Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Robert Mitchum:Αμερικανός αστέρας του κινηματογράφου του οποίου οι ρόλοι ως κουλ, κυνικός και μοναχικός συνδυάστηκαν με μια διαβόητη προσωπική ζωή και ένα σαρδόνιο, χαλαρό στυλ για να δημιουργήσουν μια ανθεκτική εικόνα στην οθόνη ως μοιρολατρικός σκληρός τύπος.



Αποβλήθηκε από το γυμνάσιο Haaren στο Hell’s Kitchen της Νέας Υόρκης, ο Mitchum πήρε το δρόμο κατά τα πρώτα χρόνια της Ύφεσης. Οι εμπειρίες αυτής της περιόδου της ζωής του χρησίμευσαν ως «εκπαίδευση», διαμορφώνοντας την κουρασμένη από τον κόσμο άποψη του και παρέχοντας τροφή για συνεντεύξεις στον Τύπο για το υπόλοιπο της ζωής του. Τελικά προσγειώθηκε στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, όπου είχε εγκατασταθεί η αδερφή του Julie, και το 1936 τον έπεισε να πάει μαζί της στην τοπική θεατρική συντεχνία. Ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα με έναν ρόλο σε ένα γουέστερν του Hopalong Cassidy, Hoppy Serves a Writ (1943), που οδήγησε σε άλλους μικρούς ρόλους και τελικά ένα συμβόλαιο με την RKO Radio Pictures, Inc.

Συνέχισε να εμφανίζεται σε ταινίες στις αρχές της δεκαετίας του '40 και κατά τη διάρκεια ορισμένων πρώτων χρόνων της καριέρας του, έπαιξε κακούς σε πολλές ταινίες κατηγορίας Β, όπως "Riders of the Deadline", "Till the End of Time", "Undercurrent" , «Sabotage» και «Desire Me». Έκανε πολλές ταινίες στη δεκαετία του '40 χωρίς καμία σημαντική επιτυχία, καθώς δεν κατάφερε να ξεφύγει από τον ρόλο του στερεότυπου κακού. Αλλά η δεκαετία του '50 ήταν μια άλλη ιστορία, και με την έλευση του στυλ νουάρ ταινιών, ο Ρόμπερτ έγινε ο αγαπημένος ηθοποιός των σκηνοθετών.

Καλωσόρισε τη δεκαετία του 50 με μια συγκλονιστική ερμηνεία στο θρίλερ φιλμ νουάρ «Where Danger Lives». Μαζί με τη σύζυγό του Ντόροθι δημιούργησε  την εταιρεία παραγωγής DRM (Dorothy and Robert Mitchum) τον Μάρτιο του 1955. Όμως η εταιρεία δεν είχε μεγάλη επιτυχία και παρήγαγε μόνο τέσσερις ταινίες, συμπεριλαμβανομένου του «Bandido» (1956).

Στα τέλη της δεκαετίας του 50 εμφανίστηκε σε μια σειρά ταινιών όπως «Heaven Knows, Mr. Allison» (1957), «Fire Down Below» (1957), «Thunder Road» (1958), «The Hunters» (1958) και "The Angry Hills" (1959), αλλά κανένα από αυτά δεν ήταν σημαντικές εισπρακτικές επιτυχίες.

Η τύχη του άλλαξε προς το καλύτερο στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Έπαιξε σε ταινίες που δεν ήταν απλώς εμπορικές επιτυχίες, αλλά πήραν και θετικές κριτικές. Αυτά περιλαμβάνουν το «The Sundowners» (1960) και το «Cape Fear» (1962).

Μέχρι κάποιο σημείο της καριέρας του ειδικεύτηκε στο να παίζει τον ανταγωνιστή. Ωστόσο, καθώς μεγάλωνε, έγινε πιο ανοιχτός να πειραματιστεί με τους ρόλους του και έπαιξε τον Charles Shaughnessy, έναν ήπιο δάσκαλο στο «Ryan's Daughter» το 1970. Η καριέρα του γνώρισε επίσης μερικές κολοσσιαίες αποτυχίες σε ταινίες όπως «The Ambassador», «Midway» και «Night Kill».

Κατά τα τελευταία του χρόνια, ασχολήθηκε επίσης με την τηλεόραση και εμφανίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές ταινίες και μίνι σειρές. Ένας πολύ εργατικός άνθρωπος, παρέμεινε ενεργός ως ηθοποιός μέχρι τα εβδομήντα του. Μερικά από τα τελευταία του έργα, «Backfire!», «Dead Man» και «Waiting for Sunset» κυκλοφόρησαν το 1995, λίγα μόλις χρόνια πριν από το θάνατό του.




1 σχόλιο:

  1. Από τη παληά φουρνία των κλασσικών ηθοποιών ο ΡΌΜΠΕΡΤ ΜΗΤΣΑΜ, ΤΟΝ γνώρισα σε ρόλους σκληρού αστυνομικού ντεντέκτιβ,Μάρλοου, κ.α., καθώς σε μερικές ταινίες γουέστερν. Αλλά οι μνήμες μου τον έχουν κατατάξει σε ρόλους αστυνομικού! Παλιά φουρνιά του 40!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...