Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

 Ένα μεγάλο κεφάλαιο στο rock’n’roll είναι ο περιβόητος «Αργοχέρης» όπως είναι το προσωνύμιο του Eric Clapton λόγω του χαρακτηριστικού γλυκού παιξίματος της κιθάρας του! Ο Βρετανός μουσικός,  είναι βραβευμένος 18 φορές με το βραβείο Grammy, ο μοναδικός μουσικός που εντάχθηκε τρεις φορές στο Rock and Roll Hall of Fame, και γνωστός ως ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες στην ιστορία των Blues.

Με την φράση «CLAPTON IS GOD» ζωγραφισμένη σε γκράφιτι παντού στο Λονδίνο στη δεκαετία του 60, έγινε ο «ήρωας της κιθάρας» και έπαιξε έναν τεράστιο ρόλο στην ευρύτερη μουσική και πολιτιστική ιστορία. Τα τελευταία 50 χρόνια της σύγχρονης μουσικής, κανένας άλλος καλλιτέχνης δεν έχει συνεχώς διασταυρωθεί με τόσους άλλους σπουδαίους μουσικούς σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών - πολλοί από τους οποίους έχουν εμπνεύσει το έργο του.Ο πατέρας του ήταν ο Edward Walter Fryer, Καναδός στρατιώτης ο οποίος τελικά παντρεύτηκε την Patricia και μετακόμισαν στον Καναδά και αργότερα στη Γερμανία.Το 1963 εντάχθηκε στο πρώτο του συγκρότημα, στους Roosters μαζί με τον Tom McGuiness οι οποίοι έπαιζαν κυρίως μουσική Rhythm και Blues. Αργότερα έπαιξε στους Yardbirds μαζί με τον Jimmy Page και τον Jeff Beck όπου έμεινε μέχρι και για το τραγούδι τους "For your Love" για να προσχωρήσει στη συνέχεια στους Bluesbreakers του John Mayall τον Απρίλιο του 1965.Τον Ιούλιο του 1966 αποχωρεί από τους Bluesbreakers και ιδρύει τους Cream με τον ντράμερ Ginger Baker και τον μπασίστα Jack Bruce. Το 1968 οι Cream διαλύονται για να επανενωθούν μετέπειτα το 1993 και το 2005 δίνοντας συναυλίες στο Royal Albert Hall του Λονδίνου και το Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Το συγκρότημα διαλύεται οριστικά το 2006.Η ζωή του πέρασε πολλές διακυμάνσεις, ατυχίες, πάθη και εθισμούς. Ένα άλλο μεγάλο πάθος του ήταν οι γυναίκες! Οι γνωστοί του τον αποκαλούσαν κοροϊδευτικά Eric Clapout το διάστημα που είχε χάσει τον έλεγχό του λόγω της ηρωίνης. Από την κατάσταση αυτή τον έβγαλε ο φίλος του Pete Townsend, κιθαρίστας των Who, τον έπεισε να δοκιμάσει μια νέα μέθοδο αποτοξίνωσης της Dr. Margaret Patterson που διαρκούσε πέντε βδομάδες, ήταν ανώδυνη και σχετικά εύκολη και ευχάριστη. Ο Townsend πλήρωσε τη θεραπεία του Clapton, που στοίχισε 7.500 δολλάρια την ημέρα! Ένα άλλο μεγάλο πάθος του ήταν οι γυναίκες.Είναι Ηγέτης (Commander) της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) από το 2004 και ιππότης του τάγματος (OBE) από το 1994 για την προσφορά του στη μουσική.Η ζωή του μοιάζει με ταινία, είναι γεμάτη απώλειες, με πολύ ιδιαίτερη εκείνη του γιου του Κόνορ το 1991 που έπεσε σε ηλικία 4 χρονών από τον 53ο όροφο ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη από το διαμέρισμα της μητέρας του, για τον οποίο έγραψε το τραγούδι «Tears In Heaven» καθώς και η τραυματική του παιδική ηλικία καθώς μεγάλωσε με τους γονείς της μητέρας του, οι οποίοι όμως δεν τον υιοθέτησαν ποτέ επισήμως.Η απομονωμένη επιδίωξη της τέχνης του και ο φόβος να μη χάσει την αυθεντικότητα και την εντιμότητα του, έδρασε ως καταλύτης για την εξέλιξή του ως καλλιτέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...