Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

 Το «Fitzcarraldo» του Werner Herzog είναι ένα από τα μεγάλα οράματα του κινηματογράφου και μια από τις μεγάλες τρέλες. Το ένα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς το άλλο. Πρόκειται για μια ταινία για έναν τρελό που αγαπά την όπερα που είναι αποφασισμένος να σύρει ένα σκάφος στη στεριά από το ένα ποτάμιο σύστημα στο άλλο. Κατά τη δημιουργία της ταινίας, ο  Herzog ήταν αποφασισμένος να το κάνει πραγματικά, κάτι που είναι κάτι περισσότερο από ό,τι μπορεί να ειπωθεί για τον rian Sweeney Fitzgerald, τον Ιρλανδό του οποίου η ιστορία τον ενέπνευσε.

Το "Fitzcarraldo" (1982) είναι μια από αυτές τις γενναίες και επικές ταινίες, όπως το "Apocalypse Now" ή το "2001", όπου γνωρίζουμε πάντα τόσο για την ταινία όσο και για τη δημιουργία της ταινίας.  Πραγματικά ,ο Werner Herzog είναι ένας φαινομενικά χωρίς συναισθήματα Γερμανός σκηνοθέτης που είναι σχεδόν τόσο λαμπρός όσο και τρομακτικός. Πάντα βασάνιζε το προσωπικό του σχεδόν σε όλες της ταινίες. Ως εκ θαύματος, μέσω της σκληρής δουλειάς του πληρώματος, των μελών της φυλής και μιας μόνο μπουλντόζας, αυτός ο τρελός κατάφερε στην πραγματικότητα να σύρει ένα πλοίο 300 τόνων πάνω από ένα βουνό και να το αποτυπώσει με επιτυχία σε ταινία. Στο τέλος ήταν ένα κρίσιμο χτύπημα και όλη η παραφροσύνη αποκαλύφθηκε αργότερα στο ντοκιμαντέρ Burden of Dreams.

Η παραγωγή επηρεάστηκε επίσης από τους πολυάριθμους τραυματισμούς και τους θανάτους αρκετών ιθαγενών πρόσθετων που προσλήφθηκαν για να δουλέψουν στην ταινία ως εργάτες και δύο μικρά αεροπορικά δυστυχήματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της παραγωγής της ταινίας που είχαν ως αποτέλεσμα αρκετούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένης μιας περίπτωσης παράλυσης .Ένα άλλο περιστατικό κατά τη διάρκεια της παραγωγής περιλάμβανε έναν τοπικό Περουβιανό υλοτόμο που δαγκώθηκε από ένα δηλητηριώδες φίδι, ο οποίος πήρε τη δραματική απόφαση να κόψει το πόδι του με αλυσοπρίονο για να αποτρέψει την εξάπλωση του δηλητηρίου, σώζοντας έτσι τη ζωή του.

Οι καθυστερήσεις προκάλεσαν επίσης προβλήματα στον μουσικό Mick Jagger (ναι, ο Mick-fucking-Jagger ήταν σε αυτήν την ταινία), ο οποίος είχε ήδη γυρίσει βασικές σκηνές αλλά έπρεπε να φύγει για να επιστρέψει σε περιοδεία με τους Rolling Stones. Αυτό οδήγησε στον Herzog να καταστρέψει όλα τα πλάνα του θρύλου της ροκ και να ξαναγυρίσει όλες τις σκηνές στις οποίες βρισκόταν.


Το Fitzcarraldo είναι η αληθινή ιστορία της προσπάθειας ενός αναμφισβήτητα τρελού Ιρλανδού που ονομάζεται Fitzgerald να χτίσει μια όπερα στον Αμαζόνιο. Είχε αρχικά σχεδιάσει να κατασκευάσει έναν σιδηρόδρομο σε όλη την ήπειρο, ξεκινώντας με τα κέρδη του από ένα εργοστάσιο πάγου που είχε φτιάξει. αυτό το νέο σχέδιο είναι ακόμη πιο τολμηρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...