Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

 Oι  Yazoo (γνωστό ως Yaz στη Βόρεια Αμερική) ήταν ένα αγγλικό synthpop δίδυμο από το Basildon, Essex. Είχαν μια σειρά από  επιτυχίες στα βρετανικά charts στις αρχές της δεκαετίας του 80. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 1981 από τον πρώην συνθέτη  των Depeche Mode, Vince Clarke (βασικός συνθέτης των Depeche Mode, αλλά έφυγε μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ Speak & Spell το 1981, λόγω διαφωνιών για την πορεία του γκρουπ.) και την Αγγλίδα τραγουδίστρια Alison Moyet .Το όνομα του συγκροτήματος "Yazoo" προήλθε από τη δισκογραφική εταιρεία Yazoo.

Το ντουέτο σχηματίστηκε στα τέλη του 1981 όταν ο Clarke απάντησε σε μια διαφήμιση που έβαλε η  Moyet σε ένα βρετανικό μουσικό περιοδικό, αν και οι δυό τους  γνωριζόντουσαν μεταξύ τους  από τα σχολικά τους χρόνια. Το ντουέτο κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ, το Upstairs at Eric's και το You and Me Both.Τα φωνητικά της  Moyet  ήταν φανερά επηρεασμένα από τη blues και τη soul.

Οι Yazoo γνώρισαν παγκόσμια επιτυχία, ιδιαίτερα στη χώρα καταγωγής του, όπου τρία από τα τέσσερα single τους έφτασαν στην πρώτη τριάδα του UK Singles Chart και και τα δύο άλμπουμ τους μπήκαν στα δύο κορυφαία του UK Albums Chart. Tο τραγούδι "Situation",  ήταν τεράστια  επιτυχία στα  κλαμπ εκείνη την εποχή .

Παρά την επιτυχία τους, το δίδυμο διαλύθηκε τον Μάιο του 1983 ως αποτέλεσμα ενός συνδυασμού της απροθυμίας του Clarke να κάνει περισσότερους δίσκους με το όνομα Yazoo, μιας σύγκρουσης προσωπικοτήτων και της έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ του ζευγαριού.

Ο Clarke δημιούργησε το Erasure, ένα άλλο επιτυχημένο και μακροχρόνιο δίδυμο synth-pop, ενώ η Moyet ξεκίνησε μια άκρως επιτυχημένη σόλο καριέρα. Η μουσική τους έχει αναφερθεί ως επιρροή στη σκηνή της house μουσικής που εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 80, καθώς και σε πολύ ποιό μετέπειτα  συγκροτήματα όπως οι LCD Soundsystem , Hercules and Love Affair (των οποίων ο αρχηγός Andy Butler έχει πει ότι το "Situation" ήταν η μεγαλύτερη μουσική του έμπνευση ως παιδί), La Roux, Shiny Toy Guns και Blaqk Audio.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...