Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

 Όταν ο Johnny Cash ηχογραφούσε το ‘Ι Walk The Line’

Βρισκόμαστε στο μακρινό 1950 όταν ο Johnny Cash αποφασίζει να καταταγεί στις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και συγκεκριμένα στην  πολεμική αεροπορία.

Λίγους μήνες αργότερα και αφού τελειώνει την εκπαίδευση, μαθαίνει πως μετατίθεται στη Δυτική Γερμανία, που εκείνα τα χρόνια βρίσκεται ακόμα υπό την κατοχή των συμμάχων.

Ένα μοναχικό βράδυ, ηχογραφεί επίμονα συγχορδίες με την κιθάρα του, σε ένα κασετόφωνο που είχε μαζί του και από κάποια τρομερή σύμπτωση, αποφασίζει να ακούσει ανάποδα ό,τι έχει γράψει μέχρι εκείνη την ώρα και ο ήχος αυτός, ήταν η αρχή της δημιουργίας ενός από τα πιο εμβληματικά κομμάτια όλων των εποχών, ανεξαρτήτως είδους, του ‘Ι Walk The Line’.

 Ο καιρός πέρασε και ο Johnny Cash επέστρεψε στις Η.Π.Α. έχοντας αποφασίσει πως θα ασχοληθεί με την country μουσική.

Oι πρώτες του τρεις δισκογραφικές προσπάθειες γνώρισαν μικρή επιτυχία, μα ο ίδιος ήδη περιόδευε στη χώρα προωθώντας τη δουλειά του. Πριν από μια εμφάνισή του στο Τέξας, στην οποία όπως δήλωσε ο ίδιος:

«Έθετα σε αμφισβήτηση τον γαμήλιο όρκο μου» θυμήθηκε τις συγχορδίες που είχε ακούσει εκείνο το βράδυ στη Γερμανία και κάπως έτσι ολοκλήρωσε στο μυαλό του το κομμάτι.

Φυσικά μπήκαν κάποιες επιπλέον πινελιές… Για παράδειγμα, ο Johnny Cash, δεν είχε ιδέα ποιον τίτλο να επιλέξει, μέχρι που συζήτησε με τον τραγουδιστή και φίλο του Carl Perkins που τον έπεισε να υιοθετήσει το ‘Ι Walk The Line’.

Όμως την καταλυτική διαφορά στο τραγούδι, την έκανε η σύσταση του παραγωγού του Cash, Sam Philips, ο οποίος παρά την επιμονή του πρώτου, να έχει το κομμάτι τη μορφή αργής μπαλάντας, κατάφερε τελικά να τον πείσει να βασιστεί σε ένα πιο γρήγορο τέμπο.

Ήταν 2 Απριλίου του 1956 όταν στα περίφημα στούντιο Sun, το ‘I Walk The Line’ πήρε σάρκα και οστά, ενώ λίγο καιρό μετά κυκλοφόρησε σε βινύλιο για πρώτη φορά.

Έκτοτε ηχογραφήθηκε ξανά άλλες τέσσερις φορές από τον ίδιο το δημιουργό, αλλά λόγω της εμβληματικής του φύσης, δεν έχει διασκευαστεί από άλλους καλλιτέχνες παρά ελάχιστες φορές, τουλάχιστον σε σχέση με τη δημοφιλία του.

I Walk the Line

Ο δίσκος έφτασε στο νούμερο 17 των Αμερικανικών pop charts και παρέμεινε σε αυτά για 43 βδομάδες, καταγράφοντας παραπάνω από 2 εκατομμύρια πωλήσεις, αριθμό, ιδιαίτερα ψηλό για την εποχή.

Φυσικά, στα charts της country, το ‘I Walk The Line’ έφτασε πανεύκολα στο νούμερο 1 και παρέμεινε εκεί για πολύ περισσότερο καιρό.

Το Rolling Stone το συμπεριέλαβε το 2000 στα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών και μάλιστα στη θέση #30.

Ήταν ένα από τα λίγα κομμάτια τα οποία όταν ο Johnny Cash έπαιζε live, τα σιγοτραγουδούσε λίγο πριν ξεκινήσουν, κάτι που είχε προκαλέσει την απορία πολλών θαυμαστών του αλλά και αρκετών δημοσιογράφων.

Ο ίδιος είχε δηλώσει με το γνωστό λακωνικό του ύφος:

Με ρωτάνε συχνά γιατί σιγοτραγουδώ το ‘I Walk The Line’ πριν το ξεκινήσω. Είναι απαραίτητο για να πιάσω τον τόνο, καθώς απαιτεί πολλές αλλαγές σε αυτόν.

Εκτός αυτού, συνήθιζε να τοποθετεί στην κορυφή της ταστιέρας της κιθάρας του ένα κομμάτι χαρτί στα live, λίγο πριν ξεκινήσει να ερμηνεύει το κομμάτι. Σε σχέση με αυτό είχε πει:

Με αυτόν τον τρόπο μιμούμαι τον ήχο ενός ταμπούρου. Δυστυχώς, όταν ηχογραφούσαμε το τραγούδι δεν είχαμε πρόσβαση σε ένα τέτοιο όργανο και έπρεπε να αυτοσχεδιάσουμε.

Κλείνοντας, να θυμίσουμε πως η βιογραφική ταινία του Johnny Cash έχει και αυτή τον τίτλο ‘I Walk The Line’ τονίζοντας  έτσι τη σημαντικότητα αυτού του κομματιού που ηχογραφήθηκε το 1956.

Πηγή: Rockrooster.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...