Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

 The Stranger(1946) :Η τρίτη ταινία του Orson Welles , που συχνά περιγράφεται ως η χειρότερη, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα εξαιρετικά απολαυστικό θρίλερ. Ομολογουμένως αναπτύσσονται κάποιες ταλαντεύσεις (όχι τουλάχιστον στην υπερτονική ερμηνεία του Welles) και το σενάριο έχει τις αφελείς στιγμές του  αλλά είναι γεμάτη με υπέροχες σκηνές . Υπέροχη κάμερα από τον Russell Metty σε όλη τη διάρκεια.



Αυτή ήταν η πρώτη mainstream αμερικανική ταινία που περιείχε πλάνα από ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Edward G. Robinson είναι υπέροχος ως ο χαλαρός, γνώστης των πάντων, ντετέκτιβ και η Loretta Young σκοράρει ως σύζυγος του Orson Welles , αλλά ο μεγάλος Billy House είναι ο πραγματικός κλέφτης της σκηνής. Ο Welles , ο οποίος φαίνεται λίγο περίεργος - χωρίς αμφιβολία ότι ταιριάζει με τον τίτλο - προσφέρει μια επιβλητική ερμηνεία σε μια ταινία που αντανακλά την αποστροφή της εποχής με το ναζιστικό όνειρο.

O παραγωγός Sam Spiegel αρχικά σχεδίαζε να προσλάβει τον John Huston για να σκηνοθετήσει το The Stranger. Όταν ο Huston μπήκε στο στρατό, ο Welles είχε την ευκαιρία να σκηνοθετήσει την ταινία και να αποδείξει ότι είναι ικανός να κάνει μια ταινία  με χαμηλό προϋπολογισμό κάτι που ήθελε τόσο πολύ να κάνει που αποδέχτηκε ένα δυσμενές συμβόλαιο. 

Ο Orson Welles απολαμβάνει ξεκάθαρα με μεγάλη ευχαρίστηση παίζοντας κακούς ρόλους . Και τώρα, στη ταινία, «The Stranger», την οποία σκηνοθέτησε και στην οποία υποδύεται τον ομώνυμο ρόλο, αποδεικνύει πέρα ​​από κάθε αμφιβολία ότι του αρέσει να τρομάζει τους ανθρώπους μέχρι θανάτου. Διότι σε αυτό το επί παραγγελία μελόδραμα,  παίζει τον ρόλο του μεγάλου εγκεφάλου πίσω από τα ναζιστικά στρατόπεδα βασανιστηρίων. Τίποτα λιγότερο, προσέξτε! Είναι ο εφευρέτης της τερατώδης μηχανής μαζικής δολοφονίας τους. Μόνο—αυτή είναι η ουσία της ιστορίας—όλα αυτά είναι πίσω του τώρα, και ζει με επιτυχία ινκόγκνιτο σε μια μικρή πόλη του Κονέκτικατ.

 Πλοκή: Αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πρώην Ναζί Franz Kindler (Orson Welles) ζει με ψεύτικη ταυτότητα ως δάσκαλος σε μια μικρή πόλη του Κονέκτικατ και έχει παντρευτεί την κόρη του διευθυντή (Loretta Young) . Αλλά όταν ένας από τους παλιούς Γερμανούς συνεργάτες του Kindler (Konstantin Shayne) φτάνει απροσδόκητα στην πόλη, ακολουθούμενος από έναν πονηρό ομοσπονδιακό ερευνητή (Edward G. Robinson), ο Kindler καταφεύγει σε απεγνωσμένα μέτρα για να διατηρήσει το μυστικό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...