Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

  Shane Black: ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους σεναριογράφους στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Black έφτασε στην κορυφή της κατηγορίας με το πρώτο του σενάριο, το "Lethal Weapon" (1987), το οποίο αναζωογόνησε το είδος των φίλων του αστυνομικού καθ' οδόν για να γίνει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς. 

Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, ο Black εργάστηκε ως δακτυλογράφος σε ένα προσωρινό πρακτορείο, ως υπάλληλος εισαγωγής δεδομένων για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 και ως εισαγωγέας σε έναν κινηματογράφο του Westwood. Τελικά ζήτησε οικονομική υποστήριξη από τους γονείς του κατά τη διάρκεια της εξάμηνης ανάπτυξης ενός σεναρίου, The Shadow Company, ενός υπερφυσικού θρίλερ που διαδραματίζεται στο Βιετνάμ. Με τη βοήθεια του σκηνοθέτη Fred Dekker, το σενάριο του το έδωσε σε ένα στέλεχος ενός κινηματογραφικού στούντιο. Αυτό προσέλκυσε στελέχοι της 20th Century Fox, που ενδιαφέρθηκαν να γράψει σενάρια ο Black .

 Τελικά ο Black έγραψε ένα σενάριο ταινίας δράσης, το Lethal Weapon, σε περίπου έξι εβδομάδες, κάτι που του έδωσε μια συμφωνία 250.000 δολαρίων με τη Warner Bros.  Το Predator, μια ταινία για την οποία ο  Black επίσης ασχολήθηκε με το σενάριο ,αν και δεν έχει διαδοθεί πολύ. Ταυτόχρονα, ο Black βοήθησε τον Dekker να γράψει το The Monster Squad, το οποίο μαζί με το Lethal Weapon και το Predator κυκλοφόρησαν το 1987.Από τότε, ο Black έπαιξε σε πέντε επιπλέον ταινίες και σε δύο επεισόδια για την τηλεοπτική σειρά Dark Justice.

Μόλις η Warner Bros ζήτησε τη συνέχεια του Lethal Weapon, ο Black έγραψε το πρώτο προσχέδιο του Lethal Weapon 2 με τη βοήθεια του μυθιστοριογράφου Warren Murphy. Αν και δεν χρησιμοποιήθηκε, ο Black είπε σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις ότι η Warner Bros δεν άρεσε το αρχικό του σενάριο για το Lethal Weapon 2, το οποίο είχε επίσης τίτλο Play Dirty, λόγω του πόσο σκοτεινό και βίαιο ήταν και λόγω της απόφασής του να σκοτώσει το main χαρακτήρα Martin Riggs στο τέλος του σεναρίου. Ωστόσο, άλλοι θεώρησαν ότι το σενάριό του ήταν εξαιρετικό, και ο ίδιος το θεωρεί ως το καλύτερο έργο του και το καλύτερο σενάριο που έχει γράψει ποτέ. Αν και πολλοί θαυμαστές προσπάθησαν να βρουν ένα αντίγραφό του, η έκδοση του σεναρίου του Black δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Νιώθοντας εξαντλημένος και έχοντας συγκρούσεις με το στούντιο, ο  Black άφησε το έργο μετά από έξι μήνες, κερδίζοντας μόνο 125.000 $ για τη δουλειά του. Μετά από δύο  χρόνια, ο  Black αποφάσισε να αναλάβει μια παλιά του ιδέα που προέκυψε κατά την παραγωγή του Lethal Weapon και να τη μετατρέψει σε πλήρες σενάριο. Το αποτέλεσμα, The Last Boy Scout, του κέρδισε 1,75 εκατομμύρια δολάρια το 1991.  Θα έκανε επίσης ρεκόρ λαμβάνοντας 4 εκατομμύρια δολάρια για τη συγγραφή του The Long Kiss Goodnight το 1994.

Ο Black έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το Kiss Kiss Bang Bang του 2005, και αργότερα σκηνοθέτησε (και συνέγραψε με τον Drew Pearce) το Iron Man 3 του 2013, το οποίο κατατάσσεται ως η δέκατη πέμπτη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις όλων των εποχών παγκοσμίως.




Σκηνοθέτησε και συνυπέγραψε το Edge,  μια σειρά για τα Amazon Studios.  Ακολούθησε η κωμωδία δράσης The Nice Guys, με πρωταγωνιστές τους Russell Crowe και Ryan Gosling, και παραγωγή του Joel Silver. Στη συνέχεια  σκηνοθέτησε την τέταρτη ταινία της σειράς Predator , την οποία έγραψε μαζί με τον Fred Dekker. Η ταινία κυκλοφόρησε στις 14 Σεπτεμβρίου 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...