfield,  G.I.  Joe, ταινίες του Beverly Hills Cop, οι ταινίες Terminator, οι ταινίες Pet Sematary, οι ταινίες Without a Paddle, Jackass, οι ταινίες Odd Couple, South Park, οι ταινίες Crocodile Dundee, οι ταινίες της Charlotte's Web, οι ταινίες του Wayne's World, Beavis and ButtHead, Jimmy Neutron, The War of the Worlds ταινίες, Naked Gun, Anchorman ταινίες, Dora the Explorer, Addams Family, Rugrats, Zoolander  και ταινίες Paranormal Activity. καθώς και η πρώτη φάση του Marvel Cinematic Universe (με εξαίρεση το The Incredible Hulk, το οποίο διανεμήθηκε από την Universal Pictures), τις ταινίες Indiana Jones και διάφορες ιδιότητες DreamWorks Animation (όπως ο Shrek, τα seaquel της Μαδαγασκάρης, τα δύο πρώτα Οι ταινίες Kung Fu Panda και η πρώτη How to Train Your Dragon) πριν  τα δύο στούντιο εξαγοραστούν αντίστοιχα από την Disney (μέσω των Marvel Studios και Lucasfilm) και την Universal Studios.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...