Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

 Ως frontman και κύριος τραγουδιστής και συνθέτης των Clash, ο Joe Strummer δημιούργησε μερικά από τα πιο φλογερά, πιο παθιασμένα punk rock -- και, πράγματι, rock & roll -- όλων των εποχών. Ο Strummer διεύρυνε τη μουσική  του πανκ με την αγάπη του για τη ρέγκε και το πρώιμο ροκ εν ρολ, και η χαρακτηριστική του φούσκα έδωσε μια παθιασμένη επείγουσα ανάγκη στο πολιτικό σλόγκαν που γέμισε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του. Μετά τη διάλυση των Clash το 1986 μετά το άλμπουμ Cut the Crap, ο Strummer ακολούθησε σποραδικά την υποκριτική ταινιών ενώ συνεισέφερε επίσης μουσική σε ταινίες του Alex Cox και κυκλοφόρησε ένα σόλο άλμπουμ, Earthquake Weather, το 1989. Αφού αποχώρησε από τη μουσική για πολλούς χρόνια, ένας αναζωογονημένος Strummer επέστρεψε στα τέλη της δεκαετίας του '90 με ένα νέο συγκρότημα τους Mescaleros, κυκλοφορώντας τρία άλμπουμ που συνδύαζε το rock & roll με μια ποικιλία από ακούσματα παγκόσμιας μουσικής.

Ο Joe Strummer γεννήθηκε ως John Graham Mellor στις 21 Αυγούστου 1952 στην Άγκυρα της Τουρκίας από έναν ορφανό εν μέρει Αρμένιο, εν μέρει Άγγλο πατέρα και μια Σκωτσέζα μητέρα . Κατά τη διάρκεια της παραμονής του σε οικοτροφεία του Λονδίνου, ο έφηβος Strummer βυθίστηκε στη ροκ και τη ρέγκε και άρχισε να κυκλοφορεί στους δρόμους με το πρόσφατα υιοθετημένο καλλιτεχνικό του όνομα. Το 1974, σχημάτισε το pub- ροκ συγκρότημα  the 101'ers, και παρόλο που ταρακούνησαν αρκετά δυνατά , αλλάξανε τα πράματα εντελώς όταν είδε τον τραγουδιστή Johnny Rotten με τους  Sex Pistols. Ο Strummer εγκατέλειψε αμέσως την παμπ ροκ για να ενταχθεί στο νεοσύστατο πανκ κίνημα και συνίδρυσε τους Clash το 1976, τα υπόλοιπα ήταν ιστορία. Έξι άλμπουμ, πολλά ακόμη σινγκλ και EP, και ένα συχνά λαμπρό έργο αργότερα, οι Clash διαλύθηκαν εν μέσω λυσσαλέων εσωτερικών διαμάχων.

Ο Strummer συνέβαλε με δύο τραγούδια στο soundtrack της ταινίας  Sid and Nancy του Alex Cox, ένα χρονικό του 1986 του αδικοχαμένου μπασίστα των Sex Pistols. Η συνεργασία του strummer με τον σκηνοθέτη Alex Cox ήταν εξαιρετική που αμέσως μετά ο Strummer  έπαιξε στις επόμενες δύο ταινίες του Cox, το Walker (το οποίο επίσης έγραψε την μουσική ο Strummer) και το περίεργο Western Straight to Hell. Η χαλαρή, φυσική παρουσία του στην οθόνη του κέρδισε περαιτέρω συνεργασία με τους σκηνοθέτες Robert Frank (1987 Candy Mountain) και Jim Jarmusch (το αναγνωρισμένο Mystery Train του 1989). Ο Strummer έγραψε επίσης πέντε τραγούδια για το soundtrack του Permanent Record του 1988. Το 1989,  κυκλοφόρησε το πρώτο του σόλο άλμπουμ, Earthquake Weather, το οποίο συνδύαζε το straight-up rock & roll με πινελιές της παγκόσμιας μουσικής. Ωστόσο, μετά από μια προσωρινή θητεία που συμπλήρωσε  στους Pogues (τόσο ως ρυθμικός κιθαρίστας όσο και ως βασικός τραγουδιστής κατά τη διάρκεια της συναυλίας), ο Strummer σώπασε σε μεγάλο βαθμό μετά τις πολύ αρχές της δεκαετίας του '90.


Πέθανε σε ηλικία 50 ετών, στις 22 Δεκεμβρίου 2002, λίγο μετά την ηχογράφηση πολλών από τα κομμάτια του άλμπουμ. Ένας από τους πιο σημαντικούς και χαρισματικούς Βρετανούς frontmen του 20ου αιώνα, η ισότιμη ατζέντα του και το πάθος του για τα ανθρώπινα δικαιώματα άλλαξαν τις απόψεις πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, οι The Clash, με επικεφαλής τον παθιασμένο Strummer, ήταν κάτι περισσότερο από μια μπάντα: ήταν ένας τρόπος ζωής, μια φιλοσοφία και μια νοοτροπία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...