Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

 Ο Max Schreck ήταν διάσημος Γερμανός ηθοποιός. Τον θυμούνται πιο συχνά σήμερα για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ταινία Nosferatu (1922). Μια ταινία όπου έπαιζε το Βαμπίρ, Count Orlok και έκανε τον ίδιο και την ταινία πολύ δημοφιλή. Ο ίδιος έγινε χαρακτήρας στην ταινία του 2000 Shadow of the Vampire, η οποία έλεγε μια φανταστική εκδοχή της δημιουργίας του Nosferatu.Μοναχικός με ασυνήθιστη αίσθηση του χιούμορ και δεξιοτεχνία στο να υποδύεται γκροτέσκους χαρακτήρες. Ζούσε σε «έναν απομακρυσμένο και ασώματο κόσμο» και  περνούσε χρόνο περπατώντας μέσα στο δάσος



Ο Max Schreck γεννήθηκε στο Βερολίνο-Friedenau, στις 6 Σεπτεμβρίου 1879. Ο πατέρας του δεν ενέκρινε τον ολοένα αυξανόμενο ενθουσιασμό του Schreck για το θέατρο. Η μητέρα του Schreck έδωσε στο αγόρι χρήματα, τα οποία χρησιμοποίησε κρυφά για μαθήματα υποκριτικής, αν και μόνο μετά το θάνατο του πατέρα του παρακολούθησε δραματική σχολή. Μετά την αποφοίτησή του, ταξίδεψε για λίγο σε όλη τη χώρα με τον ποιητή και δραματουργό Demetrius Schrutz.

Ο Schreck έλαβε την εκπαίδευσή του στο Berliner Staatstheater (Κρατικό Θέατρο του Βερολίνου), ολοκληρώνοντάς τη το 1902. Έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνή στο Meseritz και το Speyer, και στη συνέχεια περιόδευσε στη Γερμανία για δύο χρόνια, εμφανιζόμενος σε θέατρα στο Zittau, Erfurt, Bremen, Lucerne, Gera,  και Frankfurt am Main. Ο Schreck στη συνέχεια εντάχθηκε στην παρέα των καλλιτεχνών του Max Reinhardt στο Βερολίνο. Πολλά μέλη του θιάσου του Reinhardt συνέχισαν να συνεισφέρουν σημαντικά στη γερμανική κινηματογραφική βιομηχανία.

Για τρία χρόνια μεταξύ 1919 και 1922, ο Schreck εμφανιζόταν στο Kammerspiele του Μονάχου,  συμπεριλαμβανομένου ενός ρόλου στην εξπρεσιονιστική παραγωγή του του Bertolt Brecht, Trommeln in der Nacht (Τύμπανα στη νύχτα) στο οποίο έπαιξε τον «ιδιοκτήτη του φρικτού σόου» Glubb.  Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εργάστηκε επίσης στην πρώτη του ταινία Ο δήμαρχος της Zalamea. Το 1921 προσλήφθηκε στην Prana Film για την πρώτη και μοναδική παραγωγή της, Nosferatu (1922). Μια μεταφορά χωρίς άδεια του μυθιστορήματος  του Δράκουλα του Bram Stoker, η εταιρεία κήρυξε  πτώχευση μετά την κυκλοφορία της ταινίας για να αποφύγει την πληρωμή των εξόδων παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων στη χήρα του συγγραφέα, Florence Stoker. Ο Schreck απεικόνισε τον Κόμη Orlok, έναν χαρακτήρα ανάλογο με τον Κόμη Δράκουλα.

Ενώ ήταν ακόμη στο Μόναχο, ο Schreck εμφανίστηκε σε μια 16λεπτη , "σουρεαλιστική κωμωδία" γραμμένη από τον Bertolt Brecht με τους ηθοποιούς των καμπαρέ και θεατρικών έργων Karl Valentin, Liesl Karlstadt, Erwin Faber και Blandine Ebinger, με τίτλο Mysterien eines ( Friseursalons Mysteries of a Barbershop, 1923), σε σκηνοθεσία Erich Engel. Ο Schreck εμφανίστηκε ως τυφλός στην ταινία The Street (επίσης 1923).

Η δεύτερη συνεργασία του Schreck με τον σκηνοθέτη του Nosferatu F. W. Murnau ήταν η κωμωδία Die Finanzen des Grossherzogs (Τα Οικονομικά του Μεγάλου Δούκα, 1924).Ακόμη και ο Murnau δεν δίστασε να δηλώσει την περιφρόνηση του για την συγκεκριμένη ταινία. Το 1926, ο Schreck επέστρεψε στο Kammerspiele στο Μόναχο και συνέχισε να παίζει σε ταινίες οι οποίες πλέον είχαμε την έλευση του ήχου μέχρι το 1936, όταν πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...