Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

 Αναμφισβήτητα, μια από τις πιο cult κινηματογραφικές ταινίες της δεκαετίας του ’80 είναι και η αστυνομική ταινία δράσης “Cobra”.To 1986 o Sylvester Stallone ήταν ένας Ημίθεος. Action Movie Star πρώτου μεγέθους, με τα Rocky IV και Rambo II ήδη στο resume του. Πάμε ένα αφιερωματάκι στο φοβερό action movie Cobra.

Αφού ο Rocky και ο Rambo έφτασαν στο αποκορύφωμά τους το 1985 με τα Rocky IV και Rambo II, Ο Stallone μάς έδωσε έναν ακόμη  χαρακτήρα για να ριζοβολήσουμε το 1986, και αυτός ο άνθρωπος ονομαζόταν COBRA!

 Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα Fair Game της Paula Gosling . Το αστείο είναι ότι μια άλλη κινηματογραφική μεταφορά του ίδιου μυθιστορήματος κυκλοφόρησε το 1995 με πρωταγωνιστές τον William Baldwin και τη Cindy Crawford και  ονομαζόταν Fair Game, από το βιβλίο .

Δεύτερη συνεργασία του Stallone με τον Ελληνοκαναδό σκηνοθέτη George Cosmatos μετά το Rambo II.To σενάριο είναι του ίδιου του Sylvester Stallone. Η σκηνοθεσία είναι κορυφαία και ήταν μια έξυπνη ιδέα, πιθανώς του Stallone να φέρει τον George P Cosmatos με τον οποίο ο Stallone είχε συνεργαστεί στο παρελθόν στο Rambo 2.

Οι πρώτες σκέψεις ιδέες του Stallone στο σενάριο ήταν να κάνει μια ταινία στύλ σαν το Beverly Hills cop χωρίς κωμικό στοιχείο αλλά με πολύ δράση την οποία το στούντιο απέρριψε ως υπερβολικά ακριβή. Το προηγούμενο σχέδιο του σεναρίου του Sylvester Stallone είχε πολλές διαφορές από τα μεταγενέστερα σχέδια και την τελική ταινία. 

Η ταινία έλαβε αρνητικές κριτικές, με πολλές επικρίσεις να επικεντρώνονται στην υπερβολική χρήση των τροπαίων του είδους και στην υπερβολική βία. Έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη θέση στο box office των ΗΠΑ και κέρδισε 49 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και συνολικά 160 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Έχει καταλήξει να θεωρείται καλτ κλασικό.


Μια αξιοσημείωτη σημείωση θα πρέπει επίσης να απευθύνεται στον ίδιο τον δολοφόνο που υποδύεται ο Brian Thompson ο οποίος είναι ως επί το πλείστον βουβός εδώ, προσθέτοντας απλώς μια αίσθηση τρόμου για τον χαρακτήρα του. Ο Brian Thompson έλαβε οντισιόν επτά φορές προτού προσληφθεί. Στην τέταρτη ακρόαση συναντήθηκε με τον Stallone, ο οποίος σκέφτηκε ότι ο Thompson ήταν πολύ ωραίος για να παίξει τον  Night Slasher. 

Στην ταινία συμμετέχει η τότε σύζυγος του Sylvester Stallone και φωτομοντέλο, Brigitte Nielsen. Ωραίες εποχές…τότε που το σενάριο μιας ταινία δράσης δεν υπονοούσε καν πως ο ήρωας είχε σεξουαλικές επαφές με την protégé του. Σήμερα όλο και κανά μπουτάκι θα βλέπαμε, κανά προφίλ από στήθος, τίποτα αναστεναγμούς.

Έχουμε τον Andrew Robinson και τον Reni Santoni ως μέλη της ομάδας επιβολής του νόμου - και οι δύο είναι πολύ καλοί ηθοποιοί και είναι ενδιαφέρον ότι και οι δύο πρωταγωνίστησαν στο κλασικό Dirty Harry 15 χρόνια νωρίτερα. Η μεγαλύτερη έκπληξη για μένα ήταν η Brigitte Nielsen, η οποία ως κακιά ήταν μια καταστροφή στο μοιραίο Beverly Hills Cop 2. Αλλά εδώ, ως γυναίκα που ξεφεύγει από έναν μανιακό κατά συρροή δολοφόνο, πραγματικά εντυπωσιάζει.

Το σενάριο που έγραψε ο Stallone  είναι όντως φτωχό, αυτό είναι η μεγάλη απογοήτευση εδώ, αλλά και πάλι οι αξιοπρεπείς ηθοποιοί το εκμεταλλεύονται στο έπακρο. Είμαι σίγουρος ότι σε κάποια σημεία μπορεί να αυτοσχεδίασαν.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...